Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miben hiszel jobban, a tudomán...

Miben hiszel jobban, a tudományban, vagy a vallásban?

Figyelt kérdés
2012. jan. 31. 17:06
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
20%
Mindkettőben, de jobban csak is a vallás. A tudomány sokszor futott zsákutcába és tévedtek is. A hit meg erősebb bárminél is.
2012. jan. 31. 17:09
 2/16 anonim ***** válasza:
25%

Nekem semmi bajom a tudománnyal, amíg a fizikai kémiai és biológiai törvényszerűségeket kutatja, elemzi, leírja. Még sose vitatkoztam a fény sebességéről, hogy képez-e az alkohol savakkal észtert, vagy tud-e osztódni egy sejt. Ezek tények. Az én problémám az, mikor egy mondat úgy kezdődik: 60 millió évvel ezelőtt.

A Jézusba vetett hit reményt ad.

2012. jan. 31. 17:11
 3/16 anonim ***** válasza:
46%
Tudományt és vallás össze hasonlítani olyan mintha a Kólát és a Kávét akarnád összehasonlítani.
2012. jan. 31. 17:26
 4/16 anonim ***** válasza:
68%

Szia!

Én egyikben sem hiszek. A tudomány addig tudomány amíg tényeken alapul, vagyis nem igényel hitet. A vallás pedig emberi találmány.

Én Istenben hiszek, és abban, hogy adott hiteles kinyilatkoztatást magáról a Szentírás által.

Üdv. Péter

2012. jan. 31. 17:27
 5/16 anonim ***** válasza:
16%
Azt nem is kell összehasonlítani-.- Miért kéne? És nem is az a kérdés.
2012. jan. 31. 17:28
 6/16 anonim ***** válasza:
63%

A vallás a hiten alapszik, amihez nem kell a bizonyítás. Általában történelmi tények vannak a vallási könyvekben leírva és időnként színezik földön kívüli elemekkel. Egyedül János apostolnak mennyei jelenésekről való könyve vetít előre jóslatokat, amit a mai hívők sem fognak megélni (a korábbiakról nem is beszélve!).

A tudomány a bizonyításon és a megismételhetőségen alapul (kivéve a történelem tudományokat). Ha ez sikerül nekik, akkor rövid távon nekik van igazuk. Azért rövid távon, mert a jövőt sem a vallás, sem a tudomány nem tudja pontosan megjósolni.

Én ötvözöm a kettőt: olvasom a közel és régmúlt vallási könyveit és a tudományos kutatás eredményeit is.

Például: indulj el Egyiptom földjéről. A piramisokat megépítették és a mai napig nincs elfogadható válasz arra, hogy hogyan. A vallásuk a több isten hiten alapszik és ráadásul a földön kívülről érkeztek. Mindkettőben hiszek, de úgy, hogy ezek az istenek más galaxisból érkező "emberek" voltak és hozták magukkal, az akkori időben a földi ember számára ismeretlen és rendkívül fejlett technikát. Ezeket alkalmazva válhattak "Istenné".

Vagy nézd meg a bibliában leírt teremtést: az első embert az "Isten" a Föld porából gyúrta - tehát készítette - és lelket lehelt bele. A tudomány bebizonyította, hogy jelenleg ugyanazon atomokból épülünk fel, mint maga a Föld. Tehát igaz. Ráadásul ma már tudunk klónozni is. Rövid időn belül szerintem megfejtjük az ember "készítésének" isteni titkát is.

És a bibliában itt van még egy érdekes dolog, amely Jézushoz kapcsolódik. Ugyanis szűzen fogant a szentlélektől. Az akkori embereknek ezzel lehetett elmagyarázni azt a folyamatot, amit ma mesterséges megtermékenyítésnek nevezünk (az eljárás nemesebb formájában).

A maják szent könyveiben a 2012. december 21.-i dátum a "nagy naptári időszak" végét jelenti. Erre sokan kitalálták azt, hogy ez a világvége lesz. Néhány hónap és a jóslat bebizonyosodhat. Ekkor kiderül, hogy kinek lesz igaza.

A vallási leírásokból a tudomány eddig elért eredményei alapján kell az igazságot kideríteni.

2012. jan. 31. 18:46
 7/16 Ozmium42 ***** válasza:
47%

Ha már feljött a tudomány és a szűzen fogantatás kérdésköre. Én más összefüggést látok ez ügyben. Sajnos pontos adatokat nem tudok mondani, de rendkívül pontatlanul fogalmazva kiderült az, hogy fejletlenebb (nyilván ivaros) élőlényeknél lehetséges a spontán szűzi fogantatás, vagy önmegtermékenyítés, és a fejlettebb élőlények felé haladva ez erre egyre kisebb az esély, vagy már esélytelen, de még valami mesterséges trükkel át lehet hidalni, de az embernél már biokémiailag is annyira sok gátja van a dolognak, hogy nem is tudom, hogy képesek-e már laborban ilyet csinálni, vagy még mai napig sem. (Gyanítom, hogy igen, de nagyon speciális eljárás kell hozzá). Ez egy érdekes összefüggés, ezt az ókorban garantáltan nem tudták, tehát Jézus története nem hajazhat ezzel kapcsolatos megfigyelésre. Tehát nem olyan csoda ez, mint hogy általában vízből nem lesz bor, vagy hogy általában a tenger nem nyílik ketté, hanem itt a tudomány napjainkban támasztja alá, hogy az ember úgy van összerakva, hogy lehetetlen egyen a szűz fogantatás, ebből pedig levonhatjuk a megfelelő következtetést. Jézus pedig mégis így fogant, és ez nem ókori nyelven megfogalmazott mesterséges megtermékenyítés, mert semmilyen "angyali" vagy "isteni" beavatkozásról nem tudunk, csak egy figyelmeztetésről. Mária tehát érintetlen, Jézus fogantatása pedig a fizika (biológia, kémia) törvényeinek mond ellent, ez így együtt teljesülve tehát csoda!

Én nem hiszek jobban egyikben vagy a másikban. Az emberek sajnos vallási és tudományos álca mögül is hazudhatnak, és a tudósok, és a hívők is emberek, sajnos sokszor rosszindulattal, illetve ha nem rosszindulat vezérli őket, de akkor is tévedhetnek. Igyekszem nyitott lenni, hogy bármikor felül tudjam bírálni a saját álláspontjaimat, ha védhetetlenekké válnak, és mindig az igazság szellemében eljárni. Ehhez a saját képességeimet is latba vetem, és az Istenhez is imádkozok, és a vallásomat is gyakorlom.

2012. jan. 31. 23:08
 8/16 anonim ***** válasza:
szia.sokan a vallást és a tudományt egymás ellenségének tartják ,mintha ez a 2 terület olyan harcot vívna,melyben az egyik úgy szerezhetné meg a másik fölötti gyözelmet,hogy közben megadja neki a kegyelemdöfést.egyik-másik ellentét amiatt alakult ki ,h. mindkét fél hamis vagy nem bizonyított állításokkal hozakodott elő.én hiszem,hogy össze lehet egyeztetni a tudományt és a vallást.Valójában a bizonyított tudományos tények és az igaz vallás tanításai nemhogy ellentmondanának egymásnak,hanem inkább kiegészítik egymást.A tudomány és a vallás,a legnemesebb megnyilvánulási formáiban,egyaránt az igazság után kutat.A tudomány olyan világot tár az emberek elé,melyben bámulatos rend van,és olyan világegyetemet,mely viseli az értelmes tervezés páratlan jegyeit.Az igaz vallás jelentöséggel tölti meg ezeket a felfedezéseket,amikor azt tanítja,hogy a Teremtő elméjében születtek meg a fizikai világ tervei.Így szerintem a vallás csak növeli a tudomány iránti értékelést.pl.amikor vmi újat hallok az emberi génekröl,csodálattal tölt el és segít h,még inkább értékeljem Istent és az alkotásait.A tudomány az aminek köszönhetöen sokat megtudtunk az univerzumról.a bolygónkról és az élőlényekröl.ezt a tervezettséget és az emberi tudatot figyelembevéve logikus hogy létezik egy Teremtö.Ö választ tudna azokra a kérdésekre is amelyekre a tudomány még nem találja a magyarázatot.sokszor meg is teszi ezt a Biblián keresztül.ami bár nem tudományos kézikönyv,de amikor tudományos témákról van szó mindig pontos.PL.A földdel kapcsolatban sokáig azt gondolták h.lapos v.vmi tartja.A Biblia viszont már 3500 évvel ezelőtt azt írta,hogy"A FÖLD a semmire van függesztve"(Jób 26:7)-ezt ki lehet keresni a Bibliában.
2012. febr. 1. 13:24
 9/16 anonim ***** válasza:
27%

A tudomanyban ! ami tobbszor is mar alairta / igazat adot a Biblianak !

"5/7 tegnap 17:28 ?

....

A tudomány a bizonyításon és a megismételhetőségen alapul (kivéve a történelem tudományokat). Ha ez sikerül nekik, akkor rövid távon nekik van igazuk. Azért rövid távon, mert a jövőt sem a vallás, sem a tudomány nem tudja pontosan megjósolni....."

de a Biblia tudja es meg is mondta a jovot minddig 100 % ban !

"....Például: indulj el Egyiptom földjéről. A piramisokat megépítették és a mai napig nincs elfogadható válasz arra, hogy hogyan. A vallásuk a több isten hiten alapszik és ráadásul a földön kívülről érkeztek. Mindkettőben hiszek, de úgy, hogy ezek az istenek más galaxisból érkező "e...."

Ha, elfogadjuk, hogy az emberek 960 evet is eltek ! .... es, hogy Isten fiai a foldon voltak ! Noe idejeben, hat magyarazatott kapunk a piramisok epitesere is !

valojaban, Isten fiai foldon kivuliek voltak ! ....

"... 6/7 tegnap 18:46

Ozmium42 válasza:

"..... Tehát nem olyan csoda ez, mint hogy általában vízből nem lesz bor, vagy hogy általában a tenger nem nyílik ketté, hanem itt a tudomány napjainkban támasztja alá, hogy az ember úgy van összerakva, hogy lehetetlen egyen a szűz fogantatás,.... Jézus fogantatása pedig a fizika (biológia, kémia) törvényeinek mond ellent, ez így együtt teljesülve tehát csoda!....

Ritkan ! de letezik szuz fogantatasa ! ( a szuznek is van egy kis lyukja ....) volt, ritka igaz, eset, hogy ferfi furdot...onkielegitetete magat a furdokadban....es azutan szuz leanya furdot es fogantatas tortent, ez valojaban lehetseges 1 az 1000 bol, de nem lehetetlen !

De Jezus fogantatasa valojaban csoda ! Isten felhasznalta ismeretet, hogy Szent Szellemen keresztul, csoda alapjan szulesen meg Jezus

2012. febr. 1. 13:26
 10/16 anonim ***** válasza:
59%
Maradnék a tudománynál...
2012. febr. 2. 23:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!