Mi igaz és mi nem, az albérlet moratóriumról?
Vannak akik azt mondják, hogy most nem is kell fizetni, mert úgysem lakoltathat ki a tulaj. Mert moratórium van. Ha rossz kedvében találná, még zárat is cseréltetne és akkor még be sem tudna jönni zaklatni.
Vannak viszont akik meg azt mondják, hogy a moratórium csak a hitelekre érvényes.
Próbáltam ennek utánaolvasni, de nagyon zavaros, hivatalos forrást nem is találtam erről ami megbízhatónak bizonyulna.
Nem mintha én meg akarnék lopni bárkit is, meg amúgy sem albérletben lakom, kiadó sem vagyok, csak ez érdekelne.
#6 : " Az sem tisztességes,hogy idős nyugdijasok kaptak akkoriban a tanácstól nagy lakásokat,minimális lakbérért "
Ez igaz is lenne, csakhogy akkoriban egy másfél vagy két szobás új panelba több generáció költözött. Nálunk konkrétan a nagyszüleim, a dédnagymamám és én, gyerekként. 16 éves koromig még külön szobám sem volt, csak amikor meghalt a dédi. Azt meg le sem írom, előtte milyen lakásban éltünk, még többen, mire megkaptuk a hőn áhított panelt... De, gondolom, ilyet te már el sem tudsz képzelni...
Itt elég szépen leírtak mindent. És igen ha egy lakást akkor nem albérlő hanem simán bérlő vagy. A tulajdonos/ haszonélvező ( igen ő is kiadhatja, több joga van mint a tulajdonosnak) a BÉRBEADÓ, aki kiveszi pedig a bérlő. Albérlő az lenne akinek a bérlő kiadja, de ezt ugye a bérleti szerződések 99%-a tiltja.
De térjünk vissza a rendelethez. Ez az üzlethelységek és a vállalkozásokhoz kapcsolódó bérleti szerződések felbontását tiltja. A másik fele pedig: Jelenleg a végrehajtásokat és a végrehajtásokhoz kapcsolódó kilakoltatásokat tiltja. Lakásbérletekről nincs szó. Ha valaki kételkedik, magyar közlöny részletesen leírja miről is van szó.
Egyéb. Ha nem fizetsz tulajdonos kirakhat. És igen, polgári per útján akár bírósági ítélettel. Ugyanez vonatkozik arra ha kárt teszel és a kárt nem fedezi a kaució.
Albérletben lakom, szerencsére nővérem ügyvéd, így részletesen áttárgyaltam vele költözés előtt mi a helyzet mire figyeljek, mik a jogaim és mik a kötelességeim. Rendeletre is rákérdeztem mikor meghozták. Magánszerződésekbe nincs államnak beleszólása. Hozhat ilyen rendeletet majd ha akar, de jelenleg nincs ilyen.
A lényeg, ha nem akarsz repülni fizesd a bérleti díjat. Én is ma tettem meg.
"Jelenleg a végrehajtásokat és a végrehajtásokhoz kapcsolódó kilakoltatásokat tiltja. Lakásbérletekről nincs szó."
A lakáskiürítés (kilakoltatás) is egy végrehajtási forma. Ugyanolyan esetekben alkalmazzák, mint bármilyen végrehajtást: ha a kötelezett nem hajlandó önként teljesíteni a kötelezettségét. Jelen esetben elhagyni egy jogosulatlanul használt ingatlant. Így teljesen mindegy, hogy lakásbérlet vagy bármi más volt a korábbi jogcím, végrehajtással lehet valakit kilakoltatni. Most ezek a végrehajtások fel vannak függesztve a veszélyhelyzet idejére.
Nyugodtan pontozzatok le, de nem. Itt mindenki okosabb mint egy jogász. 🤷♂️
Abban igazad van hogy ha a főbérlő felmond nemfizetés miatt, és nem mész el, hivatalosan hatóság által tud kirakni. Aki most nem fog. De kinek érné meg hogy veszhelyzet lejárta után repül és még a nyakába is szakad egy gyenge millás tartozás a felhalmozott bérleti díj miatt amit garantáltan bíróságra fognak vinni. Ráadásul este leshet melyik sarkon kapja el a bérbeadó egyik ismerőse..
Szóval fizetési kötelezettség van. Bérbeadó felmondhat ez miatt is. Ha nem mész el, utána vállald a következményeket is.
"A kérdező a kérdései alapján egyre biztosabb, hogy albérlőként kérdezget itt."
Ja, és még néhány más dolog is egyre biztosabb róla :)
Tessenek olvasgatni.
Nagyon-nagyon sokan fognak hosszútávon ráfázni arra, hogy abban a tévhitben élnek, mely szerint a tulajdonos tehetetlen ellenük a jelen helyzetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!