Egyáltalán mi az a kreacionizmus? Miért használják egyesek szitokszóként?
Szia!
Teremtéselmélet(ek)!
Szitokszóként pedig azért használják,mert mentálisan ellenkeznek egy a sajátjuktól eltérő álláspont ellen!
Értelmes tervezettség. A világ keletkezésének evolucionalista magyarázatát elutasító, az isteni teremtést tudományosan (mások szerint áltudományosan) bizonyítani akaró, a darwinizmust cáfolni szándékozó elmélet.
Én katolikus vagyok, és én sem tartom sokra a kreacionizmust. Egyrészt a vallás a szellemi, lelki, természetfeletti világgal foglalkozik, a tudomány meg a fizikai világ törvényszerűségeivel. Nem látom értelmét annak, hogy vallásosként tudományos tényekkel vitatkozzak. Másrészt a kreacionizmus modern mozgalma az amerikai radikális neoprotestáns körökből indult, amely mozgalmak nem túl szimpatikusak nekem.
Az a hipotézis, mely szerint a mai világ isteni közbeavatkozás hatására jött létre. Több válfaja van:
- Fiatal Föld kreacionizmus, mely szerint a világ fiatalabb tízezer évesnél (leggyakrabban 6000 év körülinek mondják). Általában a Biblia vagy a Korán szó szerinti értelmezésére alapoznak.
- Öreg Föld kreacionizmus, ami már szabadabban értelmezi vallási alapjait.
- Értelmes tervezettség, ez politikai indíttatásból jött létre, miután az Egyesül Államokban a vallás és az egyház szétválasztásának elve alapján megtiltották a teremtés oktatását a biológiaórákon.
Közös pont mindegyikben, hogy tudománytalanok, a tudományos álláspontot hagyományból, politikai érdekből és önérzetességből támadják, tudományos helyett politikai síkon harcolnak ellene.
Nem szitokszó egyátalán. Csak nem tudományos. Amiért mégis szitokszónak tűnhet az azért van, mert egy tudományosnak beállítani egy nyilvánvalóan tudománytalan teóriát olyan otromba, mintha valaki az operabálon a farkával az asztalra csapna. Sokak számára ez teljesen helyénvalónak tűnhet, de azért jobb esetben mindenki érzi, hogy nem helyénvaló magatartás.
Remélem helyretettem a kérdést.
A kreacionista a XIX. század végén, a XX. sz.elején még csak annyit jelentett, hogy olyan tudós, aki hisz Istenben.
Ma, elsősorban a tudományban uralkodó materialista természetfilozófia miatt, valóban szitokszó lett.
Másrészt: több olyan, ma már bevett és elfogadott és tudományosnak tekintett elmélet van, amelyeket publikálásuk
idején "kreacionizmusnak" tartottak.
Döncike! Egyszer nézzél be az index fórum Teremtés kontra
evolúció topicjába. Ott elég sok evolucionista, gyakorlatilag minden egyéb érv híján, mást se tud, csak
"kreacionistázni". Csak két, szignifikáns kifejezés:
Bigottkreás hülyefundik, kreato-IDióták...
"Csak két, szignifikáns kifejezés: Bigottkreás hülyefundik, kreato-IDióták..."
Ez valamiféle érv akart lenni valami ellen vagy mellett? Nem teljesen értem.
#3!!!! Az ID ausztráliából származik, ráadásul 2005-ben
éppen egy neoprotestáns bíró hozott olyan ítéletet, mely szerint az ID nem tudományos magyarázat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!