A katolikusokra miért jellemző a babonásság? Aki nem babonás katolikus, az mit gondol erről?
Pl. állítólag látott valaki egy Mária-festményt könnyezni / valakinek állítólag megjelent Mária, akkor elzarándokolnak oda, és attól várják az életük rendbejövetelét / betegségből gyógyulást, stb.
Vagy a "szent tárgyakkal" ugyanez. Legyen az szentelt víz, feszület, ikon stb. Ugyanannyit ér, mint egy álomfogó.
Én hívő katolikus vagyok, mégsem vagyok babonás, sőt, maga az egyház is óva inti híveit a babonáktól.
Persze előfordulnak olyan katolikusok, akik varázserőt tulajdonítanak a szenteltvíznek, vagy éppen az autójukba rózsafüzért akasztanak azzal a céllal, hogy az majd "megvédi" őket, de ez a babonás hozzáállás idegen az egyháztól.
"Egy könnyező kép mitől babona? "
Aki hisz benne, az babonás, mert csalás az egész.
Sajnos nem emlékszem a pontos vegyületre, amit festékként alkalmaznak, valamilyen kobalt származék, talán kobalt-klorid van a festékbe keverve, ez adja a kobaltkéket, ami szemben nem feltűnő.
A levegő páratartalma kicsapódik a festéken, a benne lévő kobaltvegyület hatására össze is tud gyűlni, ha olyan a páratartalom, egyszerű kémiai trükk, ilyenek a 'vérkönnyek' is, az piros nedvességképződés, aki még nem hallott az indikátorokról, annak csoda, aki meg valamelyest járatos a kémiában, meg csak nevet rajta.
Egy idő múlva más kémiai hatásokra, például oxidáció miatt elvesztik ezeket a tulajdonságukat, akkor vagy hagyják, vagy újra odapingálnak az ecsettel és máris sírdogál a Madonna, ha párás az idő.
Mein Gott, mennyi babonás ember van itt, jelenleg 50% -ra van értékelve az előbbi válaszom(22.).
Hát tényleg azt hiszi valaki, hogy egy festmény, vagy egy szobor sírni kezd?
Elképesztő!
És te babonának tartod-e azokat a dolgokat, amiket én megemlítettem a kérdés alatt?
Az bizony babona!
(A második fele.)
És tényleg hihetetlen mennyiségű babonás ember tódult ide lepontozni mindenkit.
Tegyük fel, hogy tényleg könnyezett, vagy tényleg megjelent. A zarándokok nem azért mennek oda, mert a képtől várnak valami csodát, nem azt várják, hogy ettől életük rendbe jön, de az imádságos út segíthet építeni az Istennel való kapcsolatot, a zarándokhelyen összejött emberek pedig együtt tudnak imádkozni Istenhez, s kérhetik a már üdvösségben élő testvéreik imáját is (a katolikusok sok protestánssal ellentétben elhiszik Krisztusnak azon ígéretét, hogy aki Őbenne hal meg, egyből örökéletre támad).
Itt olvashatsz a zarándoklatról, ami már az Ószövetségben is megjelenik:
#28, szerintem ez nem stimmel!
Ha így lenne, az emberek elsősorban egymással beszélgetnének, de ez ritka!
És nem a képet, szobrot csókolgatnák, vagy nem akarnának a közelükben maradni.
"Tehát például ha valaki elzarándokol egy szoborhoz / festményhez ami egyszer állítólag könnyezett, és reméli, hogy ettől rendbe jön az élete."
Ezt nem fogom megmagyarázni, egyszer menj el Mátraverebély-Szentkútra és megtudod, miért zarándokol oda évente több ezer ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!