Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi a különbség a liturgikus...

Mi a különbség a liturgikus szokások és a babonás viselkedés között?

Figyelt kérdés

A keresztvetés ha szenteltvízzel hintenek, a misén állandóan ismételt szövegek aminek része a felállás, térdelés, kiskeresztek, kézfogások. Tudom van egy megszokott menete az egésznek, de mitől más ez mint sót dobni át a vállunk felett, vagy mitől más a rózsafüzér mint az amulett?

Nekem kicsit furcsák ezek a kötelező elemek amiket mindenki egyformán végrehajt. Azt hiszem ettől van a legtöbb közössègnek szektahangulata is számomra, de lehet csak nem értem mi a lényege ezeknek.

2019. máj. 9. 22:00
1 2 3 4
 31/38 A kérdező kommentje:
#29 Nem a katolikusokat akartam ezzel bántani, de csak ezt ismerem közelebbről, a többit nem annyira. Nem, nem bonyolult a dolgok jelentése, csak úgy érzem szükségtelen, és heti rendszeressèggel gyakorolva szerintem tartalmilag kiüresednek ezek a mozdulatok és szokássá válhatnak. Lehet én látom rosszul és úgy van ahogy írod, hogy a hívők többsége valóban hétről-hétre tiszta lelkiismerettel áldozik. Persze hogy utánajártam a kongresszusnak, de nem érzem úgy hogy külön, kiemelten a szentmisén belül imádságot kellene érte mondanom, ahogy a pápáért és püspökökért sem, mert ezt ellentétesnek érzem az egész mondanivalóval, azzal hogy Isten az egyetlen aki fölöttünk áll és alatta mind egyenlőek vagyunk. Európáért, országért, eseményekért persze lehet imádkozni mindenkinek egyénileg, de közösségként nem tekinthetnénk fontosabbnak a pápát, mint a padtársunkat, szerintem nem jó hogy ezt teszik. Nem is szeretem mint szöveget, mert olyan mesterséges imának hangzik, megszólítás, dicsőítés, könyőrgés, felsorolás. Lehet tényleg azért van, mert nem vagyok elég közösségi, talán túlságosan kívülállóként látom az egészet, nem tudom miért voltak mindig a közös imákkal kapcsolatban ellenérzéseim, igaziból megfogalmazni sem tudom rendesen. Nehez eldöntenem, hogy belőlem hiányzik valami ennek befogadásához, vagy hallgathatok-e ilyenkor a lelkiismeretemre ami valamiért idegenkedik ettől a helyzettől.
2019. máj. 15. 11:40
 32/38 anonim ***** válasza:
87%

Pál apostol kérte a közösségeket hogy imádkozzanak érte és a többi apostolért is, akkor ezek szerint helytelenül tette, mert te úgy érzed. Persze így is lehet érvelni, de akkor mennyire lehet valaki keresztény, ha a Szentírás helyett a maga módján hisz? Mert lényegében ezzel a hozzászólásoddal már kitértél a liturgikus szokások témaköréből. Mert azon lehetne vitatkozni, hogy kell-e keresztet vetni, vagy sem, felállva/térdelve kell imádkozni, vagy földön fetrengve is megteszi akár, de amikor valaki azt kritizálja, hogy egyházi, világi előjárókért kell-e imádkozni, akkor az apostoli tanítást kritizálja.

2019. máj. 15. 18:52
 33/38 A kérdező kommentje:
Dehát ilyet más is szokott kérni, még az Üdvözlégyben is kérjük, de nem azt hogy a Szentmisébe épüljön be az értünk való imádság. Ilyet szerintem nem ír a Szentírás, nem azért mert a magam módján értelmezem, hanem mert nem tudok róla hogy ilyesmi lenne benne hogy az egyházi előljárókért kiemelten kellene imadkozni. Nem érzem úgy hogy ezzel a kereszténység alapjainak mondok ellen, pont ez az, hogy úgy tudom mindenki egyaránt Isten szolgája, nincsenek fontosabb és kevésbé fontos emberek.
2019. máj. 17. 21:40
 34/38 anonim ***** válasza:

Akkor néhány részlet a Szentírásból, bizonyára átsiklottál felettük, vagy már elfelejtetted, mert régen olvastad (ez nem szemrehányás, én se tudom kívülről).

"Mindenekelőtt arra kérlek, végezzetek imát, könyörgést, esedezést és hálaadást minden emberért, a királyokért és az összes elöljárókért, hogy békés, nyugodt életet élhessünk, szentségben és tisztességben. Ez jó és kedves üdvözítő Istenünk szemében"

"De ti is segítsetek: imádkozzatok értünk, hogy a nekünk jutott kegyelemért sokak ajkáról szálljon fel hála a nevünkben."

"Minden alkalommal imádkozzatok a Lélekben könyörögve és imákat mondva. Legyetek éberek, és imádkozzatok kitartóan az összes szentért és énértem is, hogy megkapjam a beszéd ajándékát, hogy amikor megszólalok, bátran hirdessem az evangélium titkát."

"Tudom ugyanis, hogy ez - hála imádságtoknak és Jézus Krisztus Lelke segítségének - üdvösségemre válik."

"Amióta erről hallottunk, mi is szüntelenül imádkozunk értetek, és könyörgünk, hogy akaratát teljesen ismerjétek, nagy bölcsességgel és lelki megértéssel."

S még lehetne sok helyről idézni hasonlót. Ha a Szentírásban ennyire hangsúlyosan szerepel, akkor mi a gond ezzel? Ha pedig megnézed, ezek a felszólítások általában az adott közösségnek szólnak, nem az egyes személyeknek. A közösség pedig a szentmisében/istentiszteleten tud együtt imádkozni. De az együtt imádkozásra is találhatsz felszólítást Jézusnál, de akár Jakab apostolnál is.

"úgy tudom mindenki egyaránt Isten szolgája, nincsenek fontosabb és kevésbé fontos emberek"

Igaz is és nem is. Természetesen Isten előtt minden ember egyenlő, de ettől még egyfajta hierarchiát mutat be a Szentírás is. Például az apostolok közt Péter apostolnak kitüntetett szerepe volt. Jézus elismerte a világi hatalmakat is, például a császár tisztségét, Pilátus fennhatóságát. Sőt egyenesen valamilyen szinten Istentől származtatta ("Semmi hatalmad sem volna felettem, ha onnan felülről nem adatott volna neked"). Az apostolok úgy szervezték a gyülekezeteket, hogy előjárokat rendeltek föléjük, püspököket neveztek ki.

2019. máj. 17. 21:56
 35/38 A kérdező kommentje:

Tényleg nem figyeltem oda annyira a cselekedetekre és a levelekre, és igaz, hogy ezek is a Biblia részei. Annyival könnyebb így elfogadnom ezt, hogy végül is nem azt kérik hogy azokért az emberekért külön imàt mondjanak, hanem azért imádkoznak, hogy az egyházi előljárók jól végezzék a feladatukat, ami így már mindenki érdeke.

Igen elfogadták a földi rendszert, az uralkodókat, azt mondta erről Jézus, hogy mundenkinek meg kell adni ami neki jár, a császárnak is és Istennek is. Azt mondjuk nem gondolom hogy így értette ahogy írtad, hogy Isten akaratából lesz valaki uralkodó, hanem hogy Isten nélkül nem is létezhetne semmi, meg sem születhetnénk, meg ilyenek. Szóval hogy azért lehet uralkodó, mert Isten hagyta, hogy az lehessen.

Valóban elég sok hiányosságom van, lehet emiatt érzek néhány dolgot furcsának, nem tudom. De köszi hogy leírtad ezeket, holnap majd figyelek.

2019. máj. 18. 22:22
 36/38 anonim ***** válasza:

Hát ha elmennél egy ortodox templomba és ott mindig vetik a keresztet, mindig tomjeneznrk, parastas alkalmával rázzák az asztalt amin kenyerek vannak amibe gyertya van Szücs, az a halotti emlékezés. Egyszer egyszer a pap elé térfelén egyesek és a pópa a palást jár borítja rajuk. Higyjétek el nekem hogy a római katolikus protenstans vallás az ortodox hoz képest.

Az ortodoxban biztos vannak Bibliát visszavezetni szokások de ezt én mint református nem tudom. A tomjenezest meg az asztalra hivatást és a kenyerek és a gyertyát miért teszik bele nem értem. A sűrű keresztvetes még megértem bár nem tudom a szentek nevét ha hallod miért kell. Szóval van ott babona is,nem keresztények azok.

2021. júl. 27. 14:13
 37/38 anonim ***** válasza:
Másik katolikus templomban is szenteltvizzel hi tették szentmise végén, ott is hagytam mert a hideg ráz a szenteltvizzel és a tömjéntol. Ha csak meglátom vagy meghallom akármelyiket görcsbe rândul a gyomrom meg a torkom. De mondom a római katolikus Protenstans vallás az ortodox hoz képest mert ott sokkal sokkal több a babona meg a szokás és nem tudja senki hogy melyik szokásuk való Istenről és melyik az Ördögtől. Mert apostoli vallásnak tartják magukat de le merem fogadni hogy az imádságok ön még a keresztvetesen, Szentek tiszteleten és az ikonokon kívülaz Ortodoxoknál a többi mi D pogány szokás.
2021. júl. 27. 14:17
 38/38 anonim ***** válasza:
Ortodox liturghianak van bibliai magyarázata vagy alapja?
2021. júl. 27. 14:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!