Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha olyan sok tudós hisz a...

Ha olyan sok tudós hisz a kreacionizmusban, hogyhogy egyikük sem tudott olyan tudományos igényű munkát letenni az asztalra, ami igazolná őket?

Figyelt kérdés
2019. márc. 14. 13:53
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
18%

Nagyon sok természettudós, fizikus, matematikus hitt és hisz Istenben. A természet tudományos kutatása által jutottak el sokan tudósok addig, hogy Istennek léteznie kell.

Isaac Newton, a klasszikus fizika atyja:

„Aki belekortyol a tudomány kelyhébe, ateista lesz. Aki kiissza, a kehely alján meglelé Istent.”

„Aki csak felületesen gondolkodik, az nem hisz Istenben; aki azonban alaposan elgondolkozik, annak Istenben kell hinnie.”

“Amit a csillagok alatt Istenből látok, elég nekem, hogy higgyek abban az Istenben, aki a csillagok fölött van, s akit nem látok.”

Bernath Heisenberg, a kvantummechanika társfelfedezője:

„Engem nem érdekelt Isten léte, de munkám során találkoztam vele.”

Én úgy látom, hogy Isten léte közvetett módon bizonyítható, a tudományban elmélyült tudósok jó része hisz egy természetfölöttiben, a sekélyesen gondolkodó naiv tömeg többsége pedig nem hinné el a bizonyítékokat sem, jó nekik Marx és Lenin, a proletárdiktatúra csak azért nem jó nekik, mert már kiderült, hogy csak kevesen kerültek közel a húsos fazékhoz, a többség szegény maradt. A szocializmus akart egy Isten nélküli társadalmat létrehozni, istentelen tudósok vezetésével, hamis-hazug ideológiák mentén, a tömegnek csak azért nem jött be, mert nem tudta mindenki gazdagra lopni magát, mindenki lopott, de a többség igyekezete ellenére szegény maradt. Az emberek többsége nem Istent választja, hanem a saját vágyait követi. Döntésük következményét természetesen learatják, egy bűnök terhe alatt leélt földi élet (gyűlölködések, válások, betegségek, stb.), majd az örök kárhozat.

2019. márc. 16. 09:43
 12/30 Anahystor ***** válasza:
91%

24%-os!

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr.. 11-ben szinte szó szerint leírtad már ezt a hozzászólást.

Érdekes, ott a neked címzett 13,14,15-ös válaszokat (melyek kritikai megjegyzések az általad leírtakra) válasz nélkül hagytad (vagy el sem olvastad), de itt megint megpróbálod elsütni ugyanazokat az ostobaságokat.

Miért gondolod, hogy most több szerencsével jársz, és ami ott 0% hasznosságú válasz volt, itt elfogadhatóbb lesz?

Ami nem igaz egyszer, az ha újra elismétled sem lesz igazabb! Mantrázhatod, de ez másokra nem hat (legfeljebb segít jobban megismerni téged, bár nem a legjobb képet festi rólad).

2019. márc. 16. 16:44
 13/30 anonim ***** válasza:
20%

Kedves előző,

Nem gondolom, hogy szó szerint leírtam ezt a hozzászólást, az idézeteket a tudósoktól természetesen másoltam, de a hozzászólásomat nem.

A véleményemet szíves engedelmeddel igaznak gondolom, akkor is, ha te nem gondolod igaznak.

A kritikus válaszaidra nem válaszoltam, mert nem is olvastam el őket, most elolvastam, vicc, hogy Newtont kritizálod, és okosabbnak gondolod magad nála, jövőre már a te neveddel tanítják a fizikát általános iskolában, mert te jobban tudod! Beképzelt majom!

2019. márc. 17. 21:12
 14/30 Anahystor ***** válasza:

" vicc, hogy Newtont kritizálod, és okosabbnak gondolod magad nála, jövőre már a te neveddel tanítják a fizikát általános iskolában, mert te jobban tudod! Beképzelt majom!"

---

Érdekes, azt írod elolvastad a neked címzett hozzászólásomat. Ezek szerint a szövegértéssel lehetnek problémáid!

Azt írod Newtont kritizálom?

Ide másolom a róla szóló teljes szöveget a hozzászólásomból:

*

" Isaac Newton, a klasszikus fizika atyja

Sir Isaac Newton (Woolsthorpe-by-Colsterworth, 1642. december 25. – London, 1727. március 20. "

(idézet a wikipédiából - ezek ugye tények, minden féle komment nélkül)

*

*

"Szóval, a négy általad idézett tudós közül (akiket munkásságukért mélyen tisztelek) egy az 1700-as években élt, egy az 1800-as években és kettő pedig az 1900-as években, azaz a legkésőbb elhalálozott tudós halála óta is eltelt több mint 40 év!!!!"

Olvasod ugye: "(akiket munkásságukért mélyen tisztelek)"

Az is megállja a helyét, hogy a haláluk időpontját pontosan adtam meg, szintén rá vonatkozó szubjektív vélemény nélkül!

*

*

"Egyrészt azóta igen sok mindenre fény derült, amiről nekik akkor még fogalmuk sem volt, másrészt alaposabban vizsgálni kellene, hogy az általuk istennek nevezett fogalom vajon pontosan mit is jelent!"

1, Azóta pl Einstein kiegészítette a Newtoni fizikát, így az állításom első fele, mely a tudományos munkára vonatkozik igaz.

2, A hozzászólásom után Pombe két hozzászólásában elég részletesen elemzi ezeknek a tudósoknak az Istenhez való kapcsolatát, én csak arra utaltam, hogy sokan meglehetősen eltérő módon gondolnak Istenre. Ugyanakkor EZ a rész semmilyen módon nem vonja kétségbe Newton munkásságát.

*

*

Amennyiben a következő idézetedhez fűzött kommentemre gondolsz:

"Mikor a naprendszerre nézek, a Földet éppen a megfelelő távolságra látom a Naptól ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű hőt és fényt kapjon tőle. Ez nem véletlenül történt.”"

"Ez az az eset, amikor az okot és az okozatot felcserélik. Nem a Földhöz lett a fizika kitalálva, hanem adott fizikai törvényszerűségek meghatározták a Föld helyét, ÉS a sok milliárd az élet létrejöttére alkalmas bolygó közül itt véletlenül (és ki tudja még hány másik helyen?) tényleg kialakult az élet."

Ezt továbbra is fenntartom, Newton itt ugyanis nem fizikai bizonyítást ad arra vonatkozóan, hogy a Naprendszer tudatos alkotás, hanem véleményt közöl, mely csupán a személyes véleménye, és nem tudományosan bebizonyított tény.

Itt és most ez a vélemény semmivel sem több, mint BÁRMELY más ember véleménye. Olyanból pedig van sok féle.

Egyébként az utolsó mondatával tökéletesen egyet értek: "Ez nem véletlenül történt."

Valóban nem, a világegyetem létrejötte során működő természeti törvények alakították ki a jelenlegi állapotot, mely megteremtette a LEHETŐSÉGET az élet kialakulásához ( itt és még ki tudja hány másik naprendszerben).

Szóval nem gondolom magam okosabbnak Newtonnál, legfeljebb modernebb ismeretekkel rendelkezem, és nem szorít korlátok közé a vallásos nevelés.

2019. márc. 18. 00:21
 15/30 Anahystor ***** válasza:

24%-os!

Írod nekem:

"Newtont kritizálod, és okosabbnak gondolod magad nála, jövőre már a te neveddel tanítják a fizikát általános iskolában, mert te jobban tudod! Beképzelt majom!"

Megválaszoltam a vádaskodásodat, de arra úgy látszik hiába várok, hogy a jogtalan sértést visszavond, és bocsánatot kérj érte!

Nem baj, ez is sokat elárul rólad!

Tényleg azt gondolod, hogy a hited feljogosít az efféle viselkedésre, és az istened jó szemmel nézi ezt?

2019. márc. 20. 06:23
 16/30 anonim ***** válasza:
51%
Ha olyan sok tudós nem hisz a teremtésben, akkor miért nem tudnak olyan tudományos igényű munkát letenni az asztalra, ami igazolná őket?
2019. márc. 23. 00:29
 17/30 anonim ***** válasza:

Tisztelettel elfogadom, hogyha egészséges vita alakul ki, és támogatom, ha az elméleteket összevetjük, csak ne keverjük össze az összeférhetetlen elemeket.

A biológiatanárom egyszer azt mondta egy fakultáció után, ki tudja, én tanítom az evolúciót, és mi van, ha nem is így volt?

Elgondolkodtam, de maradtam a nézeteimnél, Isten léte / nem léte nagyon érdekelt, de nem tudtam dönteni.

Ami végül Istenhez vonzott, az a szeretete volt.

Nagy öröm volt kapcsolatba kerülni vele.

És lassan bemutatkozott nekem, és megismertette velem, hogy ő teremtette a világot.

"Hit által értjük meg, hogy a világ Isten beszéde által teremtetett, hogy a mi látható, a láthatatlanból állott elő.'

És ugyanezt az erőt használja máskor is. pl.

- arra, hogy az önző ember önzetlenné váljon (újjáteremtés)

- amikor gyógyít

- amikor megbocsát

- a Föld újjáteremtése

Mindenki tehet egy kisérletet, nyitott lehet a más elméletére, én is nyitott voltam: "Isten, ha létezel, szeretnélek megismerni".

Ha van Isten, akkor válaszolni fog, ha meg nincs, akkor legalább kipróbátuk a másik elméletet is, különösebb kockázat nélkül. :)

Remélem lesz sok kisérletező szellem:)

2019. márc. 23. 01:30
 18/30 anonim ***** válasza:

"Tisztelettel elfogadom, hogyha egészséges vita alakul ki, és támogatom, ha az elméleteket összevetjük, csak ne keverjük össze az összeférhetetlen elemeket.

A biológiatanárom egyszer azt mondta egy fakultáció után, ki tudja, én tanítom az evolúciót, és mi van, ha nem is így volt?"

Még jó, hogy kérted, hogy ne keverjük az összeférhetetlen elemeket, erre a legelső mondatodban máris megteszed. Mondjuk már ettől némileg hiteltelenné, súlytalanná válik mindaz, amit írsz utána, de sebaj, lépjünk túl ezen az apróságon. Aztán írod ezt:

"És ugyanezt az erőt használja máskor is. pl.

- amikor gyógyít"

És honnan lehet tudni, hogy mikor gyógyít ő, és mikor történik a szervezetben maga-magától a gyógyulás? Mert azért elég sok hívő hal meg a betegágyakon, és elég sok ateista meg meggyógyul (persze fordítva is ugyanúgy igaz mindkét esetben), igazából semmiféle szignifikáns hatását nem lehet kimutatni Isten gyógyító erejének. Magyarán, az egészségügyileg semmi pozitívumot nem jelent, ha Istenben hiszel, ahhoz képest, ha valamilyen más istenben (Allahban, Visnuban, Odinban, akármi másban) hiszel. Vagy mindegyikük egyforma erővel gyógyítana? Akkor meg megint csak tejlesen mindegy, melyikükben hiszel, nemde?

A másik dolog pedig, hogy ezzel egyből egy személyválogató Isten képét is erősíted. Miért segítene neked, ha egy csomó más embernek, gyereknek meg nem segít? Mitől lennél te jobb keresztény, mint azok, akiket nem gyógyít meg? Oké, mondhatod, hogy te biztosan többet imádkozol, vagy kevésbé szeged meg a parancsolatokat. De akkor mi a helyzet például Lisieux-i Szent Terézzel? Nála biztosan nem vagy jobb keresztény (hiszen őt szentté is avatták), mégis, ő tuberkolózisban halt meg, mindössze 24 éves korában. Ha ő olyan nagyon jó keresztény volt, akkor őt miért nem gyógyította meg Isten?

2019. márc. 24. 14:14
 19/30 Anahystor ***** válasza:
Valóban érdekes, ha egy esetben képes csodát téve gyógyítani, az összes többi esetben miért nem teszi meg?
2019. ápr. 18. 22:18
 20/30 Alex Fly ***** válasza:

Miért ne tettek volna le?

Newton hitt benne -és a Principia a mai napig alapvető írásnak számít.

Galilei munkája is sok területen a mai napig megállja a helyét...

Kepler, Kopernikusz, Pascal, stb -tudományos igényű munkákat tettek az asztalra, ami őket igazolta...

2019. ápr. 19. 13:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!