Albérlet esetén hogyan működik a zárcsere?
Albérletbe akarok költözni és majd szeretném ha a zár le lenne cserélve,mert több esetben is hallottam hogy a tulaj feljarkalt a lakásba,akár szó nélkül is.
Kérdésem az lenne hogy a zárcsere hogyan működik?
Tulaj felajánlja vagy majd nekem kell szólni hogy új zárat akarok az ajtóra?
Én sok helyen laktam, de a tulaj még egyszer se "ajánlotta fel" elsőként a zárcserét.
Ezt neked kéne majd jelezned, hogy a zárat szeretnéd kicserélni. Mondván, hogy : "aggódsz hogy talán az előző lakóknak is van kulcsuk hozzá"
Olyan miatt nem cseréltethetsz zárat, hogy a tulaj ne járkáljon fel, mert attól, hogy te vagy a bérlő, az az ő tulajdona. Nem járkálhat be, amikor nem vagytok otthon, de ti sem várhatjátok el tőle, hogy bármilyen probléma esetén ne férhessen hozzá az ingatlanjához (tűzeset, beázás és nem vagytok otthon, rátok hívják a rendőrséget és nem tudnak bejutni, stb.).
Kamerát lehet felszerelni, amiről kiderül, ha olyankor járkál ott, amikor ti nem vagytok otthon.
Bérlőnek (aki birtokjoggal rendelkezik, hisz ezért fizet) zárcserét megtiltani nem lehet. Kb. 2 perc, ha hengerzárbetétes. Érdemes már beköltözésnél megejteni.
Kulcsot nem kell adni a bérbeadónak, nem kényszeríthet rá.
Ha az előzetes engedélyed nélkül bemegy a lakásba, magánlaksértés bűntettét követi el, ami alapesetben akár 2 év szabadságvesztéssel büntethető.
"Albérletbe akarok költözni és majd szeretném ha a zár le lenne cserélve,mert több esetben is hallottam hogy a tulaj feljarkalt a lakásba,akár szó nélkül is."
az ilyen tulajjal nem csak ez az egy probléma van. Egyszerűen ne szerződj olyannal, aki nem korrekt.
Mi még adásvétel esetén se cseréltünk zárat, nem láttunk szükségét.
Milyen ember az, aki elad valamit, majd továbbra is úgy kívánja használni, mint sajátját, és ez ellen csak a zárcsere véd meg? Bolond vagy bűnöző. Nem szabad vele szerződni semmire.
Nekem vannak kiadva garázsok. A szerződésben rögzítettem valamelyik pontban. Hogy kiegészítő zárként a lakatról a bérlő kötelessége gondoskodni. (A lehetőség a lakattal való zárásra mindenhol megvan.) De zárat nem cserélhet!
Ha valami gond lenne, lelehet verni a lakatot...
Azt lehet ami a szerződésben van.
Az ingatlan tulajdonos tulajdona. Az, hogy te egy ideig bérled semmit nem jelent. Talál helyetted 100 másik bérlőt.
Én úgy adom ki, hogy benne van a szerződésben, havonta 1 nap, amikor ellenőrithetem a tulajdonom állapotát, bemehetek a lakásomba, akár otthon van, akár nem.
Ezenkívül van közjegyzői szerződés.
Van befogadó nyilatkozat.
Benne van a szerződésben, h:
ha nekem kell a lakás
vagy
eladnám
vagy
Pl. rokonomnak kiadnám mert bajba van
stb.
Jelezem és 3 napon belül bármikor ki kell költöznie.
Mindig így adtam ki és mindig 20-50 jelentkező közül tudtam választani.
Nekem jöhet azzal, h zárat cserél, persze saját lakásában bármikor. De az a lakás a bérlés ideje alatt is az enyém.
Ő attól félhet, h felmegyek amikor nincs otthon. Én meg attól, h füvet vagy varázsgombát termeszt vagy drogot porcioz ki a lakásomban. Ilyeneket bárki mondhat, h mit szeretne...
Ja vagy beköltöztet meg egy másik embert a bérlő, attól szedi feketén a pénzt, én meg fel sem mehetek, amikor még mégis akkor addig eltüntetni a nyomokat. Volt ilyen büdös proli berlő másik lakásomba, nappalit akarta egyetemista lánynak kiadni... Nagyon rossz vége lett.
Meg tudnám, h lecseréli a zárat, mennék is oda, feltörnénk az ajtót és kihajítanánk.
Pereljen be, benne van a szerződésben, h az engedélyem nélkül semmit se módosithat, mert az azonnali kiköltözéssel jár.
Nagy okos bérlők istenem 😅😂
#9 na ezért érzi azt mindenki, hogy saját lakás kell neki, mert a tulajdonosok így állnak hozzá a bérbeadáshoz. Nagy istenkirály vagy öregem, hogy van egy saját lakásod, szólok, hogy a lakosság 90+%-a így van ezzel.
A bérleti kultúra a béka segge alatt, a lakosság meg eladósodva, mert erőn felül vett lakást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!