Nem az ateisták azok, akik próbálnak "megtéríteni? "
Gyakran hallom az oldalon, hogy az ateistákat folyton meg akarják téríteni a különféle vallási csoportok, ezért sokan már elzárkóznak a többi vallásos embertől is.
Mégis, a személyes tapasztalataim alapján még sosem hallottam arról, hogy valamilyen egyház megszállottan zaklatna valakit, vagy egyáltalán megpróbált volna engem bárki "megtéríteni"
Az ateisták viszont folyton próbálnak lebeszélni a vallásról másokat mindenféle helyzetekben, gyakran sokkal durvábban, mint mondjuk Jehova tanui. Nem gondoljátok, hogy ők azok, akik gyakran túlzásba esnek?
(Bár az ajtómon még nem kopogtak "Hagydelistent" aktivisták)
A válaszod ellentmondásos. Azt írod, hogy agnosztikus vagy, utána pedig azt, hogy nem hiszel Isten létezésében. Az agnosztikus olyan személy amely tagadja, hogy valaha is bebizonyítható lenne az, hogy létezik Isten vagy pedig az, hogy nincs.
Az agnosztikusok szerint Isten léte megismerhetetlen, nem lehet tudni. Ha te kijelented, hogy nem hiszel Istenben, akkor te nem agnosztikus vagy, hanem ateista.
40
Tudománytalan összemosás, amit csinálsz.
Tudod, nagyon gáznak tartom, ha valaki hite ennyi erőlködésre, csúsztatásra és kamura meg erőszakosságra szorul.
Azon vallásos ismerőseim tisztelem, akik, legyenek bármilyen felekezet tagjai, szilárd két lábbal állnak a hitük talaján, és nem szorulnak ilyen erőszakos mantrázásra és tudoménytalan csúsztatásra ahhoz, hogy erős kapcsolatban álljanak az istenükkel, belső békével telve.
Te nem vagy ilyen, holott inkább erre kellene törekedned.
40
Igazából sajnállak is, amiért hited lenne, de ilyen gyenge lábakon áll.
A hitem sokkal stabilabb alapokon áll, mint azt te gondolnád, nem tudomány és statisztikákon alapul. Azt gondolom kúltúráltan fejeztem ki magam, de ez Nálad nem tapasztalható, nem kell agresszívan a másikat támadni! Ez a viselkedésed az, ami igazán megkülömböztet Téged egy hívőtől. Ha a hozzászólásaim idegesítenek Téged, kizökkentenek a nyugalmi állapotodból, akkor Te félsz! Félsz, mert mi van, ha mégis IGAZ!
Szép napot!
Anahystor #39 -a materialisták ellen írtam, amit írtam, kívánok jó munkát, festést, alkotást, lehet, hogy nem is kell elméletekkel foglalkozni neked. Mert amikor alkotok, akkor nem analitikusan, tudományosan, elemezgetve történik a tudatműködés, az akkor lehet, ha rátekintek a folyamatra, mint vizsgálat tárgyára. Alkotás és megismerés, mint kilégzés és belégzés nem működik egyszerre.
Jó tanulmány Massimo Scaligero, Értekezés az élő gondolatról. [link] Az agy: eszköz a gondolkodáshoz. Amiként a szem is eszköz a látáshoz. A fizikai látáskor keletkezett recehártya képét még "'valakinek" olvasni is kell, máskülönben a háttértől nem tudná elválasztani a képet. Aki "olvassa" - az a bennünk lévő világ világossága.
Ennek megértéshez ajánlható Hellen Keller - siket és vak írónő könyvei, vagy a róla szóló "Csöndes, sötét világom"
"Én látok, nem a szemem" H.Keller
Kedves #34-es!
"Tivaldtól többet vártam az eddigiek alapján, mint ami most kijött belőle, de mind 1."
- Egészen pontosan mire gondolsz? Részleteznéd? :)
"Attól viszont igenis rettegek, hogy az utóbbi 100-150 év természettudományos ismereteinek továbbfejlődésének gátat szab egy elementáris elbutító erő."
- Ez nem tetszett Tivald. Rendben, hogy csalódtál a létesült, megnyilvánuló egyházakban - hisz dekadens mind - de ez még nem jelenti, hogy az átélt transzcendens tapasztalatainkat a sutba kell vágni. Mondtam, mindenkinek van ilyen, intuitív - vagy ha alkotó ihletett állapota - mert ez emberi lényegünkhöz tartozik. És ha nem lenne ez lényegünk, soha semmilyen hitrendszer nem alakult volna ki, soha még fel sem merült volna senki emberfiában, hogy meghaladhatja aktuális tudatállapotát - Jakab szavával "közeledhet Istenhez", vagy buddhista megközelítésben, hogy meghaladhatja köznapi tudatállapot szintjét, és ha rátalál az útjára elérheti a Buddha tudatállapotot. "Isten országa tibennetek van" - mondja Lukács, vagy évszázadokkal előtte Sakjamuni Buddha: "Mindenki elérheti a buddhai rangot, ha saját szívében keresi Buddhát".
Kedves Herr Ziege!
# 33
"Agresszív ateisták, mint Richard Dawkins vagy Daniel Dennett gyakran beszélnek az istenhívőkről úgy, mint tudatlan idiótákról"
- Dawkinstől igen sok vonatkozásban hallottam megnyilvánulásokat, tudnál párat idézni, mely alá is támasztja állításodat? Denett-et kevésbé ismerem. Tudnál tőle is? :)
Magamrészéről önmagában az istenhittel, hívőkkel nincsen problémám. De azokkal, akik hamis állításaikkal sötétséget hintenek el, már akad.
"A legtöbb természettudós vallásos volt!"
- Ez könnyen lehet. A természettudományok nem egy műhelye - pl. Oxford - eleve vallásos nevelést is adott a természettudományok mellé (és némelyike ad továbbra is). A korszakalkotó természettudósok ebbe születtek bele, sokukat ez egyenesen motivált is. Azonban a felfedezések sorozatával elkezdődött a Világegyetem olyan mértékű megismerése, mely során az istenhit számtalan, eddig sziklaszilárd pillére meginogott. Mostanában már a természettudományos berkekben igencsak sok nyíltan ateista van. S aki hívő is: azok is elutasítják már számtalan, immáron légbőlkapottá vállt vallásos állítást, mint a bibliai teremtést.
>>„Minél mélyebben hatol az ember a természet titkaiba, annál nagyobb tiszteletet érez Isten iránt.” (EINSTEIN)<<
- Jajj, de nagy betűkkel áll ott az az Einstein! Netről kerestél egy idézetet tőle... tőlem is kapsz párat:
>>Érdekes módon Einsteint istenhívőnek és ateistának is egyformán állítják egyesek, a tőle való kiemelt idézések sorait felhozva példának. Szabadgondolkodónak is, Spinoza Istenében hívő panteistának is tekintették már. Sok zavart okozhat a megítélésben, hogy Einstein igen gyakran példálózott Istennel, amit sokan az istenhit bizonyítékának vélnek, míg mások szerint Einsteinnek Isten csak példálózni volt jó. Világnézete minden bizonnyal változott az idők során. Talán az egyik ilyen váltópont 12 éves korában történhetett:
Részlet Albert Einstein 1946-ban írott önéletrajzából:
„A hajszából az első kivezető utat a vallás mutatta, melyet a hagyományos nevelő-oktató gépezet minden gyermekbe beleplántált. Így lettem én is – noha vallástalan (zsidó) szülők gyermeke voltam – mélyen vallásos, ez azonban 12 éves koromban hirtelen véget ért. A népszerű tudományos művek olvasása során hamarosan meggyőződtem arról, hogy a bibliai történetek jó része nem lehet igaz. Ennek következményeként szinte fanatikus szabadgondolkodóvá váltam, amihez az az érzés társult, hogy az állam szántszándékkal hazudik az ifjúságnak. Ennek az élménynek az lett a következménye, hogy bizalmatlan lettem minden tekintéllyel szemben, szkeptikussá lettem a mindenkori társadalmi környezetben élő meggyőződésekkel szemben”
Egy másik idézet: „Én egy mélységesen vallásos hitetlen vagyok; ez egy új vallásféle.” Levél Hans Muehsamhoz (1954. március 30.); Einstein Archívum 38–434
„Az a szó, hogy «isten», számomra semmi más, mint az emberi gyengeség kifejezése és terméke; a Biblia tiszteletreméltó, ám primitív és meglehetősen gyermeteg legendák gyűjteménye.”- Einstein sajátkezűleg, német nyelven írt levele 1954-ben Erich Gutkind filozófusnak.
Einstein születésekor köztudottan német állampolgár és zsidó származású ember volt, nagyra becsülte Assisi Szent Ferenc életfilozófiáját, valamint rendszeresen olvasta a hindu és a buddhista forrásmunkákat is.<<
Tessék, egy forrás is:
Szóval? :)
+lemaradt: természettudományos ismereteink továbbfejlődésének NEM szab gátat mindez. Az "fejlődik" - kérdés, hogy morális háttér nélkül hova-merre-
de ez már messzire vezet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!