Mi magyarok melyik istenben hiszünk?
Tudom hogy a keresztény vallás szerint csak egy Isten létezik, de mi magyarok mégis mindig a magyarok Istenére esküszünk. Vagyis Isten a mi Istenünk, vagy csak mi szólítjuk így mert befogadtuk magyarnak? Tudom, hülye kérdés, de eddig semmi választ nem kaptam.
De lehet az is, hogy csak egy Isten van, a magyarok Istene és a többi nemzet is benne hisz, csak ők simán Istennek hívják.
Nekem is vannak aggályaim a Himnusszal kapcsolatban, de nem a fohász-jellege miatt (inkább az első versszak utolsó két sora az, aminek kétes üzenete van). Szerintem mondjuk a Szózat sokkal jobb lenne nemzeti himnusznak, üzenetében és érvényességében mindenképp, és Vörösmarty valamivel jobb költő volt Kölcseynél.
Mindezek mellett nem gondolom, hogy cseréljük le / írjuk át a Himnuszt pusztán azért mert valakit sért. Mindenki előtt ott a lehetőség, hogy új kulturális paradigmát kövessen, de elvárni azt, hogy mindenki alkalmazkodjon valakik személyes sértettségéhez eléggé önző elképzelés.
Kedves Kérdező!
Asszem sikerült elérned, hogy Petőfi forog a sírjában. :) Ne hari, kérlek! Petőfi nem volt teológus! Írt szerencsétlen egy verset a magyaroknak - megjegyzem fantasztikusan jó verset. Eszébe nem jutott, hogy valaki ebből vallási kérdést fog csinálni.
Kezeket fel, ki szokott a magyarok Istenére esküdni! ... Na én egy kezet se látok. :) Szóval, nyugi. Ez egy költői eszköz. Egy olyan időben íródott, amikor az emberek elkezdték felfedezni, hogy léteznek nemzetek, azoknak elkezdték kutatni az eredetét - hozzátett az emberek önazonosságához is ... Aztán bajok is lettek belőle, de ezt most hagyjuk.
A nemzetek semmilyen istenben nem hisznek. A nemzetek nem személyek. Kizárólag személyek képesek hinni és nem hinni. Gondolj például a magyar materialistákra vagy ateistákra - huh, teljesen jogosan tiltakoznak ez ellen az elmélet ellen! Ők is magyarok, akárcsak te meg én - de nem hiszik, hogy isten vagy Isten létezik. Ezért is biztos, hogy nincs olyan, hogy "magyarok Istene".
Maradjunk annyiban, hogy ez egy klassz vers - és nem több.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!