Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Lakótársammal, a bérleti...

Lakótársammal, a bérleti szerződésünk egy évre szól (meghosszabítható). Ha, hamarabb, mint egy éven belül el kell költöznöm vészhelyzet miatt, abban az esetben is vissza kapom a kauciót?

Figyelt kérdés

Elvégre nem egy börtönben vagyok. Akkor megyek el amikorcsak akarok.

Szerintem visszajár a kaució, főleg, hogy rendes, tisztességes albérlő vagyok

Szerintetek?

2020. ápr. 14. 02:06
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
67%

#10 ha nincs benne kötbér felmondás esetére, akkor vissza kell kapnod a kauciót.

(De az ugye benne van, hogy felmondhatod? Ha nincs, akkor fel se mondhatod, csak megegyezéssel szüntethető meg.)

2020. ápr. 14. 10:11
 12/21 A kérdező kommentje:
“A bérlő határozott időtartamra 1(egy) évre, bérbe veszi a bérleményt.” Az nincs benne, hogy felmondhatom, de az se, hogy nem :D
2020. ápr. 14. 10:18
 13/21 anonim ***** válasza:
100%
ilyenkor a PTK.-t kell alapul venni. Abban le van írva, hogy mi az eljárás ilyenkor.
2020. ápr. 14. 10:30
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
#12 akkor a jogszabály szerint nem felmondható a szerződés. Csak megegyezéssel tudod megszüntetni, a megegyezésben kialkudott feltételekkel.
2020. ápr. 14. 10:31
 15/21 anonim ***** válasza:
14%
mondjuk ha a vészhelyzet miatt ellehetetlenül a munkád és munkanélküli leszel, akkor önhibádon kívül kell elköltöznöd, tehát ebben az esetben vissza kell kapnod a kauciót.
2020. ápr. 14. 10:32
 16/21 A kérdező kommentje:

Értem, és amennyiben megegyezéssel lett felboontba a szerződés, vissza kapom a kauciót?

Egyébként ezügyben a tulajjal meg lakótársammal is megtudnék egyezni mert ez tényleg vészhelyzet

2020. ápr. 14. 10:47
 17/21 anonim ***** válasza:
89%
#16 megegyezni bármiben meg lehet. Vagyis: a tulajon múlik.
2020. ápr. 14. 11:04
 18/21 xswerdy ***** válasza:
92%

ha közös megegyezéssel bontjátok fel a szerződést, akkor azt írtok a megállapodásba, amit akartok. Vis majorra nemigen hivatkozhatsz, mert attól, hogy pl. a munkádat elveszítetted, még nyugodtan ott tudsz lakni. Vis major az lenne, ha pl. valamilyen elemi csapás miatt lakhatatlanná válna a lakás, akkor hiába követelnéd, hogy a tulajdonos biztosítsa azt neked szerződés szerint.

Határozott idejű szerződés alapesetben nem felmondható, szóval a tulaj kérheti a bérleti díjat a szerződéses időtartam végéig. Ugyanakkor ha te mégis elmész, leadod a kulcsot, stb., akkor neki kárenyhítési kötelezettsége van, és csak a tényleges kárát követelheti. Ezen el lehet vitatkozni, hogy az mennyi is, mennyire tüsténkedett, hogy újra kiadja, megtett-e mindent, hogy minél rövidebb ideig legyen üresen, stb. Ezért szokták azt írni a szerződésbe, hogy a kauciónak megfelelő összegű kártérítés jár neki ilyenkor. Magyarul nem kapod vissza a kauciót, de ez csak akkor van, ha a szerződésbe beleírtátok.

A jelenlegi helyzetben azért sok tulaj rugalmas, beszélj vele. Az hogy lakótársad is van, kicsit bonyolítja a helyzetet. Ő is kiköltözne? Külön szerződéssel béreltek 1-1 szobát, vagy közösen, egy szerződés alapján, egyetemlegesen felelve a bérleti díj fizetéséért?

2020. ápr. 14. 11:08
 19/21 A kérdező kommentje:

#18 közösen bérlünk 1-1 szobát

ahogy azt írtam is, szó nem esik arról, hogy mi lesz a kaucióval amennyiben a határidő lejárta előtt bontunk albérleti szerződést, így nem tudom mi ilyenkor a jogi eljárás

Egyébként az összes válaszolónak köszi, mindannyian próbáltok segíteni,szuperek vagytok :)

2020. ápr. 14. 11:31
 20/21 A kérdező kommentje:

#15 igenigen, vészhelyzet áll fenn, és most a szülővárosomban lenne fix meló ahol nem éhbérért melóznék.(most BPn lakom)

A bérleti díj se jön be most egy darabig az általam kiadott lakásból(mondanom se kell, a fennálló helyzet miatt az én albérlőim is sz%%ba vannak)

2020. ápr. 14. 11:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!