Honnan tudhatjuk, hogy Isten jó? Miből lehet ezt tudni?
#7 #Kerdezo
ezt mar ugyis akartam irni neha:
O Isten, miert vagy te Isten, miert vagy olyan amilyen?
"O Romeo, miert vagy te Romeo" - alapjan
* az a vagyad hogy masmilyennek szeretned azt Aki miatt letezel eleg ertelmetlenseg
* Isten valasz a dolgokra, de o nem valaszolhato meg
ez nem tudom miert nem vilagos szamodra
* Isten nem gyozheto le:
Istennel senki (es semmi) sem lehet "egyenlo" vagy "nagyobb" Nala (felette allobb).
hogy ez szamodra nem eleg, az a te bajod
* egyszeru eletviteli dolgokkal sem lehetsz tisztaban, ahogy tudomanyos dolgokkal sem
(legfeljebb onamitjak magukat egojuk miatt valakik hogy ok mindent tudnak ("amit kell"), de igazabol még egositak, egoteistak kozt is kevesen vannak ilyenek)
* tehat ha kozvetlen konnyen megtapasztalhato es masok altal mar megtapasztalt dolgokat sem ismersz, vagy ertesz, akkor hogy akarod azt ami Altal Minden Letezik?
* Isten nem a "kocsi masik vege", hogyha nem birod innen tolni, akkor majd megprobalod huzni, mert "onnan konyebb kell legyen"
ebben a peldaban ugyanolyan nehez mindket oldalrol, Istent ellenben a legnehezebb elerni es megerteni, azt amit felfoghatova, megtapasztalhatova tett szamunkra: Teremteset
* hogy akarsz Spontan Azonnali Isten tapasztalast?
es foleg hogy akarod azt megtapasztalni, azonnali spontan modon, amit megtapasztalhatatlannak hagyott Isten? merthogy te epp ezt szeretned, a lehetsegesen megtapasztalhato nem is erdekel "mert az nem Isten"
(ha legalabb az erdekel az mar haladas, senki nem mondta hogy nem lehetsz tudos, vagy nem tamogathatod a tudomanyt)
* sajatmagadnak kellene belatnod ertelmetlen vagyadat, ami akar tudatosan akar csak tudatalatt arra iranyul, hogy irigyled Istent es te akarsz lenni helyette (az Isten)
mivel Isten kepes a keptelensegre onmagat teljes egeszeben felfogni, megerteni (meg felfoghatatlanul sokkal tobbre) ehhez kepest Teremtese ElTorpul Mellette
* szoval? megprobalkozol a Mindenhatoval harcbaszalni, hatha legyurod?
#14 Peter
micsoda? de akkor nem mondhatod, hogy kialakult a rossz, a bun?
vagy Isten csak a Foldet teremtette a tobbit kicsoda? eppen az ami "kialakult"?
es ez (a tobbi, univerzum) Isten szamara is tul bonyolult osszetett volt (megha o is inditotta meg a teremteset) ezert kikerult uralma alol es ezert tudott ugy alakulni ahogy akart?
erthetetelen amiket irsz, szerintem ilyenek nem illenek hozzad igaz nem tul sok valaszod ismerem eddig
ezekkel ezoterikus tajakra inkabb tevedsz amit szerintem ellenzzel, erdekes hogy a szektaknal, kivalt kisebb kesobbi felekezeteknel, mindeg ilyenek tunek fel, mikozben elvileg "jobban" ellenzik az ezoteriat
- a "szalkas gerenda" ugy latszik "mindenkinek" meghaladja felfogasat vagy emlekezetukbol mindeg kihulik vagy onkenyesen ertelmezik hogy: "a gerenda mindeg mas szemeben van"
* (nem annyira (es csak) rad gondoltam - mindentol fuggetlen inkabb felnezek azokra akik komolysaggal elmerulnek valamiben (mint te) barmilyenek is Jehovasok, Kreacionistak, Sci-fi Konteosok (ezoteria nelkul!) - persze ez azokra nem ervenyes akik a merö Kaoszt imadjak akik okkult ezoterikus korokbol kerulnek ki tobbnyire mindeg)
+1 hogy pontosan Elet elleni dolgok a rosszak, a bunok
keletiek kozul sokan szepsegesnek tarjak a rosszat, bunt, csunyat is (mivel mindent azonosan kell fogadni szerintuk)
ilyen szempontbol nyugat "eszszerubb" a rosszat, csunyat nem tartja szepnek, jonak
viszont megoldadndo feladatnak igen, kelet sokszor nem tartja ugy hogy ezeket meg kellene oldani
(nyugat, kelet alatt "oslakos" hivokre gondolok)
* miert gondolod ugy hogy Isten a bunos a szabadkaratok szabad felhasznalasa miatt?
most nem akarok errol irni mert mar rengeteg kerdeshez irtam, de belinkelni nem tudom oket sajnos, mellesleg, ha nem akarod (mivel mast akarsz) akkor nem gyoz meg semmi
#18 :D
igen de hat ha nem hisz valaki akkor hogyan hiteted el vele? ezert volt "jo" amikor addig kinoztak a hitetlent amig "hivove" nem valt...
ez eleg "Okoska-törpös" volt
de a vegevel lenyegeben egyet lehet erteni
teologusok, papok erosen a tarsadalomra helyezik a hangsulyt ami jo, de megis vilagi dolog at lehet esni vele a "lo tuloldalara", onmagaban nem eleg az Udvozuleshez egy utopisztikus kereszteny tokeletes tarsadalom, csak ha valoban megvalosulna (nem csak "papiron"), de ehhez a szabadakaratot kellene kiiktatni, tamogatni a kemiat, orvostudomanyt hogy olyan vegyiorvossagot talaljanak fel amivel az emberek robotokka valtoztathatok, birkakkent iranyithatoak
* en mar nagyon varom hogy olyan vilag jojjon ami pl. a Divergent-ben korvonalazodik, de rengeteg mas film is van sokkal inkabb robot tarsadalmakrol
ahogy szoktak mondani ez taszitja es vonza egyszerre a legtobb embert a negativ ("pozitiv"?) utopia
* nem tudom hivo vagy-e de neked is uzenem mint egy masik kerdesnel masnak, hogy a Gepiesegben nincsen Szertet, ezzel talan mindent elmondtam az "utopiakrol" is vajon Krisztus egy Gepies evilagot tart fontosnak? es a TulVilag Gepies lesz?
a Szeretet nem a legfontosabb?
#20 valsszom utaniakat nem olvastam
Xy4
Az hogy valami jó, nagyon is szubjektív.
Nincs olyan, hogy abszolut jó. Nézd meg Isten is mennyi szivatást csinál az emberekkel, ő biztos jót nevet rajta, neki jó, de mi szívunk miatta. Ráadásul minek kellett ideküldenie ennyi embert a földre? Százszor annyian vagyunk, mint kellene, mint amennyi növényt és állatot teremtett. Jó kis kísérlet, de mint kísérleti nyúl, nekem nem tetszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!