Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten mindenható VAGY halhatat...

Isten mindenható VAGY halhatatlan?

Figyelt kérdés
Mindkettő nem lehet, mert ha mindenható, akkor képes elpusztítani önmagát, tehát nem halhatatlan; ha nem képes elpusztítani önmagát, akkor nem mindenható.

2018. jún. 1. 10:30
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/73 A kérdező kommentje:

# 50

Hmm, erre még nem gondoltam. Tehát szerinted a hatalma nem végtelen, nem képes bármit megtenni, legfeljebb hatással tud lenni rá?

2018. jún. 8. 15:15
 52/73 anonim ***** válasza:

Szerintem ezzel megint csak ott vagyunk, hogy Isten nem lenne mindenható. Mert ugyanis nem elég valamilyen, vagy valamekkora "hatással lenni" valamire, nem ez derül ki a Szentírásból.

Szerintem sokkal jobban összevág a Biblia mondanivalójával az, ha kizárjuk a halált, az önpusztítást, mint opciót az isteni létből, mert ott valójában nincs is olyan! Ebben az esetben pedig a mindenhatósága és a halhatatlansága egyáltalán nem zárja ki egymást.

2018. jún. 8. 15:38
 53/73 A kérdező kommentje:

# 52

"ha kizárjuk a halált, az önpusztítást, mint opciót az isteni létből, mert ott valójában nincs is olyan!"

Az az érzésem, h már sokadszorra siklasz el a kérdés mellett. "Ha kizárjuk a halált..." - mondod. De miért kellene kizárnunk? Isten a Biblia szerint mindenható, nincs előtte lehetetlen, elvileg hatalmában áll mindent megtenni, még azt is, h önnön létezésének véget vessen. Igaz ez az állítás vagy sem?

2018. jún. 8. 16:01
 54/73 anonim ***** válasza:
Nem! Méghozzá azért nem, mert ami nincs, az nem lehetőség. Márpedig nála nincs halál, csak a teremtett dolgok, élőlények esetében beszélhetünk elmúlásról, pusztulásról.
2018. jún. 8. 17:19
 55/73 A kérdező kommentje:

# 54

Ami létezik, annak a létezését meg lehet szüntetni.

Isten létezik? Igen vagy nem?

Ha Isten létezik, képes megszüntetni önnön létezését? Igen vagy nem?

2018. jún. 8. 17:22
 56/73 Alex Fly ***** válasza:
@55: nem. Nem Isten létezik, hanem ő maga a létezés. A lét pedig nem lehet nemlétb mert akkor már nem lét lenne, hanem nemlét. A kérdésed értelmetlen...
2018. jún. 8. 18:28
 57/73 A kérdező kommentje:

# 56

Alex Fly

Ezzel nem oldottad fel a problémát, csak továbbgördítetted.

"A lét pedig nem lehet nemlétb mert akkor már nem lét lenne, hanem nemlét."

A lét ellentéte a nemlét. Csakúgy, mint ahogyan az élet ellentéte az elmúlás.

Isten maga a lét, rendben. Akkor képes-e a lét elmúlni és átfordulni nemlétbe? Képes-e a lét megszűnni?

"...akkor már nem lét lenne, hanem nemlét."

2018. jún. 8. 20:16
 58/73 anonim ***** válasza:
Mindenképpen értelmetlen a kérdés, mert Isten a végső entitás, akit nem lehet "megszüntetni". Ez logikus és törvényszerű. Tehát ez egy rossz kérdés.
2018. jún. 9. 13:48
 59/73 A kérdező kommentje:

# 58

Forestjo

Légyszíves ne a kérdést minősítsd, a legtöbb keresztény (legalábbis akikkel én kapcsolatba kerültem), Istent egy szakállas bácsiként képzelik el, aki szó szerint mindenható ÉS halhatalan.

(Sőt még mellbimbója is van neki :) 13. válasz: https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr.. )

A kérdés nem rossz, hiszen te is megadtad rá a magad válaszát: "mert Isten a végső entitás, akit nem lehet "megszüntetni"."

Ergo ő maga sem képes "megszüntetni" önmagát, ergo a hatalma nem végtelen, nem mindenható. Az ő hatalmának is van egy határa, még ha ez az egyetlen(?) dolog is amire nem képes (mármint önnön létezésének megszüntetése).

2018. jún. 9. 14:32
 60/73 anonim ***** válasza:
Csak azt nem értem, hogy ez alapján számodra miért nem opció az a lehetőség, hogy mindenható, és addig "él" ameddig csak akar?
2018. jún. 9. 14:57
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!