Mi célja volt Istennek azzal, hogy olyan betegségeket teremtett, mint az autizmus, down kór és egyéb komoly eltérések, amikkel nem lehet normalis életet elni? Miért kell ártatlan kis lelkeknek ilyen vagy még durvább betegségekkel világra jönniük?
Ezekről az ember nem tehet..nem egy olyan dolog, mint a háború..
a sejtosztódás nem megfelelő mikéntje, vagy az idegrendszer nem megfelelő fejlődése miatt jönnek létre. De kehet gondolom ezer más oka is. Akik ilyen vagy még durvább betegsegekkel, akadályokkal (süket-néma-vak) születnek mit vétettek?
Tudom amúgy, hogy ennél fontosabb kérdést is feltehetnénk, de ez valamiért foglalkoztat.
Sok mindenről tehetünk ugyanis (társadalmi bajok, környezetszennyezés, stb..) de erről pont nem. És egy ilyen gyermek soha nem tudhatja meg milyen az “élet” pedig még bűne sem volt. Arról nem beszélve hogy családok mennek ilyen esetek miatt tönkre.
"A környezeti hatásokat az öröklésre fogni igen komoly butaság..."
Valóban a Csernobil után születtet két fejű gyerekeket a környezeti hatásokra fogni tényleg butaság . A gonosz Isten akaratából lettek ilyenek.
"A szerzett tulajdonságok nem öröklődnek."
A hajlamok és a családi minták kihatással vannak a gyermek életére.
# 16
"Ha Isten annyira labilisra tervezte az öröklést .."
Isten tökéletes és ideális világot tervezett tökéletes örökléssel.
Az ember viszont kinyílvánította szándékát, hogy inkább vállalja a halált és a szenvedést a magasabb TUDÁS érdekében, hogy ő is hasonlíthasson Istenre és a GONOSZT és a rosszat is megakarja ismerni hogy olyan lehessen mint a nagy példakép az Apja az Isten.
"És monda az Úr Isten: Íme az ember olyanná lett, mint mi közülünk egy, jót és gonoszt tudván. "
Mint írtam ha egy összefüggő rendszer egyik eleme meghibásodik az kihat az összes többi elemre is.
Mi nem érthető ezen? Bejött a rendszebe az emberen keresztül a hiba és ez hatással volt többek közt a szaporodásra.
A hiba világba kerülésekor az ember élettartama 800-900 év volt. A hiba/bün dolgozni terjedni kezdett és tovább rontottta a világot.
Nagyfokú romlás történt az özönvíz kataszrófakor, megszünt a földet védő vízgőz pajzs és az ember élettartama fokozatosan beállt 120 évre./Noé még 900 évet élt a következő generáció már csak 3-500 az utáni meg beállt az Isten által meghatározottra.
"És monda az Úr: Ne maradjon az én lelkem örökké az emberben, mivelhogy ő test; legyen életének ideje száz húsz esztendő"
Ha most tönkre tennénk az ózon védőpajzsunkat még hibásabb/ bűnösebb lenne a rendszer és lehet lecsökkene az életkor 30-40 évre. Még több rákos eset még több deformált gén hibás gyermek születne.
A tökéletes nem egyenlő az elronthatatlannal és a késszel. És ami az egyik rendszerbe tökéletes az egy másikba átemelve hibás mert nem oda tervezték.
"(Ateista verzió: deviáns életmódot a gyermekek is örökölhetik, károsodhat a DNS örökítő anyag is, és ez a gyermekre is hat.)"
Hát ezt nem hiszem el... Szóval szerinted a jóságos Istened egy ártatlan gyereket betegségg súlyt, csak mert a szülei ateistàk?
Ilyen gondolatmenet csak megerősít abban, hogy büszke legyek az ateizmusomra.
Tudod az a különbség köztetek hívők között és az ateistàk között, hogy mi tudunk erkölcsösek lenni anélkül is, hogy egy könyv megmondanà nekünk.. És hogy mi nem félelemből vagyunk erkölcsösek, mint ti, amiért nem akartok pokolra kerülni..
Ateistaként sosem hozznàm összefüggésbe egy gyerek betegségét azzal, hogy a szülei hívők és szerintem nincs igazuk..
Komolyan betegek vagytok..
#5, 10 és a többi Istent védő: Nem Isten akaratából születik valaki valamilyen fogyatékossággal?
10.
És monda Mózes az Úrnak: Kérlek, Uram, nem vagyok én ékesenszóló sem tegnaptól, sem tegnap előttől fogva, sem azóta, hogy szólottál a te szolgáddal; mert én nehéz ajkú és nehéz nyelvű vagyok.
11.
Az Úr pedig monda néki: Ki adott szájat az embernek? Avagy ki tesz némává vagy siketté, vagy látóvá vagy vakká? Nemde én, az Úr?
"Valóban a Csernobil után születtet két fejű gyerekeket a környezeti hatásokra fogni tényleg butaság"
Az is környezeti hatás volt, a sugárzás roncsolta a DNS-t. Nem is attól lett kétfejű gyerek, mert a szülők felragasztottak maguknak egy plusz fejet.
Nem tudom mi nem érthető abban hogy az ember nem az élete során szerzett tulajdonságokat örökíti.
"Mi nem érthető ezen? Bejött a rendszebe az emberen keresztül a hiba és ez hatással volt többek közt a szaporodásra"
Semmi nem indukál kapcsolatot egy bűn elkövetése és egy genetikai rendellenesség között, ez az érthetetlen.
Érdekes kérdés. Először is, ahogyan már előttem is leírták, pl. az autisták sok problémája nem "eleve elrendelt", hanem abból fakad, hogy egy olyan társadalomban élnek, amelynek a többsége másként tapasztalja a világot, mint ők. (Szerintem ez jó pár Down-osra is igaz). Tehát a szenvedés egy nagy része nem Istentől, hanem az emberektől származik. Ez ellen lehet tenni, ha a társadalmat formáljuk, kár ezért Istent okolni.
Ezen kívül... hogy miért mások genetikailag. Miért alkotta őket isten másnak? Ha az ő egyéni életük szempontjából nézed, akkor talán ennek látszólag nincs értelme, de ha a nagy egész - vagy akár csak az emberi faj szempontjából - gondolkozol, akkor igenis van, mert minél változatosabb a génkészlet, annál nagyobbal az esélyeink a túlélésre. Valszínűleg jó pár gén, ami az autizmusért felelős, egyúttal felelős bizonyos túlélést segítő tulajdonságok átörökítéséért is. (pl. részletekre való figyelem, intelligencia etc.) Gyakorlatban persze lesznek mindig egyének, akik inkább a társadalmilag negatívnak ítélt dolgokat öröklik, míg mások a társadalmilag hasznosnak ítélteket.
Azt kellene megérteni, hogy mindannyian a nagy egész részei vagyunk, és akkor nem is merülne fel ez a fenti kérdés... illetve sokkal emberségesebben bánnánk azokkal, akiket most "fogyatékosnak" tartunk - hiszen épp ugyanolyan fontos helyet foglalnak el ők Isten tervében az emberiség számára, mint egy bármelyik, társadalom által "sikeresnek" kikiáltott egyén.
Nagyon sok érdekes válaszokat kaptam. Köszönöm!
Utolsó előtti.. nem értem az okfejtésed. A világ rossz az akadályozott emberek számára?
Láttam egy videot ahol süket-néma-vak alig pár éves kisfiút probáltak tornáztatni, valamire tanítani. A gyógypedagógus szerint, ha ritmusosan dobol a hátán az jó a gyereknek mert érez valamit...?!😰 Ennek a kisfiúnak mi a jó a világban? Az egy dolog ha úgy gondoljuk, hogy ő is a nagy egész része, vagy a “tőbbi ember”-családtag- tanítására jött a világra. De neki ebben mi a jó? A sötétbe, csendbe bezárva élni mondjuk 50-60 éven keresztül? Mi bűne lehet neki vagy bárkinek a felmenôi közül amiért ilyen életre kárhoztatott?
A többi (mondjuk genentikai) betegség is olyan, ami elég durván és mélyen súlytja az embereket. A down kóros IQ-ja pl sokkal alacsonyabb mint az atlag emberé. Nem tud annak örülni aminek mi, nem tud úgy ismerkedni, barátkozni, családot alapítani. Tulajdonképpen önmagát sem tudja ellátni a nagyrésze.
És ez a betegség egy olyan betegség ami az élettel összeegyeztethetőnek van kimondva pl terhesgondozás során. Mert valahol tényleg az.. de ezek a magzatok, később babák, gyerekek, felnőttek soha nem fognak tudni beilleszkedni, az átlaghoz hasonló életet élni annak örülni aminek “mi”. Pedig valószínűleg ők is szeretetből, szerelemből fogantak.. és ezzel nem azt mondom hogy egy ‘beteg’ vagy nevezzük mondjuk ‘más’ gyermeknek, nem tud adni és kapni szeretetet. Hiszen (jobb esetben) őket is nevelik, gondozzák, szeretik, az útjukat egyengetik.
Masik. Valaki írta hogy regen 800-900 évig eltek az emberek és ez egyre rövidult mára. Nos, ez sem igaz ha valaki utánanéz. Mondjuk az 50 évvel ezelőtti átlagéletkorhoz képest most a legtöbb országban sokkal tovább élnek az emberek. Pedig (!) sokkal pusztítóbb és szenyezőbb életet élünk. Sőt, 1-2 gyenge környezetvédelmi akciót (ami szerintem a jelen szituációban alig számít már) kivéve egyre rosszabb a helyzet... mégsem élünk rövidebb ideig.
Az persze lehet hogy lassan odáig fajul a helyzet, hogy bizony rövidebb ideig fogunk élnu, de a két folgot ( Bibliai életév és az ember bűnös viselkedése következtében (?) bekövetkező egyre rövidebb élettartam) jelen szituációban nem lehet összekapcsolni.
Jómagam amúgy nem tudom mit godoljak az ügyről, de biztos sokat fogok még ezen rágórni..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!