Mi magyarok melyik istenben hiszünk?
Tudom hogy a keresztény vallás szerint csak egy Isten létezik, de mi magyarok mégis mindig a magyarok Istenére esküszünk. Vagyis Isten a mi Istenünk, vagy csak mi szólítjuk így mert befogadtuk magyarnak? Tudom, hülye kérdés, de eddig semmi választ nem kaptam.
De lehet az is, hogy csak egy Isten van, a magyarok Istene és a többi nemzet is benne hisz, csak ők simán Istennek hívják.
Petőfinél ez a kép valójában nem Istent jelent, hanem a hazaszeretetet, a magyar haza iránt, amit az is bizonyít, hogy ateisták is esküdtek és attól függetlenül, hogy nem hittek Istenben, esküjüket komolyan gondolták.
Ha még pontosabban akarjuk kifejezni, akkor nem is esküről van itt szó, hanem a függetlenség iránti igény, a szabadsághoz való elkötelezettség nyilvánul meg a költeményben és az a lényeg, hogy 'rabok tovább nem leszünk' és ezért a 'magyarok Istenére esküszünk' sor másodlagos.
Nincs magyarok Istene, mert ő minden népnek az Istene.
Ha a költő őrá gondolt, akkor helytelenül fejezte ki magát.
Engem személy szerint felháborított, amikor ÁLLAMI eskütétel végén az "Isten engem úgy segéljen!" mondattal záródott az eskü szövege.
Az állam az állam, a vallás meg vallás, ne keverjék a kettőt!
Szerintem ideje lenne a Himnusz szövegét is módosítani, mert sok magyar állampolgár nem istenhívő, vagy nem abban az Istenben hisz, akit anno István ránk erőltetett!
Teljesen egyetértek! Végre valaki, aki látja ezt a problémát is. Lehet, hogy nem a legfontosabb, de ez számomra is megbotránkoztató. Én nem is szoktam a Himnuszt énekelni. Ideje lenne változtatni a szövegen, és valóban kihúzni minden vallási dolgot ezekből.
Hajrá! Beszélj a Himnusz írójával, hogy írja át művét, mert neked nem felel meg.
Nem az Ő dolga.
Amikor megírta jó volt úgy és helyénvaló, csak azóta változtak a dolgok.
Talán te sem postagalambbal küldözgeted az üzeneteket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!