Teljesen lakhatatlan lakast ki lehet adni valamilyen celra?
Van egy olyan lakasom ami olyan rossz allapotban van, hogy teljesen lakhatatlan. Nagyon romos , hasznalhatatlan allapotu volt a konyha, furdo, wc , stb ezert elbontottuk teljesen az egeszet. Maradtak az ures falak.
Kerdeztem kivitelezo ceget, 50nm lakas teljes generalja 10M+ ft lenne. Van hol laknom ezert kiadnam utana. Viszont azt szamoltam hogy ha ki tudnam adni 100eft / honap a felujitas utan akkor 10ev a megterules mire 0n vagyok. Azonban addigra kb ujra johetne a felujitas igy ezt az opciot elvetettem. Rezsit nem szeretnem fizetni ezert felmerult bennem igy kiadni raktarnak vagy barmi, havi par 10e ft ert +rezsi. Kerdes , hogy igy kiadhato lenne e?
Legalább a konyha és a tűzhely legyen rendben alap szinten, a többit már be tudja magának rendezni a bérlő. A többi helyiséget esetleg le lehet festeni fehérre, hogy azért valahogyan kinézzen már, de az nem nagy összeg. Gondolom a padló rendben van, tehát arra is olyan szőnyeget vesz a bérlő magának, amilyet akar.
A 10 milliós kiadással kapcsolatban azt kell mérlegelni, hogy ha csak tartogatod a számlán és nem költesz semmire, akkor elinflálódik az összeg az évek alatt. Ha ráköltöd a lakásra, akkor ugyan elvész a számláról, viszont havi szinten mindig kapsz belőle vissza kisebb összegeket a bérlő által, így az infláció hatása kinullázódik (hacsak nem kezded el megint felhalmozni azt a pénzt). Persze csak ha jól csinálod és a piaci szinten tartod a bérlés árát. A felújítás 10 év múlva várhatóan sokkal többe fog kerülni, mint most.
Igen, ha valaki magának teszi rendbe.
De praktikusabb eladni.
Meg több ajánlatot bekérni, és pár dolgot magadnak javítani benne, soknak tűnik a 10 M.
Legutóbb pl. cicamentőknél láttam, hogy kiadó lakást kerestek, ahol a cicákat elhelyezhetnék, nekik pont ez volt a lényeg, hogy lehet lepukkant, lehet lakhatatlan, hiszen csak a ketrecek lennének ott, és ők járnának naponta etetni, foglalkozni a cicukkal.
Nyilván a fűtés megléte lényeges, meg egy minimális vizesblokk (állatok itatásához meg ha kell, takarításhoz).
10 millió irreálisan nagy összeg egy 50nm lakás felújítására.
Low cost elven, tehát mindenből a legolcsóbbat alapon:
-50nm padlóburkolat, mondjuk az egyszerűség kedvéért mindenhova linóleum 2000ft/nm+500ft/nm ragasztó +1000ft/nm aljzatkiegyenlítés (ez lehet túlzó)+apróságok, legyen mondjuk 200e és 2szombat délután, mert magadnak is meg tudod csinàlni.
-vízszerelés: egy ekkora lakásban, van vagy 4kiállás és 10 m cső. Egy youtubos szabadegyetem után 25e a csere, vagy egy szaki 2óra alatt egy 100-asból megcsinálja.
-villany: legyen mondjuk 500e sokminden egy panelban nincs .
-fűtés: gondolom távfűtés szóval azzal semmi teendő
-nyílászárók:ablak gondolom van 4db az 200e bejárati ajtó 100e beltéri ajtó max 5db az 125e ,szereléssel együtt max 700e
-festés: gondolom nem a királyi palotának készül, úgyhogy jó a homemade, 250e anyagból megvan
- apróságok, konyha, tűzhely, stb 350e
Tessék egy 2milliós költségvetés, ami 20 hónap alatt megtérül :)
3házat újítottam fel ugyanígy minimálköltségen, szóval az árak amiket írtam saccperkábé stimmelnek.
"Nagyon romos , hasznalhatatlan allapotu volt a konyha, furdo, wc , stb ezert elbontottuk teljesen az egeszet. Maradtak az ures falak."
"lakas teljes generalja 10M+ ft lenne. Van hol laknom ezert kiadnam utana. Viszont azt szamoltam hogy ha ki tudnam adni 100eft / honap a felujitas utan akkor 10ev a megterules mire 0n vagyok. Azonban addigra kb ujra johetne a felujitas igy ezt az opciot elvetettem."
Azért 10 év alatt közel nem lesz annyira lelakva a lakás, hogy azt a (szerinted) 10 milliós generálfelújítást újra meg kelljen csinálni. Max egy ~1 millió körüli "tisztasági" rendberakást, de ez is túlzás szerintem.
6os: wc, fürdő? Azt írta a posztoló, hogy csak a puszta falak vannak. Ha a wc-t, fürdőt is fel kell újítani, akkor kevés a 2 milla. Ha nem tud mindent maga megcsinálni, akkor munkadíjjal is kell számolni. A mostani, őszi árakkal számoltál? A különböző építőamyagok (közöttük a linóleumpadlóe is) borzasztóan felment az utolsó fél évben. Ha fél évvel ezelőtti anyagárakkal számoltál, akkor szorozz meg mindent kettővel.
De 10+ milla egy 50 nm-es lekásra elsőre tényleg soknak hangzik. Kérdés, konkrétan mivel számoltak, milyen igényességi szintre szeretnék felújítani a lakást. Ha a konyhabútort is beleszámolták és abból sem a legolcsóbbat+ha mindenre mestert fogad, meg drága csempe, drága burkolatok, akkor el lehet rá költeni 10 misit.
#8 jogos, jogos. Az ott még egy fél millió. Persze a mostaniakkal , kivéve a villany, azt csak tippeltem. A linó nem ment el durván 2000-2500/nm egész kók vannak már.
Igen az jó kérdés mivel számoltak. Csempe van 2000-ért és 42000 -ért is / nm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!