Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért kell istenhez imádkozni...

Miért kell istenhez imádkozni ahhoz, hogy segítsen?

Figyelt kérdés

Sokszor hallom, hogy azért nem segít az isten valakit mert nem hisz benne, meg nem imádkozik stb..

Nem istennek kellene megtenni az első lépést, hogy higgyünk benne?

2018. okt. 25. 21:56
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
63%

Szia!

Isten már megtette az első lépést. Ő hív és vár, hogy kapcsolatba lépj Vele. Az ima nem valamiféle misztikus varázslat, hanem tudatos, értelmes lelki történés. A Biblia világos magyarázatot ad mibenlétéről és gyakorlati jelentőségéről. Mégis sok minden csoda és titok marad vele kapcsolatban. Titok és csoda mindenekelőtt az, hogy Isten, végtelen nagyságában, kész teljes szívvel figyelni egyetlen emberre, aki bármikor és bárhonnét is, őszinte hittel kíván Őhozzá szólni, Tőle kérni. Jézus így szólt erről: „Te pedig amikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozz a te Atyádhoz... aki titkon néz, és válaszol neked nyilvánvalóan.” (Máté 6,6)

Mindez a legegyszerűbben történik meg, ha az ember az őszinte hit és segítségül hívás lelki magatartását tanúsítja. A valódi imádkozáshoz, vagyis az Istennel való tényleges kapcsolatba lépéshez az ember vágyakozásán kívül csak a következők szükségesek:

– A teljes belső egyszerűség és őszinteség magatartása minden önszuggerálás, önmanipulálás, pózolás, szerepjátszás, önhittség, érzelem- vagy élményhajszolás stb. helyett. – Isten személyének bizonyos szintű megismerése a hiteles forrás, a Biblia kinyilatkoztatása által, hogy az ember tudja, kihez szól bizalommal.

– A Biblia kijelentései által felismert személyes bűnök megbánása, a tőlük való szabadulás igaz vágya és kérése.

– Kitartás a gondolatok összpontosításában, a belső ellenérzések, aggodalmak és kételyek leküzdésében. Mintegy belekapaszkodás az imádság általi kapcsolatteremtés és az imameghallgatás valóságára nézve tett isteni ígéretekbe. Sok-sok ilyen ígéret van a Bibliában. Kettő ezek közül:

„Aki énhozzám jön, semmiképpen ki nem vetem.” (János 6,37)

„Közel van a Úr minden Őt hívóhoz, mindenkihez, aki hűséggel hívja Őt.” (Zsoltárok 145,18)

Az imameghallgatás tapasztalatának megörökítésével is gyakran találkozunk a Bibliában. Ezek úgy tárulnak elénk, mint amelyek minden őszinte imádkozó életében megismétlődnek:

„Várván vártam az Urat, és hozzám hajolt, s meghallgatta kiáltásomat. És kivont engem a pusztulás gödréből, a sáros fertőből, sziklára állította lábamat, megerősítvén lépteimet.” (Zsoltárok 40,2–3)

„Mikor kiáltottam, meghallgattál engem, felbátorítottál engem, lelkemben erő támadt.” (Zsoltárok 138,3)

„Megkerestem az Urat és meghallgatott engem, és minden félelmemből kimentett engem.” (Zsoltárok 34,5).

Isten kész a segítségre - vagyis megtette az első lépést feléd, de neked kell közeledned hozzá!

Üdv. Péter

2018. okt. 26. 11:34
 22/24 HaEv ***** válasza:
39%

Kedves Kérdező!

Nem kell imádkozni azért, hogy Isten segítsen! Nem azért segít, mert imádkozol. Ő nem arra van, hogy segítsen neked. Ő nem egy használati tárgy az életedben. Ő nem az önkormányzat, amihez segélyért lehet folyamodni és ha megfelelsz a jogszabályi feltételeknek, akkor hónapok múlva kiszúrják a szemed valamivel. Nem. Isten nem ilyen.

Ha Isten csak azokon segítene, akik hisznek is Benne, akkor én ma sem hinnék Benne, mert nem ült volna le mellém, hogy megvigasztaljon - pedig nem kértem. Nem hittem, hogy létezik. Bajban voltam, nagy kérdések forogtak bennem - és leült és ... bemutatkozott. Nem segíteni jött. Azért jött, hogy megváltozzon az életem. Azért jött, hogy hatalmam legyen az életem felett - segítség nélkül. Hatalmat adott, hogy elbánjak a saját képzelt ellenségeimmel - hiszen semmi nem állhat ellenem. Nem. Nem segíteni jött. Azért jött, hogy visszaadja azt, ami a miénk már régóta, csak nem tudunk élni vele. Mert önzők vagyunk. Mindennek rólunk kell szólnia. Még annak is, hogy "isten létezik vagy nem". Még annak is azon kell múlnia, hogy "az történik-e, amit én akarok. Mert ha nem, akkor isten nem is létezik"... nem. Isten nem segíteni jött.

Isten megalkotott, mert szeret. Ha ezzel nem tudsz mit kezdeni, az se baj. A szeretete és a létezése nem ettől és nem tőled függ. Szeretve vagy és el vagy fogadva úgy, ahogy vagy. Akkor is, ha nem hiszel.

2018. okt. 27. 19:54
 23/24 anonim ***** válasza:
42%

Ehm.

A sok nyelvtannácinak.

Az "isten" szó lehet tulajdonnév _vagy_ köznév is.

Nagybetűvel csak a zsidó/keresztény Istent írjuk. A kérdés meg szerintem nem csak a biblia istenére vonatkozik...

2018. okt. 29. 00:32
 24/24 anonim ***** válasza:
33%

"Isten már megtette az első lépést. Ő hív és vár, hogy kapcsolatba lépj Vele."

Én ezt nem hallom, nem látom.

Akkor vagy rosszul lépett - vagy nem lépett. Vagy nem létezik.

2018. okt. 29. 01:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!