Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Albérlőt vagy a főbérlőt terheli?

Albérlőt vagy a főbérlőt terheli?

Figyelt kérdés
A zuhanyfej tartó műanyag eltört. (Több éves használatból eredően.) Így ki kell cserélni, a csere nem egy nagy összeg, kb 3 ezer Ft. De: ez konkrétan az albérlő vagy a főbérlő zsebéből fizetendő? Az albérlő évek óta ugyanaz. Azt tudom, hogy nagyobb volumenű javítások/cserék a főbérlő feladata (pl melegvíz biztosítása, ablakot ha kitöri a vihar az is a főbérlőé) pl egy kiégett villankörte csere nyilván az albérlő feladata, na de pl egy ilyen?

2019. aug. 17. 19:46
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
100%

"Egyébként manapság a főbérlő már egyenlő a tulajdonossal. "

Nem. A hozzászóló példájában a bérlővel egyenlő, ráadásul olyan bérlővel, aki albérlőknek tovább adja bérbe az ingatlant.

2019. aug. 17. 22:18
 12/28 anonim ***** válasza:
74%

Na tisztázzuk!

Van tulajdonos, övé a lakás.

Van bérbeadó. Ő az, aki bérbe adja a lakást. Lehet, hogy ő a tulajdonos, de nem biztos, az is lehet, hogy az ingatlan haszonélvezője.

Van a bérlő. Ez az a személy, aki kiveszi a lakást a bérbeadótól.

Van a főbérlő és az albérlő. Régen gyakran a bérbeadót nevezték főbérlőnek, de ez ma már helytelen. Ma a főbérlő arra az emberre használatos, aki, mondjuk kiveszi az egész lakást a bérbeadótól (tehát ebben a szerződében az ő megnevezése a bérlő), majd a lakás egyik szobáját (a bérbeadó engedélyével) kiadja valaki másnak, ez a valaki más nevezhető albérlőnek.

2019. aug. 17. 22:23
 13/28 anonim ***** válasza:
20%
A kérdésre válaszolva: állagmegóvás a bérlő kötelessége. Én beleírtam a szerződésbe, hogy 20.000 ft-ig a bérlő állja a javítást, cserét. Nehogy már a villanykörtét is én fizessem. Szóval ezt előre le kell tisztázni. Ebben az esetben én ezt a bérlőre terhelném.
2019. aug. 17. 23:32
 14/28 A kérdező kommentje:
Való igaz, az állagmegóvás a bérlő feladata...végül is erre hivatkozhatnék, csak hát maga a tartó (amit a kérdésben felraktam) tulajdonképpen a lakás olyan része, ami a tulaj hatásköre....:/ Igen, lényegében éveken át ő használta. Hát nem egyszerű, majd megpróbálom neki vázolni. Köszi a választ! Eddig számomra ez volt a kérdésre irányuló leghasznosabb válasz.
2019. aug. 18. 00:26
 15/28 A kérdező kommentje:
Közben azon gondolkodom, hogy ez szimpla amortizáció. Az nem tarozik bele az állagmegóvásba szerintem. Nem az albérlő költsége szerintem. (Bérlő, mielőtt belém kötnek itt :D )
2019. aug. 18. 00:31
 16/28 anonim ***** válasza:
72%

Már ne is haragudj, de lelakja a lakásod (ha egyáltalán a tulaj vagy), kárt csinál, nem szól, ha meghibásodik valami, 9 éve bőven a piaci ár alatt lakik ott és egy rohadt műanyag vackot nem képes kicserélni. (Életemben 1 évig laktam albérletben, jó szar volt, de még a wc lehúzót és a mosógép bekötést is én szereltem be/meg - nő vagyok és nem vízvezeték szerelő)

Mekkora egy balek vagy...

2019. aug. 18. 02:08
 17/28 anonim ***** válasza:
81%

Foberlot terhel minden ami hasznalatbol eredendo es nem rongalas.

Pl nekunk eldugult a lefolyo, szoltunk es megjavitottak.

Ha kiontunk valamit a szonyegre es nem tudjuk feltakaritani akkor az a mi hibank, a kauciobol levonjak.

Ugyan ez ha betorjuk az uveget. Az mas ha pl a jegeso van es bereped az uveg.

Zuhanyfej tartot a foberlonek kell kicserelnie.

2019. aug. 18. 03:40
 18/28 anonim ***** válasza:
81%

"Foberlot terhel minden ami hasznalatbol eredendo es nem rongalas."

A tulajdonost terheli...

2019. aug. 18. 07:36
 19/28 anonim ***** válasza:
38%

Ember legyen a talpán, aki a letört zuhanyfej-tartó műanyagról megmondja, hogy elöregedett az anyaga, netán valaki megcsúszott, megtántorodott és a keze éppen oda támaszkodott, ahol az anyag eltörött, netán részegen zuhanyozott és megszédült, miáltal nekiesett...

Szerintem az albérlőnek kellene megfizetnie (nem vagyok sem tulajdonos, sem bérlő).

2019. aug. 18. 11:06
 20/28 kovpet ***** válasza:
100%
Bocs, de ilyen köztetek a kapcsolat, hogy egy pizza árán megy a harc, akkor miért nem váltok meg egymástól?
2019. aug. 18. 12:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!