Kedves hívők! Ma beszéltem valakivel és azt mondta, hogy hisz Istenben, de nem hívő. Akkor most mi van? Hogy kell ezt értelmezni? Minden hívőnek ennyi esze van?
Hisz abban, hogy egy értelmes és mindenható lény teremtette a világot, de nem hisz abban, hogy ez bármely földi vallás istensége lenne.
Ha a világunk például egy számítógépen fut, akkor ez az Isten lehet a programozó aki megírta és futtatja a világot a gépén.
Vagy ! Hisz, de nem jár templomba, nincs megkeresztelve ...
Mikor 16-17 voltam ( kb. 100 éve) elmentem egy jóshoz, azt mondta az egész életemet végig kíséri a hit, a vallás, az egyház, jézus .. Nem tudta mivel megmagyarázni, ne tudta indokolni, az okát megmondani, csak annyit, ha akarom, ha nem, mindig ott lesz valamiért az életemben.
Hát nem vagyok hívő én sem !
"Minden hívőnek ennyi esze van?"
Na ez kb. olyan, mintha azt mondanám, hogy beszéltem egy közepesen szellemi fogyatékos nővel, aki nem hisz Istenben, ezért minden ateista közepesen szellemi fogyatékos.
Érted kedves kérdező vagy csak ennyi eszed van?
Nem szeretem ezt a szót, hogy "hívő". Milyen hívő? A muszlim is hívő, a zsidó is hívő és aki hisz a Predátorban az is hívő.
Szerintem értelmezd úgy, hogy hisz Istenben.
"Minden hívőnek ennyi esze van?"
Ismerek egy ateistát, aki veri az élettársát. Minden ateista egy agresszív nőverő állat? :))
Most az van, hogy feltehetően nem pontosan fejezte ki magát, te pedig félreértetted. Túl nagy fontosságot tulajdonítasz neki.
Ellentmondás nincs, félreértés van. Gyakori manapság.
Nyilván hisz az ő istenében, mindegy miben. Nyilván más hívőkkel van rossz tapasztalata, ezért nem szívesen közösködik velük. Például gyülekezetben. És ezt úgy fogalmazta, nem hívő (értsd: nem jár ilyen helyre). Vagy értsd másképp. Ahogy akarod. Akár úgy is értheted, rosszul fogalmazott. De ellentmondás nincs.
Egy (gyülekezetekben széles körben elterjedt) nézetrendszer szerint azoknak az embereknek, akik hisznek Istenben (egész pontosan szólva, akik hiszik, hogy Isten létezik), 2 csoportjuk van:
1. vallásos emberek
2. hívők
A 2 csoport között röviden az a különbség, hogy a vallásos embereknek csak a fejükben van hitük, a szívükben nincs. Azaz tudják, hogy Isten létezik, van róla egy csomó ismeretük, ismerik az egyház tanításait, sokan járnak is templomba (istentiszteletre), igyekeznek is követni az egyház tanításait és jókat cselekedni, de nincs egy szívbeli élő hitük abban, hogy Jézus Krisztus személyesen megváltotta őket, hogy Isten személyesen az ő istenük (is), aki rendszeresen megsegíti őket és meghallgatja az imáikat.
Ezzel szemben a hívők nemcsak fejbeli információkat tudnak Istenről és a vallásukról, hanem a szívükben is van hitük, azaz van egy szívbeli bizonyosságuk, hogy Jézus megváltotta őket, és Isten az ő személyes Istenük aki megsegíti őket és meghallgatja az imáikat. Általában személyes kapcsolatuk van Jézus Krisztussal, és igyekeznek Neki tetszően élni, és Őt szolgálni (mint Urat).
Ezt a 2 fajta hitet a Biblia is ismeri, igazából a másodikat hívja közülük hitnek, az első esetében "holt" hitről beszél. A holt hit esetében sokkal kevesebb "sikeres" imameghallgatás tapasztalható.
Jézus Krisztus azt szeretné, ha minden ember eljutna a Benne lévő élő hitre, a Vele való személyes közösségre és az ezzel együttjáró üdvösségre ill. időnkénti szívbeli örömre. Sajnos ez nem mindig olyan egyszerű, mert egész vallási közösségek léteznek, amelyekben gyakorlatilag teljesen hiányzik az élő hit, a vezető papot/lelkészt is beleértve, aki így élő hit helyett hittani információkat ad át a prédikálása során.
Kedves kérdező, te vsz. egy olyan emberrel találkoztál, aki járt gyülekezetben, ismeri az ottani tanításokat, de nem jár aktívan azon az úton, és tudja, hogy nincs élő hite.
Bocsánat a hosszú válaszért!
Ezt úgy kell értelmezni, hogy az illető azt se tudja, hogy hol van.
Valójában ez jellemző a hívőknél, azt se tudják sokszor mit beszélnek, egyszer ezt máskor azt mondják..
Tipikus hívő jellemvonás, hogy a mondatuk eleje nem passzol a végével. Hát de ez van, isten ilyen butának teremtette őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!