Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Van-e szabad akarata annak,...

Van-e szabad akarata annak, akinek pisztolyt tartanak a fejéhez, és lelövik ha nem azt teszi az ember amit ők mondanak?

Figyelt kérdés
2018. jún. 28. 00:01
1 2 3 4 5
 11/49 anonim ***** válasza:
52%

"Volt ilyen valós sztori. Egy munkatáborban. Le kellett lőni pár embert. Az egyik egy többgyerekes apa volt, helyette jelentkezett valaki. Megengedték neki. Lelőtték."

Szent Maximillian Kolbe, aki azt kérte, hogy inkább őt öljék meg a családapa helyett, mert neki ugye úgysincs családja. Annyi, hogy nem lelőtték, hanem éhségkamrába zárták.

A kérdésre válaszolva: van szabad akarata, mert ő dönti el, hogy azt teszi, amit mondanak, vagy sem.

2018. jún. 28. 08:32
 12/49 anonim ***** válasza:
35%

"Van-e szabad akarata annak, akinek pisztolyt tartanak a fejéhez, és lelövik ha nem azt teszi az ember amit ők mondanak?"

Persze. Szabad akarattal úgy dönt, hogy teljesíti a feltételt.

2018. jún. 28. 08:55
 13/49 anonim ***** válasza:
32%

"Egy más által kierőszakolt döntés mitől lesz szabad?"

Ha nem lenne szabad akarata, akkor nem tudna arról, hogy dönthet másképp is.

"Szónokolhatsz szabad, vagy akármilyen akaratról, aki megkapta a behívót, annak mennie kellett, mert nem volt kecmec, az elején sem, de a vége felé már statárium volt."

Ha nem lenne szabad akarata, akkor nem tudna arról, hogy dönthet másképp is.

"A szövetséges csapatoknál is működött a hadbíróság, harctéri gyávaságért ott is golyó volt a jutalom, de aki katona volt, az tudja, hogy parancsot nem lehet megtagadni, harchelyzetben az azonnali megtorlást kap, rögtön agyonlövi a felettese, ez benne van a szabályzatban, ez az eljárás, ezt kell csinálni."

Ezzel magadat cáfoltad, mert megmutattad, hogy szabad akarattal dönthetnek másképp is, csak annak következményei vannak.

"Nekik azzal már végük is volt, de senki nem akarta magát gyávának mutatni, mert akkor is agyonlőtték volna őket, végül is csak úgy választhattak, hogy vagy bátran, vagy gyáván halnak meg, amiért még a családjukat is megvetették volna."

Tehát tudták, hogy meg is szökhetnek, vagy bármi más, de elvetették, mert nem akartak gyávának tűnni-->tehát van szabad akaratuk

2018. jún. 28. 09:14
 14/49 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
0%

csak a filmekben lehetseges az hogy a fenyegetot kenyszeritot legyuri vagy meggyozi?

vagy hogy megsem tortenik meg

20 vagy 100 sorban kovetkezo kivegzes utan is meggondondasak magukat

2018. jún. 28. 10:03
 15/49 anonim ***** válasza:
47%
Gyakorlatilag, tudományos szempontból senkinken nincsen, vallási értelmezésben van, büntetőjogilag nem tudom (de gyanítom, hogy nem felmentés, csak enyhítő körülmény).
2018. jún. 28. 10:51
 16/49 anonim ***** válasza:

"Ötszáz, bizony, dalolva ment..." :)

Jóvan tudom, hogy vers, de igenis vannak ilyen emberek. Ennek nem feltétele az Istenhit sem. A szabad akarat az egyik legfontosabb képesség amit az ember kaphatott. Nincs ellene semmi, nincs annyi pénz, nincs akkora hatalom, de pl. az 1984 c. könyv szerint van az a rendszer ami hosszú évek alatt képes elvenni. Amúgy azt is elhiszem, hogy ha egy gyereket fegyverrel kilöknek a frontra, akkor az is ölni fog, ez viszont ahhoz hasonló mikor begyógyszerezve vesznek rá valamire. Vagyis meg lehet fosztani egy-egy embert a szabad akaratától, de nem lehet elvenni az emberiség szintjén egyszerre. Mindig marad aki dönthet máshogy mint ahogy "elvárható" lenne. Ezért vagyunk kiszámolhatatlanok. Akkor is, ha látszólag, átmeneti ideig úgy tűnhet ez nem igaz, de mindig van az a néhány ember.

8. Elvileg... de nem tudom, úgy születünk, hogy képesek legyünk az Istennel való közvetlen kapcsolatra. Nem érdemes ebben ilyen összefüggéseket keresni. Mondjuk úgy, hogy az ember nagyot kerekítve 99,9%-ban gép, vagy állat, ki hogyan tekint rá mindegy, de ott van benne az a megmérhetetlen kis része, amiről senki nem tudja pontosan mi lehet, de képes uralkodni vele a maradék 99,9%-on. Nem tudok ateistaként gondolkodni, nem tudom milyen lehet, biztos furcsának látnám a hívőket ès a vallásokat, nekem is van a valláson belül sok olyan, amiben nincs semmi rossz, de tőlem nagyon idegen. De nem tartom azokat "betegnek" akik olyanokat tesznek amiket én nem értek. Meg kell keresni mindenkinek a saját útját. Nem mindenkinek muszáj ezt egy valláson keresztül megtenni, de valaki meg ott találja meg a helyét egy közösségben.

11. Köszi! Mindig jó tudni, hogy nem csak én emlekszem ilyen sztorikra. Az a baj velem, mindig csak a lényeget jegyzem meg a többit elfelejtem.

2018. jún. 28. 10:57
 17/49 Mansour ***** válasza:
100%
Ebben a helyzetben nagyon-nagyon korlátozott szabad akarata van. Két rossz lehetőség között választhat. De abszolút szabad akarat egyébként sincs. Többé-kevésbé mindig korlátozott és determinált az akaratunk. Korlátozott, mert nem áll rendelkezésre korlátlan számú választási lehetőség, és determinált mert egy csomó olyan tényezőtől függ, hogy az adott helyzetben hogyan fogunk dönteni, amire nincs vagy csak részben van befolyásunk.
2018. jún. 28. 15:04
 18/49 Messier 64 válasza:

Az akaratod szabad? Nem, mert a döntéseidet a tudat alattid irányítja az ott tárolt emlékeid alapján. A másik dolog pedig az, hogy a benned futó leg erősebb program az életösztön. Vagyis élni bármi áron. De még ezek ismeretében is akár akarod, akár nem a döntés akkor is a tied, és senki másé. A döntéseidért és azok eredményeiért csak te vagy a felelős. Jó lenne kibújni a felelősség alól de nem lehet. Ez van. Persze a fogalmakat ne keverjük. Aki felelős az attól még nem bűnös. Ami szerintünk ma jó döntés arról holnap kiderülhet, hogy rossz volt. A döntéseinket a fejünkben lévő ismeretek, és a lelkünkben lévő értékrendek alapján hozzuk. De akkor is mi hozzuk! A pisztoly a fejednél csak külső körülmény, semmi más. Egy pisztoly a fejnél remek érv lehet később, hogy elhárítsuk a felelőséget.

–Én nem akartam, nem tehetek róla, nem volt választásom, mert a pisztoly. Engem sajnálni kell, hisz én is áldozat vagyok. A körülmények. A lehetőségek. Nézzétek meg erre hivatkozott mindegyik háborús bűnös meg egy csomó bűnöző.

2018. jún. 28. 21:41
 19/49 anonim ***** válasza:
77%

Nem csak a háborús bűnösökről van szó, de az áldozatok is megtettek olyasmit, ami ellenkezett a hitükkel.

Nézzél holokausztos filmeket, vagy olvass könyveket Auschwitzról, ott mindenre a zsidókat használták, azok nyírták a halottak haját, szedték ki az aranyfogakat, dobálták őket a kemencékbe.

Zsidó volt a kápó is, lényegében minden mocskos dolgot velük csináltattak, SS bezzeg hozzá nem nyúlt volna.

Fura világ volt ott, a parancs megtagadása egyenlő volt az öngyilkossággal, így senki nem finnyáskodott, mert azt senki nem kérdezte, mit akarnak.

Amúgy a magyar börtönökben is rabok a villanyszerelők, a kőművesek, a szakácsok, a szobafestők és mázolók és folyamatosan karbantartják saját börtönüket, hozzájárulva így a fogva tartásukhoz, az ilyen rendszereknek megvan az a sajátosságuk, hogy korlátoznak mindenkit, ahogy a Gulag is, ahol csekély a választék az akarásra.

Az életben is megvannak a korlátok, nem lehetsz vadászrepülő, ha rossz a szemed, sem diplomás, ha nincs meg az anyagi lehetőséged a tanulásra, vagy korán családot kell eltartanod, nem választhatod a király szakmát, ha az már lefutott államforma, vagy nem te vagy a trónörökös, esetleg mint a brit királynő, túl soká él az elődöd.

Hiába akarnak sokan világbajnokok lenni, az csak egynek sikerül, a többiek meg eszik a kefét.

Sokan választanák a milliomos státuszt, de a lottón is csekély az esélyed, maximum reményed lehet rá, ahogy a túlvilágban is, hát csak bízz kedvedre, ki bánja?

Szabad akaratodból választod az életed mellékvágányra terelését, pedig helyette tehetnél is valami konkrétumot a sorsod megváltoztatása mellett. Az lenne az értelmes, hogy elérhető célokat tűzne ki mindenki a maga számára, aztán munkálkodna azok megvalósításán, de a legtöbben csak sodródnak az árral, lényegtelen dolgokra pocsékolva az akaratukat, az energiájukat, vagy elérhetetlen vágyak után ábrándoznak.

Majd a túlvilágon! - gondolják sokan és ezért is találták ki ezt, hogy lenyugtassanak, te meg rájuk hagyod, mert kényelmesebb dolog, mint erőlködni, bevállalod eleve a Game Overt, legszívesebben már ott lennél abban a másik világban, de sajnos nincs másik, ez az egy van, kár elpocsékolni.

2018. jún. 28. 23:02
 20/49 anonim ***** válasza:

A szabad akarat nem azt jelenti, hogy az történik amit csak akarsz. A döntéseidben vagy szabad.

A háború és a traumatikus helyzetek ettől is megfoszthatnak egy időre. Van rosszabb a halálnál és ezt ki lehet használni egy haláltáborban. Van ami erősebb az életösztönnél ilyen a szeretteid biztonsága is. Ha elveszik valaki ép elméjét, akkor azzal már nem fog tudni önálló döntéseket hozni.

De Isten nem tesz ilyet.

2018. jún. 28. 23:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!