Honnan tudni hogy nem csak test létezik? Mi az hogy lélek meg szellem, és mi bizonyítja hogy léteznek?
" És azt mi bizonyítja, hogy nem csak a tudat létezik, pontosabban szólva, hogy nem a tudat az elsődleges, a "valóságos" létező? ... Előzővel együtt: Mi bizonyítja, hogy a test létezik és nem agyak vagyunk a tartályban?"
Tulajdonképpen semmi. (Éppúgy ,mit ama teáskanna nem létét sem tudod bizonyítani!)
De a kérdés nem arra vonatkozott, hogy mi minden nem bizonyítható, hanem arra,
hogy létezik-e bármilyen bizonyítás a hívők által léleknek nevezett dologra!
Próbálj meg inkább a Kérdező kérdésére választ adni.
" A lélek és szellem a kereszténység által használt fogalmak nagyjából ugyanarra, amit én itt praktikus okokból inkább tudatnak nevezek. "
Hát nem éppen! Mondhatni teljesen más!
A tudat a materiális világhoz tartozó dolog, míg a lélek/szellem transzcendens fogalom, mely nem része a fizikai világnak, ahhoz csak ideiglenesen kapcsolódik.
A tudatod kihuny a halálodkor, veled együtt megsemmisül, a lélek pedig (a hívők szerint) örök, a halál után elhagyja a testet.
Két totálisan más fogalomról van tehát szó.
"A tudat a materiális világhoz tartozó dolog, míg a lélek/szellem transzcendens fogalom"
Ez nem egészen így van, mert például a buddhizmusban a tudat egyben transzcendens is, ott az felel meg a mi "lélek" fogalmunknak.
Ha viszont csak a tudat létezik, akkor az nem szükséges, hogy transzcendens legyen, illetve lehet immanens és transzcendens is egyben.
Azt nem tudod cáfolni, hogy logikusan felvethető, hogy csak a tudat létezik.
Ilyen formában nem is akarom cáfolni,
viszont indirekt módon, kérdés formájában mégis felvetődik, hogy ha csak a tudat létezik, akkor
egyrészt az honnan is származik????
Másrészt mivel magyarázod az inmateriális tudat létezését, mely olyan formán képes kivetíteni önmagát, hogy szimulálja a világmindenséget és benne a tőle független tudatok létezését? Hiszen ebben az esetben a veled való levelezésem csupán (mivel én megélem azt) nem lehet más mint a tudatom egy részének projekciója olyan formában, hogy tőlem független (az én véleményemmel ellenkező) nézeteket fogalmazzon meg egy nem létező vitapartnernek tulajdonítva azokat.
#20 "Mi bizonyítja, hogy a test létezik és nem agyak vagyunk a tartályban?"
Az, hogy én is olvastam a Lila orhideák bolygóját! :-)
"ha csak a tudat létezik, akkor egyrészt az honnan is származik????"
Ez a kérdés bármely létező esetében ugyanúgy felvethető.
De azt nem is állítottam, hogy a "csak a tudat a valóságos létező" elképzelésből ne adódnának problémák és nehezen megválaszolható kérdések. Csak annyit mondtam, hogy felvethető ez az elképzelés... :)
Természetesen felvethető, de a kérdés az, miért tartod valószínűbbnek, mint az anyag központú világképet, a létező, folyamatosan változó tudományosan igazolt világot, mellyel kapcsolatban vannak tapasztalataink?
Ha pedig nem tartod valószínűbbnek, akkor miért egy valószínűtlen teóriát hozol fel alternatívaként?
"Azt nem tudod cáfolni, hogy logikusan felvethető, hogy csak a tudat létezik."
"De azt nem is állítottam, hogy a "csak a tudat a valóságos létező" elképzelésből ne adódnának problémák és nehezen megválaszolható kérdések. Csak annyit mondtam, hogy felvethető ez az elképzelés... :)"
Érdekes ellentmondás!
Nem azt mondtad : "felvethető" hanem azt "logikusan felvethető". Nagy különbség!!!
Gondolj bele, egyszer logikusan felvethetőnek tartod (#24), utána pedig azt írod (#27), hogy az elképzeléssel kapcsolatban problémák és nehezen megválaszolható kérdések merülnek fel.
Tudod az ami logikus éppenséggel nem ad sok lehetőséget arra, hogy problémás és megkérdőjelezhető legyen!
"Ha pedig nem tartod valószínűbbnek, akkor miért egy valószínűtlen teóriát hozol fel alternatívaként?"
Nem tartom valószínűbbnek, de egy nem teljesen kizárható alternatívának tartom. És akkor miért ne lehetne felhozni? A buddhista világkép például ilyesmin alapul, bár ott az anyag létezését nem tagadják, csak a tudati létet tartják elsődlegesnek.
Azt pedig, hogy logikusan felvethető, úgy értettem, hogy logikusan el lehet jutni eddig a felvetésig. De ez nem jelenti azt, hogy maga a felvetés mindjárt egy logikailag kikezdhetetlen világképet alkotna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!