Lakás bérbeadók, készpénzben vagy átutalással kéritek a bérleti díjat?
Főleg azoknak a válaszára vagyok kíváncsi, akik nem adnak számlát, nem adóznak utána. Ti csak készpénzt fogadtok el?
Mert ismerős ad ki lakást és ő átutalást is elfogad, viszont nem adózik. Szerintem bajba kerülhet, de szerinte nem.
Mit gondoltok?
Köszönöm!
Hat ugy latom, hogy semmi nem egyertelmu :D
Valaki szerint reagalnak nevtelen bejelentesre, valaki szerint nem.
Elvileg nincs csak ugy NAV vizsgalat, de a 14. valaszolo egy egyszeru adoszamigenylesnel kapott egy ellenorzest.
#20 "...és ennek semmi köze ahhoz, hogy milyen fizetési móddal veszi át a pénzt a bérbeadó, a szerződés az egyetlen okirat, ami a bérbeadás tényét igazolja, akár fizet a bérlő, akár nem."
Ertem, hogy az adozasnak nincs koze a fizetesi modhoz, csak ha valaki keszpenzt kap, akkor annak nincs nyoma, tehat nem olyan veszes, hogy nem adozik, erted. Elkolti bevasarlaskor es kesz. Az utalasnak meg nyoma van.
20-as vagyok
Én értlek, mert nem csak bérbeadó vagyok, hanem könyvelő is.
Kevesen tudják, pedig az a törvény, hogy ÉRVÉNYES SZERZŐDÉS(!) esetén mindenképpen adóznia kell a bérbeadónak, a szerződésben foglalt bérleti díj után - ezért írtam, hogy tök mindegy, hogy milyen formában fizet a bérlő - még abban az esetben is, ha a bérlő egy fillért nem fizet. Ennek behajtása polgári peres eljárás, ami nincs összefüggésben az adózással.
Igazság alapon igazad is lenne, csak hogy az adót - mint mondtam, érvényes szerződés alapján - fizetned kell. A követelés behajtása a te gondod, az a NAV-ot nem érdekli!
A cégeknek is be kell fizetniük az ÁFÁ-t az eladott termékek/szolgáltatások után, még ha az nem is került kifizetésre a partnerük által.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!