Lehetnek jogi buktatók? Egy kétszobás lakást bérelni az első hónapban egyedül, majd hirdetés útján egy fő lakótársat találni.
Ki mit gondol:
Vajon lehetséges úgy egy kétszobás albérletet találni Budapesten
(csak plusz infó hogy gépesítettet viszont bútorozatlant, és nem panelben, és nyugodt környéken)
hogy egyedül költöznék be,
viszont ezután (hirdetés útján) keresnék magam mellé egy fő lakótársat
így a második/harmadik hónaptól kezdve már ketten bérelnénk?
A bérbeadónak előre jelezném hogy ez a tervem.
Milyen buktatója lehet e tervnek? (Ami miatt eleve nem egyezne bele, stb.)
(Nekem túl sokba kerül egyedül bérelni.
És nincs olyan jóismerősöm aki hasonló helyzetben van.
És nem szeretnék olyan lakásba költözni a sok bútorommal, ahová valaki már "belakta" magát.)
Szerintem 2 buktató van alapvetően:
1. Aki egész lakást ad ki, az nem fog belemenni abba, hogy tovább bérelhessék tőled. Ezt általában kikötik a szerződésben is.
2. Aki szobát ad ki, az meg jobban szereti maga eldönteni, kinek adja ki a szobákat és nem adja át a döntés lehetőségét másnak.
Amúgy ilyesmit alapvetően ott tudok elképzelni, ahol a tulajdonos ismeri a bérlőt, vagy korábbról, vagy azért mert már "belakta" magát.
Ilyennel már találkoztam is. Ugyanúgy a tulajjal lett volna szerződéskötés, viszont az egész hirdetés-keresés folyamatát a bérlőre bízta a tulajdonos. Így ő dönthette el, ki az ki szimpatikus neki.
Ez szerintem amúgy tök korrekt dolog. Sokkal kellemetlenebb amikor semmi beleszólásod.
Én albérletemben a tulaj egy büdös szót nem szólt, csak arra keltem, hogy már bent porszívózik a lakásban, mert mindjárt jönnek megnézni a másik szobát.
Ha az én lakásomról lenne szó, akkor ez biztosan nem működne. A bérlőket én választom, nem véletlenül. Én ugyanis (vélhetően) más szempontokat veszek figyelembe, mint ők.
Javaslom, olyan lakást keress, amelyik eleve így van hirdetve, ahol te keresheted meg a bérlőtársakat. De fontos tudni, hogy akkor sem te szerződsz velük és nem neked kell rábólintani végül, hanem a lakás tulajának.
Amúgy én ha szobákat adnék bérbe, akkor alapvetően olyan bérlőket választanék csak, akik szimpatikusak, leinformálhatóak.
Velem szerződnének, de bemutatnám a már ott lakó,vagy leendő ott lakóknak is, megkérdezném mit gondolnak róla.
Mondjuk az egymással szerződésnek megvan az az előnye, hogy ha nem szimpatikus az illető, akkor egyszerűbb szerződést bontani vele.
Míg én futottam többször olyanba, hogy a tulaj semmibe nem nyúlt bele, azt mondta oldjuk meg egymás között. Igaz ott a velem lakó a tulaj haverja volt, szóval mindenképpen én szívtam szerződéstől függetlenül.
6: Igen.
Tehát a Kérdező lenne a főbérlő, ő felém felelne mindenért.
Ha ő választja a 2. bérlőt.
Tehát Kérdező, ha még nem adtál ki lakást, sok ráfizetésed lehet, mert nem ismered a buktatókat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!