Elküldjem ezt az albérlőt?
Ha kifest egy ismerőse, akkor ki van festve, és azt is figyelembe kellene venni, mert neked már nem kell kifesteni. Kerüljön akármennyibe is.
Én sem hallottam még ilyenről, hogy ha menet közben a bérleti díj emelkedik, akkor visszamenőleg a kaucióba is be kell fizetni. A kauciót az elején kifizette, utána már nem fizetünk kauciót...
Adj fel hirdetést most - június 1.-től a LAKÁS KIADÓ.
A mostani bérlőnek küld el a AJÁNLOTT FELMONDÓ LEVELET!!!
A nálad letétbe helyezett kaucióból legrosszabb esetben kifizeted a hátrahagyott rezsit...
Levonod a következtetést - legközelebb 2-3 havi óvadékot kérsz. És beírod a szerződésbe hogy mire szolgál az óvadék.
Valamint írásban rögzítitek "Az óvadék összege 2 évente indexálásre kerül".
Mindig tanul az ember. Nekem most sikerült visszakapnom az ingatlanom. Az utóbbi fél évben folyamatosan problémák voltak a bérlőmmel. Minden hónapban 1 + 1 héttel később fizetett...
Én biztos, hogy elküldeném, ès újra kiadnám. Sokkal többèrt ki lehet adni egy lakást. 150+ rezsi + 2 havi kaucio. Aki az elején nem tudja kifizetni, az utána sem fogja tudni.
Keress ùj bèrlôt,aki fizetökèpes.
Nem kell Teréz anyát játszani. Nálunk is van a családban több ismerős, akik kiadják a lakásukat és egyszerűen egyre pofátlanabbak a már meglévő bérlők is, mert úgy érzik, megengedhetik maguknak, meg az újabban érkezők is. Nyilván az ő szempontjukból meg az ő álláspontjuk a jogos, de mégiscsak te vagy a főbérlő, a te ingatlanod, ha nem tud igazodni a szabályaidhoz, lehet menni.
Jogászként mondom, a lényeg, hogy minden legyen lepapírozva, két független tanúval, aláírva. Az is fontos, hogy a kaució (nem foglaló és végképp nem óvadék, ha csak nem börtöncellát adsz ki valamelyik bv-ben :D) hogy van meghatározva, csak simán összeszerűen vagy úgy, hogy a bárlő köteles a havi bérleti díj (ha van fix rezsi, akkor az nem számít bele) kétszeresét/háromszorosát, ahogy tetszik megfizetni. Ha ez így benne van, akkor növekszik a kaució összege is értelemszerűen, ha emeled a bérleti díjat. De a biztonság kedvéért bele lehet írni a szerződésbe azt is, hogy ha egy évre szól, akkor újrakötés esetén fenntartod a jogot a bérleti díj és kaució összegének változtatására. Ha csak annyi van a szerződésben, hogy kaucióként kifizet a szerződés aláírásakor x ezer forintot, akkor viszont már nem jogos tőle követelni a kiegészítést, HA azt nem papíroztátok le. Ha utólag, mikor emelted a bérleti díat, arról is írtatok papírt, amit aláírt, és abban benne van, hogy emeled a kaució összegét, akkor köteles kifizetni HATÁRIDŐBEN.
A festét tekintve bármikor mondhatod neki, hogy nem fogadod el, hogy majd ő vagy az ismerőse kifestet, akkor is szó nélkül fizetnie kell. Ő arra vállalt kötelezettséget, hogy készpénzben időben fizet, előre tudta, hogy félre kell tennie az albérletre. Nem természetben, festéssel meg tanyasi csirkvel, meg mit tudom én mivel. Csak gondold át, hogy lehet, hogy ha te nem tudnál kifestetni, hanem neked is keresni kéne festőt, akkor már egyszerűbb vele kifestetni és elengedni azt a kaució kiegészítést. De a festés is honnan jött? Elvileg akkor szokás, amikor kiköltözik a bérlő, nem az ottlakása alatt, mert akkor azt is összekoszolhatja még. Van, aki a festést, esetleg szakszerű takarítást levonja a kaució összegéből és annyit ad vissza kiköltözéskor, de akkor ennek is szerződésben kell lennie, hogy a bérlő tudja, hogy milyen feltételekkel bérel. Ha csak annyi van, hogy egy év elteltével ha nincs kár a lakásban, akkor visszajár, akkor nem tarthatsz vissza belőle pénzt a kifestésre, akkor az rádszárad.
A jövőbeni kiadásra jótanács: minden papírozva, konkrét összegekkel, időpontokkal (pl. nme hónap 10-ig fizet, hanem minden hónap 10. napján, és akkor az fix, nincs csúszás, nincs tologatás, hogy én 5-én akarok, máskor 6-án). A netről szedj le négy-öt szerződésmintát és olvasd át, szerkeszd őket össze, mindenből hiányzik egy-két dolog, de ha összegyúrod őket, a legtöbb eshetőségre benne lesz valami kikötés. Egyik ismerősöm még a mikrót meg a vízforralót is nevesíti, hogy az a lakás része és nem az albérlőé. Ott már értelemszerűen kiköltözéskor lába kélt korábban ezeknek a mozdítható eszközöknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!