Egy ateistának számít a saját sírfelirata?
Az emlékem csak rövid ideig él, de talán addig is ápolni azért lehet.
Nálunk kissé hasonló a szokás halottak napján, mint karácsonykor, valamelyikünknél összejövünk, csak ilyenkor nem fa van, hanem gyertyák, virágok között ott vannak a családi relikviák, fotók és egyebek.
Minden, ami az ősökről maradt, minden amit tudunk.
Apai ágon a XVII. századig megvan a 'családfa', nincs nemes közöttük, de az mit sem számít. Halk zene szól és az idősebbek mesélnek a fiatalabbaknak, akik kíváncsiak is a történetekre. Aztán közös vacsora, meghitt beszélgetések. Régi hagyomány ez, újabban videót is nézünk és emlékezünk a régmúltra.
Megcsodáljuk a huszárkardot, a vaskeresztet meg a hímzett terítőt és egyebeket, a legfiatalabbaknak büszkeségtől ragyog az arca és némelyik szomorú történetnél könnybe lábad a szeme, de természetesen azokról szólnak a legtöbb mesék, akiket ismertünk, akikre személy szerint is emlékezünk.
Ritka az olyan esztendő, amikor nincs erre módunk és mindenki nagyon sajnálja, de előfordult már sajnos, ilyenkor csak maga eleveníti fel a régi dolgokat mindenki, legalább is én így vagyok vele, gondolom más is.
Valószínű, hogy tovább is tart majd ez a hagyomány, mert a lányom is, meg az unokáim is szeretik, de hogy rólam mit fognak majd mesélni, arról sejtelmem sincs.
A legjobb ateista sírfelirat szerintem:
"Jártam már itt ezelőtt, de mikor és hogyan nem tudom. Ismerem a füvet az ajtón túl, az édes friss illatot, a sóhajok hangját, a fényeket a parton. És te az enyém voltál ezelőtt, hogy milyen régen talán nem tudom. Megtörtént ez már így ezelőtt? És az idő kavargó röpte nem lesz-e képes életünkkel visszaadni a szerelmünket a halál ellenére. Éjjel és nappal egy kis örömöt adni. Még egyszer." - Thomas Mallory, Sliders
Nem érdekel mi lesz a felirat.Valami jópofa talán.Pl.:
-Csillagból lettem porrá leszek,
-Az igazság odaát van,
-Goldwyn Mayer oroszlános logó The End felirattal stb...
De a legjobb a hamvasztás és a szétszórás,hogy az utókornak ne jelentsen nyűgöt a temetőbe mászkálás,sír kapálás.Éljék tovább az életet.Egyszer nekik is végük lesz.:)
Annyiban érdekel csak, hogy remélem jól írják a nevemet, meg a dátumokat alá, nem cseszi el a véső.
Más nemigen lesz rajta.
A sírfelirat, továbbá hogy miként emlékeznek az emberre (emlékeznek-e egyáltalán) egyáltalán nem függ össze a vallással, vagy annak tagadásával. Az kizárólag az adott ember egyéniségével függ össze.
Más kérdés, mi a szöveg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!