Isten mindenható VAGY halhatatlan?
# 50
Hmm, erre még nem gondoltam. Tehát szerinted a hatalma nem végtelen, nem képes bármit megtenni, legfeljebb hatással tud lenni rá?
Szerintem ezzel megint csak ott vagyunk, hogy Isten nem lenne mindenható. Mert ugyanis nem elég valamilyen, vagy valamekkora "hatással lenni" valamire, nem ez derül ki a Szentírásból.
Szerintem sokkal jobban összevág a Biblia mondanivalójával az, ha kizárjuk a halált, az önpusztítást, mint opciót az isteni létből, mert ott valójában nincs is olyan! Ebben az esetben pedig a mindenhatósága és a halhatatlansága egyáltalán nem zárja ki egymást.
# 52
"ha kizárjuk a halált, az önpusztítást, mint opciót az isteni létből, mert ott valójában nincs is olyan!"
Az az érzésem, h már sokadszorra siklasz el a kérdés mellett. "Ha kizárjuk a halált..." - mondod. De miért kellene kizárnunk? Isten a Biblia szerint mindenható, nincs előtte lehetetlen, elvileg hatalmában áll mindent megtenni, még azt is, h önnön létezésének véget vessen. Igaz ez az állítás vagy sem?
# 54
Ami létezik, annak a létezését meg lehet szüntetni.
Isten létezik? Igen vagy nem?
Ha Isten létezik, képes megszüntetni önnön létezését? Igen vagy nem?
# 56
Alex Fly
Ezzel nem oldottad fel a problémát, csak továbbgördítetted.
"A lét pedig nem lehet nemlétb mert akkor már nem lét lenne, hanem nemlét."
A lét ellentéte a nemlét. Csakúgy, mint ahogyan az élet ellentéte az elmúlás.
Isten maga a lét, rendben. Akkor képes-e a lét elmúlni és átfordulni nemlétbe? Képes-e a lét megszűnni?
"...akkor már nem lét lenne, hanem nemlét."
# 58
Forestjo
Légyszíves ne a kérdést minősítsd, a legtöbb keresztény (legalábbis akikkel én kapcsolatba kerültem), Istent egy szakállas bácsiként képzelik el, aki szó szerint mindenható ÉS halhatalan.
(Sőt még mellbimbója is van neki :) 13. válasz: https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr.. )
A kérdés nem rossz, hiszen te is megadtad rá a magad válaszát: "mert Isten a végső entitás, akit nem lehet "megszüntetni"."
Ergo ő maga sem képes "megszüntetni" önmagát, ergo a hatalma nem végtelen, nem mindenható. Az ő hatalmának is van egy határa, még ha ez az egyetlen(?) dolog is amire nem képes (mármint önnön létezésének megszüntetése).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!