Miért utálják az albérlők a tulajdonosokat?
Jobb helyen? Ember, Buda jobb részeiről beszélek, hanem a tetves külvárosban is olyan árak vannak, amik egyszerűen megindokolhatatlanok. Nehogy már komolyan gondolja valaki, hogy egy cigány szomszédokkal körülvett, 140 éve épült, 40 éve fel nem újított házban lévő lyuk megér 10 évnyi átlagbért.
Vidéken is baromi elszállt árak vannak (a putrikban nyilván nem). Mi a franc indokol 20-30 milliós átlagos ingatlanárakat egy olyan városban, ahol van 2-3 gyár szalagmunkával és nulla karrierlehetőséggel?
És ebben az egészben nem az a dühítő, hogy nem csak a piaci folyamatok miatt alakult ez így.
1. Magyarországon kb. semmilyen formában nincs vagyonadó. Külföldön ez egy fontos pillére szinte mindenhol az adózásnak, de nem baj, nálunk ezt is kipótolja a 27 százalékos világrekord forgalmiadó és a társai....
2. CSOK...
3. Mesterségesen létrehozott munkaerőhiány az építőiparban. (stadionok, rátok nézek...)
4. Gátlástalanul, pénzért árult állampolgárság, amivel idevonzották az arab és kínai lakásbefektetők ezreit. Új építésű lakóparkok állnak félig üresen, mert csak pénzt parkoltatni vesznek lakásokat, nem lakni... (Ezért is hoztam fel az első pontban az ingatlanadót. Ha már bevásárolsz lakásokból, akkor legalább csinálj vele valamit és add ki.)
5. Elavultan szabályozott bérleti piac. Senki se bízik senkiben. A köcsög bérlő le akarja lakni a lakásomat, a paraszt tulaj eltenné ok nélkül a kacuiót és társai...
6. AirBnb, amit már rég be kellett volna tiltani, vagy legalább érdemben szabályozni.
#14: a piac nem arról szól, hogy "indokolt" vagy sem!
Egyszerűen a kereslet - kínálat alakítja ki az árakat.
Ha - téged idézlek - "egy cigány szomszédokkal körülvett, 140 éve épült, 40 éve fel nem újított házban lévő lyuk megér 10 évnyi átlagbért"
egy ilyen ingatlanért van olyan fizetőképes vevő, aki kifizet ennyit, akkor az a lakás annyit ér a szabadpiacon.
Lehet berzenkedni, de sok értelme nincsen....
Mit tennél? Létrehoznál egy állami szervezetet, ami meghatározza államilag, hogy milyen árak lehetnek?
Mit szólnál hozzá, ha lenne egy 30 mio-s lakásod, majd az állam azt mondaná, hogy höhő... mostantól fogva nix piacgazdaság, 10 mio-nál drágábban nem kínálatod eladásra...???
"Egyszerűen a kereslet - kínálat alakítja ki az árakat."
Arról beszéltem - látom nem voltam világos - hogy rengeteg torzító hatás van most a piacon és nem a valós kereslet-kínálat alakítja a piacot.
"egy ilyen ingatlanért van olyan fizetőképes vevő, aki kifizet ennyit, akkor az a lakás annyit ér a szabadpiacon."
De nincs ezekre vevő, maximum befeketetésnek veszik az elmúlt évek tapasztalatai alapján, nem lakni. Lassan fél éve be vannak zuhanva az eladások.
"Mit tennél? Létrehoznál egy állami szervezetet, ami meghatározza államilag, hogy milyen árak lehetnek?"
Komolyan nem olvastad el amit írtam? Minden egyes pont olyan, amin lehetne javítani, csakis törvényhozói akarat kéne hozzá, semmi más:
- CSOK megszűntetése (vagy átalakítása)
- AirBnb szabályozása
- pörgő építőipar melletti állami építkezések minimalizálása (válság alatt kell szórni ilyenre az állami pénzt, hogy újra beinduljon az ágazat, nem akkor amikor már amúgy is túlfűtött)
- albérlői piac értelmes szabályozása, mind bérlői mind béreadói oldalról
- a magyar (és ezáltal EU-s) állampolgárság kvázi értékesítését leállítani
- vagyonadót kivetni az ingatlanokra (mondjuk családonként 1 lakás adómentes, fölötte adózni kell), ezzel költségessé tennénk a lakásban történő pénztárolást.
Azt meg csak így mellékesen jegyezném meg, hogy vergődünk 10-15 éve azon hogy fogy a magyar. Ilyen lehetetlen ingatlanpiaci helyzetben fogyni is fog. Meg lehet nézni, nyugaton is pontosan ugyan ez a helyzet. Egy egész generációval kicsesztünk. Én ki tudom fizetni egyedül egy lakás bérletét huszonévesen és tudok is mellette félrerakni is, de én elképesztően szerencsésen választottam pályát. De hogy a francból induljon neki bárki is az önálló életnek, ha nem keres legalább 350 nettót? Márpedig ez messze az átlagbér fölött van. Lehet mamahotelezni, meg hárman-négyen együtt lakni, mint a kollégisták, de ebből így a büdös életben nem lesz gyerekvállalás, a nőknél pedig veszettül ketyeg a biológiai óra...
A befektetésre vásárló is VEVŐ!
Vagy vissza akarnád hozni a Kádár-rendszert, hogy egy embernek csak egy lakása lehessen...? :-O :-O
Megint az irigység dominálta "dögöljön meg a szomszéd tehene is"...
Vagyonadó...
Adózott pénzből vásárolt dolgokat újra megadóztatnád. Hát gratulálok... .-s
"Vagy vissza akarnád hozni a Kádár-rendszert, hogy egy embernek csak egy lakása lehessen...? :-O :-O"
Nem. Csak azt mondom, hogy fizessen a közösbe többet, aki szinte hobbibból ad ki fél tucat lakást.
"Adózott pénzből vásárolt dolgokat újra megadóztatnád. Hát gratulálok... .-s"
Imádom, hogy ebből mindenkinek ennyi jön le. A vagyonadó (ingatlanadó) azért kéne, hogy ne érje meg üresen, kihasználatlanul lakást tartani. Vegye meg befektetésnek, nem tilos, de akkor kezdjen is vele valamit, adja ki, vagy bánom is én. Ha üresen áll, az egy szűkös erőforrás pazarlása, ami senkinek sem jó.
Minél gazdagabb valaki (értsd: nem fizetésből él) annál kisebbek az adóterhei és annál könnyebben is bújik ki alóla. Lásd a dohánymutyikat. Rentegeg embernek van több dohányboltja (értsd: akár több tucat), majd ezekre csinál külön-külön vállalkozásokat amik KATA-val adóznak. Ezt semmi sem tiltja direktben (idén kezdték volna el vizsgálni), de elég szürke zóna. 50 dohányboltnál ez azt jelenti, hogy az említett ipsénk évi 50*12 millió forintot kereshet és évi 50*50000*12 forint adót fog fizetni, ha ügyesen csinálja. Számokkal leírva: 600 000 000 forint bevétel után adózik 30 000 000 forintot. Ez 5% adó. Neked pusztán a bruttódra ennél majdnem 6x több adó rakódik.
És akkor még nem beszéltünk az offshore trükkökről, fiktív számlázásról, cégre vett magánhasználati dolgokról (kamu ÁFA visszaigénylés) stb. Ezeket a legkönnyebben megadóztatni vagyonadóval lehet, hiszen a "kreatívan" adózott vagyont is tárolni kell valahol, látszik a bankszámlán, látszik hogy 40 milliós autód van, tudja az illetékes hivatal, hogy 5 luxusvilla van a neveden.
Továbbá a vagyonadó bevezetésével párhuzamosan a vállalkozásokat és munkavállalókat sújtó egyéb adót is mérsékelni kellene természetesen. Nem az a cél, hogy több adót szedjen be az állam, hanem hogy a gazdagok is adózzanak. (A gazdag alatt nem Józsit és Katit értem, akik külön-külön is megkeresnek nettó 1 misit.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!