Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Jól gondolom, hogy az ateista...

Jól gondolom, hogy az ateista emberek többsége jólétben él?

Figyelt kérdés
Ha te mint ateista súlyos betegségben, nyomorban, szegénységben, kilátástalan helyzetben élnél, ahol semmi remény nincs egy jobb életminőségre, akkor is találnál értelmet az életednek és a szenvedéseidnek?

2019. jún. 2. 21:43
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:

Anahystor, azért létezik pár kóbor ateista, aki úgy hiszi, hogy valóban nem létezhet egyetlen isten sem.

Nincsenek sokan, de azért akad.

2019. jún. 3. 14:20
 22/43 anonim ***** válasza:
6%

"Te magad véded a saját hited, különféle öntudatlan eszközökkel (is)."

>Nem szoktam védeni a hitemet, mert szükségtelen. A hitvitáim általában személyeskedés miatt vannak, mint ahogyan ez is. Nekem aztán 8, hogy mit gondolsz arról, amit én hiszek.

"Pontosan. Szépen visszaterelgetted a hited segítségével a tudást oda, ahova szerinted való: a bizonytalan dolgok birodalmába. Erre mondtam, hogy ezt csinálják a hívők öntudatlanul."

>Furcsa, hogy te beszélsz nekem hitről, amikor láthatóan te egyáltalán nem gondolkodsz. Az antiteizmus nem gondolkodáson alapul, hanem érzelmeken. A te gondolkodásod kb. Viola Zoltán vagy Erdélyi Ágoston szintjén van. Ajánlom neked előbbi könyvét, bizonyára kedvelt olvasmányod lesz. Előbbi innen menekült el, amikor feljött ide bohóckodni, (Berta Wooester tette helyre úgy emlékszem), utóbbit kb. 1 hónapja szorongatta meg egy vitában Nagy Gergely rendesen, aminek a végére már tiszta ideg volt, össze-vissza beszélt, mert amit vállalt, azt nem tudta igazolni. Na, hozzájuk hasonló fazon vagy te is. Nem tereltem vissza semmit, hanem miután megismertem a másik oldalt is - veled ellentétben, akinek nincsenek sem teológiai sem egyháztörténeti ismeretei - tudtam egy olyan döntést hozni, amit jelenleg jónak látok. Dawkins egyébként is megélhetési ateista, aki a tudományt használja fel a maga nézeteinek a terjesztésére. Az intelligens tudományos-ismeretterjesztők, mint pl. Brian Cox, vagy Jhon Gribbin, nem kevernek sem ateizmust, sem antiteizmust az ismeretterjesztésbe, mert nem akarnak bohóckodni.

"De cáfolj meg: áruld el, hogy a hited mely részét szerezted tudás alapján, és mely részét erősíti meg a tudás?"

>Eszemben sincs.

"De az vagyok, és az ateisták 95+ %-a is az!"

>Tényleg? Én nem így látom. Mondjuk nyithatnál erről egy külön topikot, és meglátnánk, hogy mennyi gnosztikus ateista van mondjuk itt az oldalon.

"Szóval azt ajánlom neked, hogy ha egy ismeretlen ateistához szólsz, akkor alapból feltételezd ezt. Jobban jársz vele."

>Nem feltételezek semmit, mert az ateizmus semmiben nem befolyásolja az én kapcsolataimat az emberekkel. Van olyan ismerősöm, akinek nem is ismerem a vallási nézeteit, noha gyerekkortól ismerem.

"Ja, még egy: nem hiszek benne, hogy nincs Isten, hanem tudom, mert ez bizonyított."

>Nincs bizonyítva, hogy nincs Isten. Ha bizonyítva lenne, akkor a szenzáncióhajhász tudományos-ismeretterjesztő Nat.Geo magazin már a címlapon hozta volna le, mivel imádja a valláskritikai témákat. Júdás evangéliuma, Placebo hatás a hitben, hmm... Igazi csemege lenne neki! De még azok se merték ezt megírni, mert tudták, hogy abszurd.

Ha esetleg majd tudsz mutatni olyan tudományos-ismeretterjesztő, vagy filozófiai jellegű olvasmányt, ahol legalább megpedzegetik, hogy elméletileg bizonyítható lehet, hogy nincs Isten, akkor azt szeretettel fogadom. De ilyeneket, hogy Krauss: Universe from Nothing ne ajánlj, mert ezek már megvannak.

Üdv.

2019. jún. 3. 14:31
 23/43 anonim ***** válasza:
4%

"Én nem azt hiszem, hogy nincs isten, hanem azt nem hiszem el, hogy van!!!"

Ez csak játék a szavakkal. :D Ennél már az is tisztességesebb, amikor felvállalod, hogy szerinted bebizonyították Isten nem létezését.

2019. jún. 3. 14:42
 24/43 Anahystor ***** válasza:
94%

"Anahystor, azért létezik pár kóbor ateista, aki úgy hiszi, hogy valóban nem létezhet egyetlen isten sem."

Persze. Egy szóval sem állítottam, hogy nincsenek ilyenek.

Amit állítottam, az csupán annyi, hogy ez a kijelentés: "az ateizmus is egy hit, hiszen abban hiszel, hogy nincs Isten." egy hamis általánosítás.

Persze, hogy vannak olyan ateisták, akik HISZIK, hogy nincs isten, de ők csupán egy(!) csoportját képezik az ateistáknak.

Éppúgy téves az általánosítás, mintha azt mondanám "minden hívő evolúció tagadó"!

Erre kívántam csak felhívni a figyelmet.

2019. jún. 3. 14:44
 25/43 anonim ***** válasza:
97%

"Ez csak játék a szavakkal. :D Ennél már az is tisztességesebb, amikor felvállalod, hogy szerinted bebizonyították Isten nem létezését"

Nem igazán. A két állítás között komoly jelentésbeli különbség van.

A hit egy aktív állapot, amikor tudatosan hiszel valamiben, irányuljon ez a hit valaminek a létére vagy a nemlétére.

A hit hiánya pedig magától értetődően passzív, az ember egyszerűen nem hisz egy adott dolog létében sem nemlétében sem.

2019. jún. 3. 14:52
 26/43 Anahystor ***** válasza:
96%

" Ennél már az is tisztességesebb, amikor felvállalod, hogy szerinted bebizonyították Isten nem létezését."

Ezt kereken visszautasítom!

Soha ilyet ki nem mondok mindaddig, amíg konkrét bizonyítékkal nem tudom alátámasztani a kijelentést.

Jelenleg ateista agnosztikusként csupán annyit mondhatok:

mivel Isten létét vagy nem létét eddig nem sikerült bizonyítani, így csupán egyéni döntés, hogy miben hiszel, vagy miben nem hiszel. Én részemről nem hiszem el, hogy valamiféle teremtő alkotta a világot, nem hiszek semmilyen "isten" létezésében, mert eddig nem találkoztam semmilyen olyan okkal, ami erre utalt volna.

A kérdések istennel való megválaszolása szerintem hamis, ha ezekre a tisztességes válasz a: nem tudom.

2019. jún. 3. 14:54
 27/43 anonim ***** válasza:
91%

"Nem szoktam védeni a hitemet"

De, csak öntudatlanul. Lásd:

"A hitvitáim általában személyeskedés miatt vannak, mint ahogyan ez is."

Pontosan miből szűrted ezt le? Idézd, kérlek.

"te egyáltalán nem gondolkodsz. Az antiteizmus nem gondolkodáson alapul, hanem érzelmeken."

Ekkora hülyeséget nagyon régen hallottam!

Valóban létezik olyan fajta ateizmus is, ami pl. ösztönös.

De most nem erről beszélünk, hanem a tudatos ateizmusról. Az az esetek 95%-ában nem hiten alapul!

Te viszont ezzel a kijelentéseddel lettél teljesen hiteltelen.

Bár lehet, hogy csak a hitvédelmed lépett akcióba. Akkor viszont ösztönember vagy, vitára alkalmatlan.

"veled ellentétben, akinek nincsenek sem teológiai sem egyháztörténeti ismeretei"

Ezt honnan veszed? Ezzel nem az érveimmel vitatkozol, csak engem akarsz lehúzni, érvelési hiba.

"tudtam egy olyan döntést hozni, amit jelenleg jónak látok"

Ezt hol vitattam? Ez a szalmabáb érvelés részedről, érvelési hiba.

"Dawkins egyébként is megélhetési ateista"

Ez meg kit érdekel? Ez a tekintélyelv részedről, érvelési hiba.

"De cáfolj meg: áruld el, hogy a hited mely részét szerezted tudás alapján, és mely részét erősíti meg a tudás?"

>Eszemben sincs.

Akkor hiteltelen vagy, ennyi. A hitednek 0%-a alapul tudáson, én meg pont ezt mondtam.

"mennyi gnosztikus ateista van mondjuk itt az oldalon."

95% fölött.

Elég régóta járok erre.

Mutass itt csak egyet, aki nem az?

"Nincs bizonyítva, hogy nincs Isten."

Elég sokszor leírtam már, nézd vissza.

"Ha bizonyítva lenne, akkor a szenzáncióhajhász tudományos-ismeretterjesztő Nat.Geo magazin már a címlapon hozta volna"

"De még azok se merték ezt megírni, mert tudták, hogy abszurd."

Nem az, hanem "szent tehén" szindróma.

Másrészt annyira komolytalan a téma, hogy komoly tudós nem égeti magát vele.

Harmadrészt meg nem annyira fontos (hogy pl. pont a keresztények istene nem létezik), hogy egy komoly tudós emiatt egzisztenciális nehézségekbe hozza magát.

Azt meg nem lehet bizonyítani, hogy egyetlen isten se létezik.

De pl. annak a bizonyításával se foglalkoznak a tudósuk, hogy az IPU, vagy Russell teáskannája se létezik.

"Ha esetleg majd tudsz mutatni olyan tudományos-ismeretterjesztő, vagy filozófiai jellegű olvasmányt, ahol legalább megpedzegetik, hogy elméletileg bizonyítható lehet, hogy nincs Isten"

Itt van a fórumon vagy 8-szor leírva, nézd vissza.

Aztán vitatkozz az érveivel, ha képes vagy rá.

Csak lehetőleg az érvelési hibáidat ne ismételd. Ha hozol egy újat, majd szólok.

2019. jún. 3. 14:56
 28/43 anonim ***** válasza:

"Ezt kereken visszautasítom!"

Rendben, érthető volt, amit írtál.

2019. jún. 3. 14:57
 29/43 anonim ***** válasza:
0%

Hát ezt a kommentet kár volt megírnod, mert egy rakás olyan dolgot összehordtál, aminek az égvilágon semmi értelme nem volt, a bizonyítást meg szépen kikerülted a "nézd vissza" kijelentéseddel (persze, több száz/ezer topikot, mintha tűt keresnék a szénakazalban, ráadásul lehet, semmit sem ér a válasz).

Nézd, elhiszem, hogy ateista aktivistaként neked van egyfajta bizonyítási kényszered, de ez így nagyon komolytalan. És még azt sem sikerült megértened, hogy én (már) nem foglalkozom hitvédelemmel. LOL vagy :-)

2019. jún. 3. 15:07
 30/43 anonim ***** válasza:
0%

Nyitottam neked egy topikot.

Ide told a bizonyításod:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..

2019. jún. 3. 15:19
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!