Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mitől lenne bonyolult a világ?

Tevenyereggyarto kérdése:

Mitől lenne bonyolult a világ?

Figyelt kérdés

Szinte minden kreacionista illetve egyéb vallásos azzal “cáfolja” az ősrobbanást, abiogenezist, evolúciót hogy a világ túl bonyolult/ komplex ahhoz ,hogy magától létrejőjjön. DE ha valamit bonyolultnak nevezünk akkor az azért az mert viszonyítjuk valamihez, viszont világból csak egyet ismerünk így nincs mihez viszonyítani. Akkor mégse mondható bonyolultnak.

Arról már nem is beszélve ,hogy ami létrehozta (pl: Isten) az bonyolultabb/ komplexebb kell legyen az alkotásánál de őt már nem kellett megalkotni ....

2019. ápr. 29. 16:18
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
58%
Ez csak egyfajta kiterjesztése a rések istene elképzelésnek, és a buta emberek kiváltsága. Erre nem tudom a választ, úgyhogy isten volt. Ez nem tudom hogy történhetett, tehát nyilván isten tette. Ennek kicsi a valószínűsége, tehát csak isten okozhatta.
2019. ápr. 29. 16:47
 2/30 Ozmium42 ***** válasza:
83%
Bugyutácska kreacionista érv. Miért ne teremthetett volna Isten egyszerű világot? Ennél fele ilyen bonyolultat, vagy kétszer ilyen bonyolultat? Ha rajzolok egy pöttyöt, az elég egyszerű, de attól még nem intelligens tervezés? És egy hópehely nem magától alakul ki, bár bonyolult? Nem értelmes megközelítés ez, a felületes emberi benyomásokra támaszkodik, nem az analitikus vizsgálódásra.
2019. ápr. 29. 21:04
 3/30 anonim ***** válasza:
89%
Egy kézi vezérléssel működő világ valóban egyszerűbb lenne, mint egy olyan, ami magától képes fejlődni.
2019. ápr. 29. 21:14
 4/30 anonim ***** válasza:
100%

A Biblia teremtéstörténetében szerepel, hogy 'és látá Isten, hogy ez jó'.

Vagyis nem tudta előre, csupán vaktában próbálkozott, mert utólag látnia kellet, hogy eldöntse, de erre a véletlen ugyanígy képes, annyi az intelligens tervezésnek, mert ha nem tudta tutira előre, hogy majd jó lesz, akkor utólag konstatálva már a tervezés értéke ugyancsak lecsökken.

Mert mi van akkor, ha Isten azt látja, hogy nem jó, vagy sokkal jobb, kicsit jó, egészen kiváló az az izé, amire most nem emlékszem, de hogy nem volt benne biztos a szöveg szerint az kiérezhető, mert különben nem említenék ezt a jóságnak való megfeleltetést, bár természetesen ott van a kérdés, hogy kinek, minek jó és milyen szempontból, meg a jóság foka is kérdéses, mert ha lehetne jobb is az a jó, akkor valójában inkább rossz, mert a minősítési skálán alább foglal helyet.

Ha már ugye itt tartunk, akkor az sem mellékes, mert mihez képest jó, legalább is egy valaminek kapásból léteznie kell, ez a fogalom meg a rossz, vagyis ha egy intelligens tervező megtervezi a jót, egyúttal a rosszat is megteremti annak ellenpontjaként.

Ezzel Isten a legfőbb jó mellé automatikusan megfelel a legfőbb rossznak is, mivel annak az az ellenpontja és az egyik nem létezhet a másik nélkül.

2019. ápr. 30. 00:52
 5/30 anonim ***** válasza:

" Egy kézi vezérléssel működő világ valóban egyszerűbb lenne, mint egy olyan, ami magától képes fejlődni."

Kinek? Szerintem bonyolultabb hisz akkor az irányító mibenléte is a kérdés része. Vegyük a vallásos könyveket, több 1000 oldalt szentelnek a témának.

2019. ápr. 30. 07:50
 6/30 Wesler ***** válasza:
32%
Nem tudom, hogy merjek-e válaszolni, hiszen a multkori kérdésed is egy troll kérdés volt. :) Plusz, nagyon sok lenne egyben leírni, ha TÉNYLEGESEN kíváncsi vagy egy kreácionista véleményére a témáról, akkor PRIVÁTBAN vitázhatunk, de csak akkor HA ez NEM egy hasonlóan semmilyen kérdés, mint az előző.
2019. ápr. 30. 08:33
 7/30 A kérdező kommentje:
Nem, ez már nem troll kérdés. De szerintem ne privátkodjunk, csak nyilvánosan majd legalább más is be tud csatlakozni. Hátha lesznek érdekes gondolatok :)
2019. ápr. 30. 08:43
 8/30 Wesler ***** válasza:
0%
Hát...nem hiszem sok értelme lesz, eleve félve írtam ide. :D Én ragaszkodom a priváthoz, mivel nem ez lenne az első vitám és nyílváson okfejtéseknél mindig 95-en sikerült rám írni, hogy ez nem így van nem úgy van és mindenkinek egyesével szépen válaszolgatni, nem megy a végtelenségig. Ezért tehát nyilvánosan NEM fogok belekezdeni az okfejtésekbe, remélem elnézed ezt nekem, ha nem nekem úgy is jó. :)
2019. ápr. 30. 08:50
 9/30 anonim ***** válasza:
26%

"Szinte minden kreacionista illetve egyéb vallásos azzal “cáfolja” az ősrobbanást, abiogenezist, evolúciót hogy a világ túl bonyolult/ komplex ahhoz ,hogy magától létrejőjjön. DE ha valamit bonyolultnak nevezünk akkor az azért az mert viszonyítjuk valamihez, viszont világból csak egyet ismerünk így nincs mihez viszonyítani. Akkor mégse mondható bonyolultnak."

Szerintem először olvass el egy egyetemi élettankönyvet, meg egy alkalmazott biológiakönyvet és akkor rájössz, hogy mit is takar a bonyolultság, és az egyszerűsíthetetlenül összetettség.

De a hasfájásodra is van válasz: vegyünk egy űrhajót. Ember építette, remélem ezt elhiszed (nem pedig magától jött létre). Vegyük az egysejtűt: sokszorta bonyolultabb, mint egy űrhajó, és szerinted magától jött létre. És akkor az embert még nem is hoztam szóba, ami (aki) még összetettebb, bonyolultabb, mint egy egysejtű.

"viszont világból csak egyet ismerünk így nincs mihez viszonyítani"

Gondolom akkor ezt így már visszavonod:)

"Szinte minden kreacionista illetve egyéb vallásos azzal “cáfolja” az ősrobbanást, abiogenezist, evolúciót hogy a világ túl bonyolult"

Ezen kívül még több ezer dologgal is cáfoljuk:)

Ne akard kidumálni az evolúciót :)

2019. ápr. 30. 09:39
 10/30 anonim ***** válasza:
26%

"Arról már nem is beszélve ,hogy ami létrehozta (pl: Isten) az bonyolultabb/ komplexebb kell legyen az alkotásánál de őt már nem kellett megalkotni ...."

Vagy akár magasabb rendű dimenzióból is származhat. Jéé, és tényleg, Isten szellem:)

2019. ápr. 30. 09:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!