Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten miért annyira emberi?

Isten miért annyira emberi?

Figyelt kérdés

Isten érzelmes lény, akár egy ember. Ha Isten a saját képére formálta az embert akkor Isten egy :agresszív, állatias, olykor egoista fazon.(sorolhatnám még az emberi érzelmeket)

Hisz képes a féltékenységre, haragos is szokott lenni, de közben szereti az embereket.

Inkább az ember formálta a maga képére az Istent.

2010. júl. 9. 14:15
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
86%
nemrég egy nálamnál okosabb péter ezt írta ide, amivel engem is kiigazított: nem féltékeny, hanem FÉLTŐN SZERETŐ. Azért is fogadtam örömmel a válaszát, mert ez bennem is ellentmondást keltett, ugyanis "a szeretet nem féltékeny" írja a biblia. Isten sem az. Ő féltőn szertő. EZ A nagyobb péter tud héberül is. mivel aszívem is ezt diktálja, én elhiszem neki, hogy az eredeti héberben ez a szókombináció szerepel. hátha neked is segít.
2010. júl. 9. 15:54
 12/18 anonim ***** válasza:
53%

Helló.

Szerintem inkább az ember isteni. S valószínűleg abban lehet a tévedés, amit a kérdésed alatt az utolsó mondatodban írsz. Az emberek nagyja még nem ismeri nemhogy Isten, de az élet igazi miértjeit sem..."kicsik" vagyunk mi ehhez, de idővel minden változik, hiszen a fejlődés előre megy. Minden olyan, mint amilyennek megéled, kedves kérdező, szóval ha te így gondolod, akkor neked így van, de ez nem biztos, hogy a megfelelő képet adja meg Istenről. Isten nélkül nem lenne semmi, a negatív tulajdonságokat pedig mi kreáltuk meg saját magunknak, és egymást sem szép ilyenekkel "dobálni", nemhogy Istent. Tudod az ember bünteti saját magát, a rossz gondolataival. Amin pedig képes változtatni. Én tudom. :)

üdv

25/F

2010. júl. 9. 17:53
 13/18 anonim ***** válasza:

Sem emberi sem más formában nem létezik külső, ránk figyelő isten! Ez pusztán egy kreáció.

Az emberi tudás folyamatosan fejlődik ugyan, de korlátok között van.

Mindösssze a pillanatnyilag általunk még nem ismert világot istenítjük le azt, amelyet még nem vagyunk képesek felfogni.

Ha nem maradoztunk ki a biológia, kémia és fizika órákról és nyitott szemmel tanulmányozzuk világunkat, akkor bebizonyíthatjuk magunknak, hogy az a világ amit az előző korszakok isteni teremtésnek mondtak, nem igazak. Óriási szerencsével, milliárdod eséllyel jött létre ez a kis bolygó, melyen nagy sokára kifejlődött egy "értelmes" lény az ember.

És mi emberek, a napi munkánk során bizonyítjuk, vagy játszuk el azt, hogy alkotók, teremtők, végső soron istenek vagyunk egy makroszkópikus világban!

Mi vagyunk azok is akik vallást, hitet hoztunk létre, de önző módon már akkor megelőlegeztük magunknak a nem létező isten emberi arcát és jellemét, amikor még semmilyen tudásunk sem volt a ma ismert világról.

De volt egy erős hitünk abban, hogy egy nagy alkotó csakis így nézhet ki.

Döbbenetes egoizmus.

2010. júl. 10. 01:45
 14/18 anonim ***** válasza:

Ugyan ezt a kérdést nem tudnád feltenni egy muszlimnak.

"Tudom,hogy a világ vallásai között sok olyan Isten alak van aki emberi, de én most perpillanat a Keresztény istenre gondolok"

Erről van szó! A keresztények humanizálták az Istent. A jelszavuk: Jesus love! A szeretet az emberek tulajdonsága. Mi a szeretet? Az ember szeret valakit, akkor az a valaki hatással van rá. Ha annak a valakinek valami baja van, akkor az hatással van rám, és cselekedetre kényszerít. Ennek a szeretetnek kell az emberek között munkálkodnia, hogy egy együttérző társadalom jöjjön létre. De ez a szeretet az Istennél a gyengeség jele lenne. Mert ha az Ő teremtményei befolyással lennének rá, akkor nem lehetne szabad döntési képessége.

2010. júl. 10. 14:21
 15/18 anonim ***** válasza:

A szeretetre a Bibliában négy szó is van, a modern nyelvek általában csak eggyel rendelkeznek, tehát mind a négyet azzal fordítják. Érzelmeket nem hordoz mind a négy szeretet szó, mert a szeretet első sorban nem érzelem. Pál apostol próbálja magyarázni a korinthusi levélben, mi is a szeretet. A szeretet nem az emberekre jellemző dolog, vagyis emberek által elérhető, de nem veleszületett. Azt hogy a saját családodat, fajtádat, nemzetedet szereted még genetikával is meg lehet magyarázni.

A szeretet azonban jóval több. Az embernek meg kell tanulni megbocsátani az ellenségnek, oda tartani a másik orcáját, nem bosszút állni, nem mást hibáztatni, a kevésből is adni, tisztelni a másikat stb.

Istent -aki nem feltétlenül annyira emberi- úgy határozzuk meg hogy maga a szeretet. Hiszen folyamatosan oda adja magát, fenntartja a világot, "felhozza napját gonoszra és jóra egyaránt", megbocsát és lehetőséget nyújt a változásra.

A magyar nyelv is ráérez erre, pl a szerel szó (összerak, összeállít) a szeretet szó gyökeréből jön. Mert a szeretet egy összetartó erő. A fizikában gravitáció, a elemi szinten valami mágneses erő, emberi szinten szeretet, de valami, ami egységet teremt. A szertartás az,amikor szeretetben egybegyűlünk. Szertelenek vagyunk, amikor tékozlunk, szétszórunk, szerte szét hányjuk a dolgokat. A kulcsszó az EGYSÉG. Ezért az Isten is: egy.

Persze, ő több, mint amit mi felfoghatunk, de mi emberek a magunk emberi módján csak önmagunkban tudjuk megtalálni Istent, és ezt vetítjük ki.

2010. júl. 11. 13:47
 16/18 Veky ***** válasza:
10%
A Biblia sok mindenben cáfolja önmagát... Ha el is hisszük, hogy Isten létezik, akkor is csak tudhatjuk, hogy minden embernek más-más istene van... Mindenki a maga ura, és ezáltal elfogadhatjuk, hogy Isten valóban létezhet vagy nem. Ez nem bizonyított tény. Az a bizonyított, hogy Jézus élt, de nem tartotta magát megváltónak, és valóban ott járt ahol, de sok hazugság követi útját, amit róla pletykáltak...
2010. júl. 11. 23:45
 17/18 anonim ***** válasza:

Jézus nem tartotta magát megváltónak? "Senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam." "Én vagyok az út, az igazság és az élet." "Aki engem látott, látta az atyát." "Az én királyságom nem e földről való." Amikor Tamás azt mondta neki: Én Uram és én Istenem! Nem az volt a válasza, hogy ne bomoljál már, Tamáskám, hozz egy üveg sört! Hanem: "Mivelhogy láttál engem Tamás, hittél. Boldogok akik nem látnak és hisznek!"

Akkor szerinted minek tartotta magát, ácsnak? Végülis az volt a mestersége....

Persze értelek, ha nem fogadod el a Bibliát hiteles forrásnak, természetesen kételkedsz.

2010. júl. 12. 11:50
 18/18 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Először is köszönöm az egyik előttem szólónak, hogy ilyen kedves visszajelzést adott, hogy tudtam valami olyat írni, amit hasznosítani lehet!

Isten valóban sok mindenben hasonlít az emberre, de ahogyan azt már többen is megfogalmazták ennek oka az, hogy bennünket a saját képére és hasonlatosságára teremtett. Isten valóban nem féltékeny, hanem féltőn szerető, ami azt jelneti, hogy felelősséggel tekint ránk, és szeretne megóvni bennünket a bűntől és annak következményeitől, pontosan ugyanúgy, ahogyan egy jó szülő is szeretené megóvni a gyermekeit!

Az Isten haragja sem az ember iránt van, hanem a bűn iránt, a pontos fordításban is így olvashatjuk a Bibliában, hogy a bűnt bünteti meg az Isten, a bűnöst, pedig szereti és meg akarja menteni.

Meggyőződésem, hogy Isten minden emberért küzd, ezt láthatjuk akár Jézus életében is, ahogyan pl. küzdött az utolsó pillanatig Júdásért, vagy akár Péterért. Ez utóbbinál csodás eredményt ért el, egy végletekig szangvinikus emberből milyen csodálatos apostollá vált...

Ajánlom neked Jézus életét, ahol láthatjuk, hogy Isten mennyire emberi tud lenni, és mennyi mindent megtesz értünk, hogy megmentsen bennünket! Kívánom, hogy tapasztald meg ezt a szeretetet te is!

Üdv. Péter

2010. júl. 12. 18:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!