Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Albérlőt vagy a főbérlőt terheli?

Albérlőt vagy a főbérlőt terheli?

Figyelt kérdés
A zuhanyfej tartó műanyag eltört. (Több éves használatból eredően.) Így ki kell cserélni, a csere nem egy nagy összeg, kb 3 ezer Ft. De: ez konkrétan az albérlő vagy a főbérlő zsebéből fizetendő? Az albérlő évek óta ugyanaz. Azt tudom, hogy nagyobb volumenű javítások/cserék a főbérlő feladata (pl melegvíz biztosítása, ablakot ha kitöri a vihar az is a főbérlőé) pl egy kiégett villankörte csere nyilván az albérlő feladata, na de pl egy ilyen?

2019. aug. 17. 19:46
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
80%

Egyik sem, a tulajdonos költsége.

Nekünk van főbérlőnk, ő végezteti a karbantartást, de le van írva, a mi költségünk. Az intézésért nem fizetünk esetenként külön, hanem csak majd a zuhanyfejet fizetjük ki egy ilyen esetben.

Persze felhív, és ha mi kapásból tudunk valahol, vagy meg tudjuk venni mi, akkor mi vesszük és odaadjuk.

2019. aug. 17. 19:50
 2/28 anonim ***** válasza:
93%
Minden olyan,ami nem szándékos meghibásodásból ered,a javittatása a bérbe adót terheli.
2019. aug. 17. 20:35
 3/28 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek a válaszokat.

Első válaszolónak: "van főbérlőnk" albérlőre gondoltál gondolom...

Na és az kinek a terhe (tudom kinek a terhe, csak már olyan mérges vagyok, ki kell hogy adjam) hogy a hűtő folyt, mert régi volt már nagyon. Én nem tudtam róla, hogy folyik, az albérlő tudott. Mégsem szólt. Csak akkor szólt már, amikor a hűtő végleg elromlott. (Akkor szereztem neki hűtőt, azt is nevetséges összegért és még nevetséges összegekben törlesztette vissza 5 hónapon!!!! keresztül) és akkor volt, hogy gondoltam egyet, na mondom a régi szőnyegpadlót felszedetem, szépen leszalagparkettáztatom a szobát (szobában állt a rossz hűtő ezelőtt, mert elég nagy volt, a lakás kicsi, a konyha részen nem fért el) na megvettem az Obiban mindent, de tényleg mindent ami ehhez kell. (Fizettem jó sokat.) Megyünk az ismerősömmel a megbeszélt időpontban,hogy akkor neki lásson. (Eleve az albérlő úgy ahogy elpakolt, de inkább hagyjuk, mert sok mindent utána kellett pakolászni) és a srác (ismerősöm, aki megcsinálta voltna a laminált parkettát a szobában) lépeget a szobában, láthatóan a talaj egy-egy helyen szinte láthatóan megnyomódik a talpa alatt....mondja mi ez??? Szekrényt elhúzta, ott kivágta a szőnyegpadlót, felszedte egy kis helyen: hát az Usb lap ami a szőnyegpadló alatt van az anno megszívta magát vízzel, amit a rossz hűtő engedett ki és ezáltal kissé hepe-hupás lett az egész, ergo nem lehetett csak úgy lefektetni rá a szalagparkettát, hanem sokkal nagyobb munkálatoknak kellett volna megelőznie a műveletet, természetesen tök sok pénzért, amit nem vállaltam be akkor meg mérges is lettem, vittünk vissza mindent az Obiba, ahol zokszó nélkül vissza adták a pénzt. És amikor mondtam ezt az egészet az albérlőnek, tök nyugalommal közölte hogy igen tudta hogy már egy ideje folyik a hűtő de azért nem szólt mert nem tudott volna új hűtőt venni, nem is gondolt bele, hogy majd Én veszek, vagy ha neki kell, akkor majd később vissza adja az árát. Szerintetek? Akkor kb frissen (1 éve kb de még annyi sem) volt kifeste a lakás. Egyszer a fürdőszobába benézek, nem tudom miért, de felnéztem a mennyezetre, full fekete volt a penésztől. Bevallotta, hogy azért penészesedett be, mert mindig forró vízben fürdik, a pára ugye lecsapódik és amikor kijön a fürdőből, bezárja az ajtaját, mert fél a pókoktól és egyszer látta, hogy a fürdőben valami csempe hézag mögül mászik ki egy. Akkor ordítottam vele, mit képzel, mentegetőzött, hogy vesz Savot, lefujja és jó lesz és hogy majd ki is festi a fürdőt. Savoval tényleg leszedte a penészt, de szerintetek kifestett azóta is? (Ennek több éve egyébként) De ha merek emelni neki 5 ezer Ft-ot évente (azelőtt 2 évente) világvége van kb....majdnem negyedannyiért lakik ott, mint más albérlők máshol. Na jó, legyen csak fele annyiért, de akkor is....egyébként sem fizet dupla annyit, mint amennyiért anno oda költözött (ennek már 9 éve) (azt már nem is firtatom, hogy szeretné megvenni a lakást, de nem annyiért mint amennyiért manapság mennek, amikor mondtam neki hogy mennyi lenne akkor mit össze hadakozott velem) egyébként is Én aztán bele se szólok, hogy él, de borzalmas. Kupi hátán kupi. Mindig be van sötétítve sötétítővel az ablak, mint valami bunker olyan az egész. Soha semmiért nem szólok neki, a kupiért és a nagy sötétségért is kb félévente egyszer, azért is mert nem sok foganatja van....más főbérlők kikötik a hírdetésekben, hogy rendezett körülmények között élőknek adja ki a lakást stb.

Bocs, ez csak egy kis "esti mese" volt, nem tartozik igazán a kérdéshez. De igazán megérdemelné az a 3 ezer Ft-ot a zuhanytartó csőért, pláne hogy meg is szeretné venni a lakást....

2019. aug. 17. 21:11
 4/28 anonim ***** válasza:
100%

Ha valami a használattól tönkre megy, elromlik és nem a bérlő rontja el, akkor a tulaj kötelessége megjavítani/pótolni. Ha írtatok szerződést, akkor arról szó sincs benne, hogy kinek a dolga ezek javítása és hogy ha valami elromlik a bérlőnek azonnal szólnia kell?

Ha benne van, hogy azonnal szólnia kell, akkor az ázás és penészedés miatti többletkiadás az ő költsége, de a hűtőt neked kellett volna venned és neki nem kellett volna egy fillért se fizetnie.

2019. aug. 17. 21:20
 5/28 A kérdező kommentje:
Nem írtunk szerződést, mert az albérlő egy régebbi ismerősöm. Meg ilyenekre nem is gondoltam -sajnos- előtte.
2019. aug. 17. 21:30
 6/28 qkker1 ***** válasza:
81%

"Első válaszolónak: "van főbérlőnk" albérlőre gondoltál gondolom..."

Ha már ennyire okosnak akasz látszódni, akkor tisztázzuk a fogalmakat:

1.Tulajdonos

2. Bérlő

3. Albérlő

A tulajdonos adja bérbe az ingatlant a bérlőnek, és ha nincs kikötve a szerződésben -általában ki van-, akkor a bérlő tovább adhatja albérlőnek.

2019. aug. 17. 21:34
 7/28 A kérdező kommentje:
Főbérlőt lefelejtetted. Egyébként manapság a főbérlő már egyenlő a tulajdonossal. Azért kérdeztem, mert "van főbérlőnk" olyan furán hangzott.
2019. aug. 17. 21:41
 8/28 anonim ***** válasza:
36%
Rakd ki!
2019. aug. 17. 21:56
 9/28 qkker1 ***** válasza:
100%

"Főbérlőt lefelejtetted. Egyébként manapság a főbérlő már egyenlő a tulajdonossal. Azért kérdeztem, mert "van főbérlőnk" olyan furán hangzott."

Jogilag nincs főbérlő és a tulajdonos rohadtul nem egyenlő a bérlővel. Milyen szép is lenne, ha tulajdonos helyett magamnak fizetném a lakás bérleti díját!

Egyébként a komcsi időkből maradt meg ez a főbérlő/albérlő baromság, amikor a tanácsi lakásokat adták tovább albérletbe.

2019. aug. 17. 22:09
 10/28 anonim ***** válasza:
78%

"Első válaszolónak: "van főbérlőnk" albérlőre gondoltál gondolom..."

Nem.

Egy cég a főbérlőnk, ő adja ki albérlőknek.

2019. aug. 17. 22:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!