Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért hiszünk Istenben?

Miért hiszünk Istenben?

Figyelt kérdés

Az igaz, hogy szívet melengető gondolat lehet azt érezni, hogy valaki vigyáz ránk, szeret minket, célja van velünk.

Ellenben, azért ha végiggondoljuk, a gyakorlarban semmi nincs, ami igazolná, hogy létezik. Valamint a szent könyvéből is csupán az ókori emberek tudása és világnézete köszön vissza, gyakorlatilag semmi hihetetlen örökérvényű bölcsesség nincs benne.

Így viszont mindazok a szép érzések, amelyek a hithez köthetőek, gyakorlatilag alaptalanok.

Mégis többet ér sokaknak egy valószínűtlen, de biztató képzelgés, mint a valóság, hogy Isten aligha létezik?

2018. ápr. 23. 11:32
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
18%

Ott colt benned a bozonyitej csak mar hagytad elsotetedmi.

En nem fogok a lelkiismereted helyere allni meg a 70%-osnak se. Ott van a beszedeiben a valasz, csak meg van vakitva: "Ez alapján úgy látjuk, hogy a világot a saját törvényei igazgatják, amelyek megismerhetőek."

Honnan vannak a torvenyek? Maguktol? Mi a torv3ny? Mire mutat, ugy ertem milyen magasabb rendu celjamlehet? Stb.

2018. ápr. 23. 14:22
 12/24 anonim ***** válasza:
22%
Dicsőség az Úr Jézusnak a megváltásért és a sötétségből/halálból történő kiszabadításunkért! Áldott legyen az Úr neve!
2018. ápr. 23. 14:22
 13/24 anonim ***** válasza:
87%
Bennem tudás van, és a tudás iránti vágy. Nincs szükségem olyan hitre, ami bármilyen vallás irányába lenne. Ellenben hiszek a teljes egyenlőségben, a békében, a megértésben, a megbocsájtásban, a harmóniában, és legfőképpen hiszek magamban. És még egyszer leírom, hogy a Biblia nem bizonyíték. Állítás van, de bizonyítás nincs. Szerencsére már nem - vagy legalábbis nem olyan mértékben -, irányítja a törvényeket az egyház. Ideje lenne a fenntartásukat is saját magukra vállalni, nem pedig milliárdokat osztogatni nekik.
2018. ápr. 23. 14:33
 14/24 anonim ***** válasza:
29%

70%-os!

...akár elhiszed, akár nem, egyetértek veled, mi több, magam is vallom, csak Isten az emberi megismerésen, tudáson túl van, amikor rádöbben az ember (mert elég okos már hozzá), hogy csak részismeretei lehetnek...tehát ez már nem nevezhető a földi értelemben vallásnak, de Tudom már, és vallhatoma Biblia által kinyilatkoztatott Istent, és örülök,hogy az Ő gyermeke lehetek....de nem áll szándékomban senkit meggyőzni, hisz tudom, hogy azt nem lehetséges, mert aki önmagában nem találja meg Őt, az úgyis meggyőzhetetlen...hitetlen marad, a saját elméjének foglya.

2018. ápr. 23. 14:34
 15/24 anonim ***** válasza:
19%

Sosem értettem azokat akik a tudásra hivatkozva kijelentik valamiről amiről nem tudnak, hogy nincs.

Én sosem akartam és nem is hiszem, hogy érvekkel meg lehetne győzni bárkit is Isten létezéséről. A tapasztalati tudásban, a világ megismerésében is hiszek és nem zárom ki annak lehetőségét sem, hogy mások másképp, máshogyan ismerik meg ugyan ezt a vilågot.

Mikor a hitről kérdeznek, mindig feltételezem a kérdezőről, hogy valóban szeretné megismerni más emberek gondolatait és tapasztalatait. Ilyen a valódi kereső ember, aki tényleg a válaszokat kutatja, és nem a saját elképzeléseit akarja visszaigazoltatni.

Nem értem miért boncolgatják a Bibliát. A Biblia nem bizonyíték Istenre. Egy hívő nem azért hiszi, hogy a Biblia Isten szava mert nem ismeri a világot, hanem mert felismerte saját emberi működésében azt, az igazságot amit aztán megtalált leírva ebben a könyvben, ami régebbről való mint a saját tapasztalásunk önmagunkról, és ami mégis ismer minket azelőttről, hogy megszülettünk volna.

2018. ápr. 23. 15:42
 16/24 anonim ***** válasza:
26%

Mert így lettünk megteremtve.

A kezdetekkor, mindenki tudta, és tapasztalta, Isten létezését, és ez tovább folytatódott.

Későbbiekben a lázadás, és annak következménye miatt, sok változás történt az ember életében, de a Földön szét szóródott emberek, a szüleik elmondását, megjegyezték, és vagy tapasztalták is.

Voltak ahol az eseményeket idővel kiszínezték, elvettek, vagy hozzátettek ezekhez.

Így van alapja a hitnek, az már más téma, hogy sokan nem az eredeti eseményekben, és imádatban élnek ezzel együtt.

2018. ápr. 23. 17:15
 17/24 anonim ***** válasza:
27%

A bibliaban semmi örökérvényű bölcsesség nincs benne. Te egyáltalán olvastad? Nem azert d e a.legtobb europai alkotmanyban szerepelna tiz parancsolat, ha nem is olyan megfogalmazasba.

Isten igazolja magát. De csak akkor képes valaki felismerni ha nyitott szívvel keresi Istent. Ha valaki azt varja hogy Isten igazolja neki magát akiben hisz akkor hiaba mondjuk neki hogy ez vagy az csoda volt, isteni kozbenjaras nem fogja elhinni, hanem rogton valami választ keres, mert fél attól hogy tévedett és mégis csak Isten.

2018. ápr. 23. 19:07
 18/24 Darkmoon80 ***** válasza:
62%

"Bizonyítékot találhatunk az Ő létére.

Az archeologiával, tudomannyal. De persze aki nem hisz benne az csak azt a tudományos bizonyítékot fogadja el ami az ő elgondolásait igazolja. "

Pl???

Hol van Isten létére bizonyíték az archeológiában vagy a tudományban?? Mutass valami konkrét bizonyítékot! (tudod, Idézet, forrás megjelölés, szerző cikk címe, lehetőleg link legalább az absztraktra, vagy a konkrét cikkre) Tényleg kíváncsi vagyok!!!

"...akár elhiszed, akár nem, egyetértek veled, mi több, magam is vallom, csak Isten az emberi megismerésen, tudáson túl van, amikor rádöbben az ember (mert elég okos már hozzá), hogy csak részismeretei lehetnek..."

Ami az "Isten az emberi megismerésen, tudáson túl van" az olyan dolog ami nincs reálisan megalapozva

(a képzelet terméke és nem megismerés, azaz) elképzelhető,

DE ugyanúgy elképzelhető az ellentéte is, vagyis ÁLLÍTANI róla bármit is (olyan formában, mintha lenne róla TUDÁSOD) finoman szólva is füllentés.

Kérdés: a Biblia mennyi mindent ÁLLÍT Istenről, ami/aki az "emberi megismerésen, tudáson túl van"?

2018. ápr. 23. 19:10
 19/24 anonim ***** válasza:

#15 te félreérted. Nem azt mondják, hogy nincs isten, hanem azt, hogy nem bizonyítható. Azaz azt sem fogadják el, hogy van, és azt se, hogy nincs.

Egy valamit viszont feltétel nélkül elfogadnak A hívő jogát, hogy higgyen isten létében. Hiszen az a hit lényege, a hittől viszont nincs jogunk senkit megfosztani. Viszont egy hívőnek sincs joga abszurdnak tartani, ha valaki nem hisz. Értelmesen erről beszélgetni lehet, még vitázni is, de a másikat ezért kárhoztatni - ahhoz nincs felhatalmazás se istentől, se embertől.

2018. ápr. 23. 19:43
 20/24 anonim ***** válasza:
19%
De én nem ezt látom, hanem hogy kötekednek a hívőkkel. Ha nem foglalkoznának a vallással, akkor nem kérdeznének róla. Ha csak érdeklődnének a vallásokról, akkor feltennék a kérdéseket, azután senki nem kötelezi rá őket, hogy fogadják el a válaszokat. Elég lenne egyszerűen csak tiszteletbe tartani mások gondolatait. Senki nem kárhoztat el másokat, a saját világképüket mutatják be, nem személy szerint a kérdezőt bírálják. Nem értem miért érzi ezt valaki magára nézve fenyegetőnek. Valóban sok borzalmas dolgot követett el az emberiség különböző eszmékre hivatkozva, de ezeket a tudomány nevében ugyan úgy megtették, engem mégsem zavar ha valaki atomfizikus szeretne lenni.
2018. ápr. 23. 20:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!