Mi a különbség a viselkedés, az attitűd és a habitus között?
az attitűd az inkább hozzáállás
a habitus meg alkat.
Nagyjából szinonimák.
A habitus alatt inkább szoktuk különböző dolgokhoz való tartós viszonyulások, viselkedések összességét érteni.
A attitűd inkább egy-egy dologgal kapcsolatos tartós viszonyulásból származó viselkedés, amiben benne van maga a viszonyulás, beállítottság is, nem csak a konkrét viselkedés.
A viselkedés nem feltétlenül tartós és általános jellegű, de akár ilyen értelme is lehet.
Ahogy 2*Sü írta, egy embernek több attitűdje lehet, különböző helyzetekkel vagy személyekkel szemben. Pl. ha valaki más hangnemben beszél, máshogy viszonyul a haverjaihoz és a szüleihez, akkor az két különböző attitűd.
A habitus igazából viselkedés. (Latin "habitus": viselet, megjelenés, külső, stb.)
Az amúgy helyes válaszokat árnyalom, hogy még inkább megértsd: az attitűd olyasfajta hozzáállás, mely sajátos értékrendet takar; általában egyfajta viszonyulás, mely belső lelki / szellemi értékektől függ.
A habitus definícióját pedig kiegészítem avval, hogy szokásjelleget is feltételez.
A viselkedés nagyon általános megfogalmazás.
Rengeteg dolog tartozik a viselkedés alá, melyek közül vannak hosszabb és rövidebb távúak, valamint alkalmiak.
Az attitűd és a habitus is egy a sok viselkedés forma közül.
A habitusra én azt mondanám, hogy ugyanaz mint a temperamentum vagy vérmérséklet.
Hosszú tavú, nehezen formálható, és nehezen kontrollálható viselkedés forma, ami inkább ösztönös, mint tanult. (Persze rossz példaképektől el lehet lesni ezt-azt ebben az esetben is.)
Jellemzően nem függ a társadalmi rétegtől.
Az attitűd bizonyos - fizikai (étel, környezet), elvi, vallási, társadalmi, stb. - dolgokhoz való tartós hozzáállás. Tulajdonképpen egyfajta vélemény nyilvánítás.
Nagyban befolyásolja a nevelés, a származási közeg, a társadalom.
Szerintem könnyebben változtatható mint a habitus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!