Isten mindenható VAGY halhatatlan?
# 20
"Természetesen képes elpusztítani magát. Leteszi az életét, aztán újra visszaveszi azt...
Ha jól tévedek, a kereszten is ez történt..."
A kereszten csak testben halt meg. A kérdést úgy értettem, h véglegesen képes-e elpusztítani önmagát, tehát véget vetni önnön létezésének.
Süttürüttü
# 16
"A köves példa is tökbe ugyanaz, mint ez a halhatatlan-mindenható kérdés"
Tehát még egyszer, miért nem ugyanaz a két kérdés:
1. Nem képes akkora követ teremteni, melyet nem tud felemelni. --> Egyetlen tulajdonságot próbál cáfolni a kérdés: a mindenhatóságot. Ha nem is tud akkora követ teremteni, abból nem következik, h nem mindenható. Csak annyi következik belőle, h nem képes paradoxont teremteni.
Következtetés: Isten lehet mindenható.
2. Képes-e elpusztítani önmagát? --> Két tulajdonságot állítok szembe: mindenhatóság vs halhatalanság, és azt állítom, ez a két tulajdonság nem létezhet egyazon "személyben", mert tudunk olyan esetet mondani, amikor a kettő kizárja egymást. Itt nincs anomália, ez egy eldöntendő kérdés: igen vagy nem. Vagy mindenható, vagy halhatatlan. De a kettő egyszerre nem lehet.
mirőlszól
# 17
"Ettől még megszűntethetné magát, de ha valaha is megtette volna, soha nem is létezett volna."
Ha elpusztítja önmagát, abból nem következik, h "soha nem is létezett". Ha valaki öngyilkos lesz, attól a múltja még nem törlődik ki és a tettei nem válnak semmissé.
Valakié nem, de Istené igen. Azért mert rajta nem értelmezhető az idő. Kezdet és vég, alfa és omega. Ha Isten ma megöli magát, megöli a tegnapi, a holnapi önmagát is egyszerre. Mindegy mikor teszi meg, mert neki nincs olyan hogy mikor, ha egyszer mindig van.
Mondom sima időloopban is működik. Fogsz egy embert, meg egy időgépet, visszaküldöd 120 évvel, ahol gyereke születik, aki a dédapja lesz a jelenben. Bármikor megölné magát mielőtt megfoganhatott volna, sosem lenne semmikor az időben. Nekünk ez paradoxon, ami nem lehetetlen, csak a saját fizikai törvényeink szerint képtelenség. Mégis, abból is látszik milyen egyszerű, hogy még én is értem. :D
"Mindkettő nem lehet, mert ha mindenható, akkor képes elpusztítani önmagát, tehát nem halhatatlan; ha nem képes elpusztítani önmagát, akkor nem mindenható."
Isten nem halhatatlan, hisz ő teremtette a halált és a halhatatlanságot is, mivel mindenható. Isten hatással van mindenre és mindenkire, mindig is hatással volt és hatással is lesz. Mikor Ádámot megteremtette, ezt mondta neki: "Én vagyok, aki van."
"Valakié nem, de Istené igen. Azért mert rajta nem értelmezhető az idő. Kezdet és vég, alfa és omega. Ha Isten ma megöli magát, megöli a tegnapi, a holnapi önmagát is egyszerre. Mindegy mikor teszi meg, mert neki nincs olyan hogy mikor, ha egyszer mindig van."
Pont ezért nem ölheti meg magát sosem, ez egy tiltott opció a számára, elérhetetlen, megvalósíthatatlan, nem terjed ki rá a hatalma. Hiszen ha bármikor is megtette volna vagy megtenné, akkor az azt jelentené, hogy sosem volt, ahogyan írtad. Viszont tudjuk, hogy van, mert mi létezünk, és Isten nélkül mi nem léteznénk a keresztény hit szerint. Ez pedig azt jelenti, hogy Isten nem ölheti meg magát, mert akkor mi sem lennénk, sosem lettünk volna megteremtve. Érted? Tehát Isten nem ölheti meg magát, a mindenhatósága nem terjed ki önmaga elpusztítására, ergo nem is mindenható. Érted?
# 29
"Te pedig azt mondod, hogy a lét legyen egyszerre nemlét is."
Még véletlenül sem ezt mondtam. Olvasd el újra a kérdést.
"Isten nem tud egyszerre létezni és nem létezni."
Nem is kell egyszerre léteznie és nem-léteznie. Vagy létezik, vagy nem.
Az én állításom annyi, h ha nem áll hatalmában megszüntetni saját létezését, akkor nem mindenható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!