Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten miért nem teremtette a...

Isten miért nem teremtette a világot egyszerűen jónak? Minek ez a csomó rossz meg tiltás meg a pokollal való fenyegetés?

Figyelt kérdés
2018. aug. 31. 13:26
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:
26%
Így látta jónak
2018. aug. 31. 13:38
 2/34 anonim ***** válasza:
26%
A világot Isten jónak teremtette. Az, hogy az ember elég alaposan elcseszte, egy egészen más történet. Persze könnyű Istenre fogni mindent ahelyett, hogy az ember felelőssgét keresnéd.
2018. aug. 31. 13:38
 3/34 anonim ***** válasza:

Szerintem Isten a világot nem jónak vagy rossznak teremtette. A világ semleges. A szabad akarat az ami miatt az, hisz egy jó vagy rossz világban nincs értelme szabad akaratot adni az embernek, hisz mit kezd vele, ha nem tud változtatni. Az, hogy a szabad akaratunkkal mit kezdtünk az már egy másik kérdés.

Hogy miért nem teremtett egy tökéletes jó világot? Nem tudom, csak azt, hogy én miért tettem volna ugyanígy a helyében. Azért, mert egy csupa jó világ statikus és unalmas. A hibáink, a véletlen döntéseink, a kiszámíthatatlanságunk az ami teret ad a fejlődésnek. Számtalan olyan eset volt a történelemben amikor a hiba, a rossz döntés vezetett egy új, jó dolog felfedezéséhez, kialakulásához. Mi értelme lett volna olyan világot teremteni ami képtelen a változásra, mert minden kérdésre csak egyfajta (a jó) választ képes adni?

2018. aug. 31. 14:05
 4/34 A kérdező kommentje:

"A világot Isten jónak teremtette. Az, hogy az ember elég alaposan elcseszte, egy egészen más történet. Persze könnyű Istenre fogni mindent ahelyett, hogy az ember felelőssgét keresnéd."

Mert az embert, és mindent amit az ember megtehet, ki teremtette?

Képzeld el hogy összeszerelek például egy bútort, amibe olyan alapot építek amit direkt úgy tervezek hogy bármikor összetörhet csak úgy saját magától. Ez meg is történik, a bútor összedől, akkor ki a hibás? A bútor vagy aki a hibás alkatrészt tervezte?

"Szerintem Isten a világot nem jónak vagy rossznak teremtette."

Igen, ebben így tényleg lenne logika.

Csak a kereszténységből indultam ki, ami szerint a cél hogy majd a feltámadás után mindenki egy új világban fog élni, ami csupa szép és jó, és a rossznak szikrája sem létezik többé. Ebből a szempontból viszont jogosnak érzem a kérdést, hogy miért nem a vágyott jó világot alkotta meg már elsőre? Nem sikerült neki, vagy nem is akarta hogy az első világ jó legyen?

2018. aug. 31. 14:25
 5/34 anonim ***** válasza:

Kérdező, olvasd végig ezt a kérdést, és olvasd el a rá érkező válaszokat! És rájössz, hogy az emberek nem kérnek abból, amit te akarsz!

https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__egyeb-kerdesek__9477..

2018. aug. 31. 14:45
 6/34 A kérdező kommentje:

Azért én nem igazán akarom ezt, meg nyilván más se nagyon. Miért kéne pl csendesnek meg visszahúzódónak vagy templomba járónak lennie az embereknek?

Jó alatt azt értem, hogy pl nem tiltani kéne az ölést, hanem lehetett volna egy olyan világot alkotni ahol sem fizikai lehetőség, se motiváció nem létezne hogy bárki is valaha ölni akarjon. Ettől még nem kellene alamuszi nyuszivá válnia az embereknek.

2018. aug. 31. 14:55
 7/34 anonim ***** válasza:
28%
Ki mondta, hogy Isten teremtette?
2018. aug. 31. 15:01
 8/34 A kérdező kommentje:

"Ki mondta, hogy Isten teremtette?"

???

A vallások.

2018. aug. 31. 15:03
 9/34 anonim ***** válasza:
#6 Az alamuszi az azt jelenti, hogy alattomos. Miért lenne alattomos az, aki csöndes?
2018. aug. 31. 15:24
 10/34 anonim ***** válasza:
94%

"A világot Isten jónak teremtette. Az, hogy az ember elég alaposan elcseszte, egy egészen más történet"

Az embert viszont Isten teremtette, és tudta előre azt is, hogy el lesz cseszve az egész.

Teremthetett volna olyan teremtményt is, aki nem cseszik el semmit.

Ha az egész játszóteret Isten alkotta, akkor valahol övé a felelősség.

2018. aug. 31. 16:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!