Szerintetek is irritáló és elutasítandó a két szelsőséges világnézet?
Szeretném bemutatni személyes véleményemet az ateista/vallásos törésvonal mibenlétéről. Szerintem a két világnézet legmarkánsabb és legradikálisabb képviselői a leginkább "veszélyesek" és irritálóak. Véleményem szerint egy rettentő téves egyenletből indulnak ki mely szerint:
racionalitás,tudományosság,=/= transzcendencia,erények
S ez pedig már csak azért is téves,mert rengeteg ellenpélda van. Darwin például. A két szélsőséges csoport el akarja hitetni az emberekkel,hogy harcolni KELL és,hogy a másik tábor ELLENSÉG. Ez így sajna megosztottsághoz vezet,s úgy lehet az embereket igazán irányítani.
Mit gondoltok?
Válaszokat előre is köszönöm!
"Én az ateizmusban nem találkoztam szélsőségességgel"
Pedig van ilyen. Az a szélsőséges, aki az ateizmus zászlaját lobogtatva, rendszeresen támadja a vallást, és elemzi, hogy az ateizmus eszméje miért jobb. Esetleg ebben-abban füllent vagy tódít is, ha sarokba szorul.
Magyarán pont ugyanúgy viselkedik, mint a fanatikus vallásos. Ugyanolyan meggyőződéssel tagadja Isten lehetségességét, mint ahogy a hívő vitát nem tűrően létezőnek tartja. Mind a kettő ilyenkor úgy csinál, mintha sziklaszilárdan bizonyítható lenne a saját álláspontja, és még valamiféle olyan kívánatos erkölcsi atmoszférára is utalnak, amelyik az éppen preferált hit létezése esetén hiányozni fog.
Azzal azonban abszolút egyetértek, hogy az ateizmus ilyen vad hajszolása, sokkal kevésbé jellemző, mint az isten-hívőség esetén. Ráadásul a társadalmunk kompletten behódol a vallás előtt, vagyis aki vallásos, az lépten-nyomon hirdetheti az álláspontját, és kötelező mindenkinek elfogadnia, hogy ezért ez az ember biztos nagyon jó ember.
Nagyon ritka, hogy egy ateista kérkedjen a "hitével", mert ez megrökönyödést keltene mindenkiben, a vallás képviselőinek szemében ez meg ráadásul vörös posztó is lenne.
Nem tudni miért, de ezzel szemben a vallás képviselői rendre nyugodtan hírdetgethetik, hogy ők erősen vallásosak, és mondhatják ezt bármikor a médiában, akár egy főzőműsorban is... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!