Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi célja volt Istennek azzal,...

Mi célja volt Istennek azzal, hogy olyan betegségeket teremtett, mint az autizmus, down kór és egyéb komoly eltérések, amikkel nem lehet normalis életet elni? Miért kell ártatlan kis lelkeknek ilyen vagy még durvább betegségekkel világra jönniük?

Figyelt kérdés

Ezekről az ember nem tehet..nem egy olyan dolog, mint a háború..

a sejtosztódás nem megfelelő mikéntje, vagy az idegrendszer nem megfelelő fejlődése miatt jönnek létre. De kehet gondolom ezer más oka is. Akik ilyen vagy még durvább betegsegekkel, akadályokkal (süket-néma-vak) születnek mit vétettek?

Tudom amúgy, hogy ennél fontosabb kérdést is feltehetnénk, de ez valamiért foglalkoztat.

Sok mindenről tehetünk ugyanis (társadalmi bajok, környezetszennyezés, stb..) de erről pont nem. És egy ilyen gyermek soha nem tudhatja meg milyen az “élet” pedig még bűne sem volt. Arról nem beszélve hogy családok mennek ilyen esetek miatt tönkre.

2019. júl. 5. 23:12
1 2 3 4 5 6
 31/51 A kérdező kommentje:
*rágódni
2019. júl. 7. 16:13
 32/51 anonim válasza:

"A világ rossz az akadályozott emberek számára?"

Nem minden esetben rossz, de sokkal több mindenben lehetne segíteni, kevésbé akadályozottá tenni. Több értelme van, mint a rágódásnak, sajnálkozásnak.

"Ennek a kisfiúnak mi a jó a világban? Az egy dolog ha úgy gondoljuk, hogy ő is a nagy egész része, vagy a “tőbbi ember”-családtag- tanítására jött a világra. De neki ebben mi a jó? A sötétbe, csendbe bezárva élni mondjuk 50-60 éven keresztül? Mi bűne lehet neki vagy bárkinek a felmenôi közül amiért ilyen életre kárhoztatott?"

Miért gondolod, hogy neki valami jónak kell lennie benne? Nem értem. Én ezt nem írtam. Sok ember csak rosszat tapasztal életében, bármi is legyen az oka, fogyaték vagy bármi. Ezt nem vitattam.

Azt is miért gondolod, hogy ez azért történik velük, mert valami "bűnük" lenne?

Nekem úgy tűnik, haragszol Istenre, ám ennek ellenére egy nagyon keresztény ideológiai alapból alapállásod van. Beszélj egy pappal, ha úgy érzed, ez segítene megérteni.

2019. júl. 7. 16:44
 33/51 A kérdező kommentje:

Utolsó, nem látod, gondolod rosszul. Bár nem haragszom. Csak nem értem.. és bánt!

De alapvetően nem a kötöszködés a célom és nem is az, hogy a hívő és az ateista emberekket összeugrasszam egy ilyen (szerintem amúgy nagyon megosztó) kérdés kapcsám.

De nem véletlenül merült fel bennem.

Kiváncsi voltam több véleményre, nézőpontra, mert jómagam jelenleg nem tudom mit is érzek ezzel a gondolattal kapcsolatban...de az biztos hogy valahol mélyen elszomorít és bánt

2019. júl. 7. 17:02
 34/51 A kérdező kommentje:

Egyébként meg valahol nagyon nem megy le a torkomon ez az “ott volt a lehetőség a Paradicsomban és onnantól kezdve ahogy Ádám és Éva hibázott (bűnbe esett) mindenki bűnös és ezért bűnhődnie kell”.

Ezer felé lehet ezt az elméletet bontani, sok sok idézettel tarkitva, de akkor is olyan ez, mint mikor XY rosszat tett az osztályban és ezért mindenkit büntettek.

Jogosnak érezte az ilyesmit bármikor is bárki?

Vannak hibáink, de ezért vagyunk emberek és nem Istenségek vagy angyalok. Tehát hibázunk, de embernek lettünk teremtve, nem másnak.

Viszont! Akkor se értem mi bűne van egy ártatlan meg nem született léleknek?! Ez még az “osztályos példànál is extrémebb helyzet”, mert ez meg olyan, mintha egy olyan gyereket bűntetnénk valaki bűnéért aki nem is jár az iskolába.

És tudom meg lehet magyarázni ezt az egészet, és bár ismerek olyan családot aki “jól vett” egy ilyen akadályt, de nem hiszem hogy mindenkinek vigasz az, hogy pont nekik, pont az ő gyermeküknek kell “más bűnéért” szenvedni.

2019. júl. 7. 17:22
 35/51 anonim ***** válasza:
39%

"ott volt a lehetőség a Paradicsomban és onnantól kezdve ahogy Ádám és Éva hibázott (bűnbe esett) mindenki bűnös és ezért bűnhődnie kell"

Bűnhődjön az, aki ezzel egyetért.

Amúgy az isten kutya kötelessége biztosítani a lehetőséget a tökéletes boldogságra.

Persze ő ossza az észt, hogy kicsoda vonhatja őt kérdőre, de erre az én válaszom az, hogy "akkor b() szájba a k() anyádat".

Nincs magyarázat és nincs bocsánat a rossz létezésére, csak persze úgy tűnik, nincs aki megbüntesse az istent, amiért belelőkte az embert a gödörbe.

Nekem még nem sikerült eldönteni, hogy az isten az pszichopata, vagy skizofréniás, vagy egyszerűen csak őrült, de az biztos hogy valami nem stimmel nála.

2019. júl. 7. 20:56
 36/51 anonim ***** válasza:
100%

"És ugyan mi köze egy ártatlan, most született babának bármilyen elődje bármilyen bűnéhez? Nem tiszta lappal kellene születnie neki?"

18%-os Jehova tanúja, tehát nem keresztény. A kereszténység szerint nem azért lesz valaki pl. autista, mert a szülei vagy más felmenője bűnös volt. Ez a judaista gondolkodás. Az Újszövetségben viszont ez van ugyanis:

"Egyszer útközben Jézus látott egy vakon született embert. Tanítványai megkérdezték tőle: „Mester, ki vétkezett, ez vagy a szülei, hogy vakon született?” „Sem ez nem vétkezett – felelte Jézus –, sem a szülei, hanem az Isten tetteinek kell rajta nyilvánvalóvá válniuk." (Jn 9,1-3)

Jézus itt kijavítja ezt a hagyományos zsidó gondolkodást. Nagyon téves felvetés, hogy pl. egy beteg csecsemő igazából Isten büntetése a szülők bűnei miatt. Persze, a bűnöknek lehetnek következményei. Pl. ha az anyuka drogozik terhesség alatt és fogyatékkal szüleik a gyerek, akkor az Isten hibája? Isten nem mozgat minden egyes DNS-t és atomot külön-külön. Ő megteremtette a világot, aminek vannak törvényei és ezek működnek a maguk folyásában. A betegségek az élet velejárói.

"És egy ilyen gyermek soha nem tudhatja meg milyen az “élet” pedig még bűne sem volt"

Sokkal több a világ, mint amit mi megtapasztalunk. Isten kegyelmének nem szab gátat semmilyen betegség. Egy fogyatékkal élő több kegyelmi ajándékot kaphat, mint egy egészséges, aki teljesen elzárkózik ez elől. A másik, meg hogy végső célunk az üdvösség és nem ez a földi élet. Mit ér ez az élet, ha a végén valaki elkárhozik? Akkor boldogabb az, aki bár itt fogyatékkal él, viszont elnyeri az üdvösséget.

2019. júl. 8. 09:03
 37/51 anonim ***** válasza:

Nem minden siketvak tud jól írni, de Helen Keller írt önéletrajzot, hogy nem olyan rossz az életük, mint amilyennek látszik.

Ez viszont nem vigasztalja azt az Asperger-szindrómást, aki a szülei halála után próbaidős a munkahelyén, közben pedig a Gyámhatóság perli, hogy gondnokság alá akarja helyeztetni.

2019. júl. 8. 21:43
 38/51 anonim ***** válasza:
Befogadó környezetbe be tud illeszkedni egy autista.
2019. júl. 8. 21:43
 39/51 anonim ***** válasza:

"Sok mindenről tehetünk ugyanis (társadalmi bajok, környezetszennyezés, stb..) "

Szerinted esetleg a környezet szennyezésnek nincs köze ahhoz, hogy ennyi genetikai hiba halmozódott fel?

Az, hogy az emberek nagy része ipari hulladékon él, nem sportol egész életében semmit, de mondjuk láncdohányos, esetleg alkoholista?

2019. júl. 10. 10:09
 40/51 A kérdező kommentje:

Utolsó!

De, gondolom, hogy az emberi lábnyomunk is sok mindenért felelős. Azért viszont ne áltassuk magunkat, mert akád az ókorban, de később is mindig születtek ilyen-olyan problémával gyermekek. Valamennyi köze biztosan van a mostani rendellenességeknek a környezeti ártalmaknak, illetve szerintem a bevitt (tartósítószerrel és ki tudja mivel teli) egészségtelen ételeknek, de én ezzel azért nem tudom magamnak megmagyarázni az összes ilyen dolgot.

Arról nem bészlve, hogy ha megnézel egy ezzel kapcsolatos dokumentum filmet, abból tisztán látható, hogy pl. a civilizációtól ezárt afrikai törzsekben mennyi mennyi durva daganatos és egyéb problémával született kisbaba jön világra. Ott ezt a természettel én nem magyaráznám..

2019. júl. 14. 13:51
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!