Miben hiszel? A tudományban ami néha téved és ezért nem megbízható? Vagy a vallásban ami soha sem mond igazat?
Semmiben. Ami megfelelően bizonyított, vagy legalább adott esetben a legvalószínűbb a megismert tények alapján, azt fogadom el.
Ha valaminek az elfogadása csak hit által lehetséges, az nálam mindig is a Harry Potterrel vagy a Gyűrűk urával lesz egy lapon említendő, ami a realitását illeti.
És ezzel nem akarom megsérteni senki hitét, én egyszerűen ilyen vagyok, így gondolkodom.
Alapvetően abban, hogy az emberek által alkotott rendszerek, egész logikusak a kor tudása mellett.
Pl. logikus hogy az, hogy általában tizes számrendszert használunk, ahol 3+4=7, nem pedig ötöst, ahol 3+4=12.
A tudásban hiszek és a bizonyított tényekben.Azért merek a tudományban "hinni",mert ki meri jelenteni,hogy nem tud mindent,talán soha se lesz a végső tudás birtokában,de kutatja.A megszerzett információ alapján felállítja a világmodelljét.Ha jön egy újabb tudás,ami szembe megy az addig megismertekkel,felülbírálja és elfogadja az újat.
Nem bemondás alapján működik és valami tudománytalan,vizsgálatlan,bizonyíthatatlan,fiktív "tényrendszerre" alapozva modellt állítva nyerészkedik.
Egyikben sem.
A tudományban nem hinni kell, ott a kutatásokat lehet elfogadni, vagy elutasítani. A vallásban meg nem hiszek, mert szerintem egyik sem a teljes igazságot tanítja Istenről.
Összességében elfogadom a természettudományokat, de megvan - vallás nélkül - az Istenbe vetett hitem is.
A hit es a tudomany nem ellenségek
"Csak a tudomany vagy a vallás téren iskolazatlan emberek gondolhatjak azt, hogy ez a kettő szemben all egymással"
Paul Sabatier
Nobel-díjas kémikus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!