Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Egy ateistának számít a saját...

Egy ateistának számít a saját sírfelirata?

Figyelt kérdés
Ha igen, miért? (Tudom mostanában sok az ateista kérdés, de szeretném tudni mit gondolnak erröl.) Számít egyáltalán mit hagy maga után, mit gondol róla a jövő?
2018. márc. 21. 18:33
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Az emlékem csak rövid ideig él, de talán addig is ápolni azért lehet.

Nálunk kissé hasonló a szokás halottak napján, mint karácsonykor, valamelyikünknél összejövünk, csak ilyenkor nem fa van, hanem gyertyák, virágok között ott vannak a családi relikviák, fotók és egyebek.

Minden, ami az ősökről maradt, minden amit tudunk.

Apai ágon a XVII. századig megvan a 'családfa', nincs nemes közöttük, de az mit sem számít. Halk zene szól és az idősebbek mesélnek a fiatalabbaknak, akik kíváncsiak is a történetekre. Aztán közös vacsora, meghitt beszélgetések. Régi hagyomány ez, újabban videót is nézünk és emlékezünk a régmúltra.

Megcsodáljuk a huszárkardot, a vaskeresztet meg a hímzett terítőt és egyebeket, a legfiatalabbaknak büszkeségtől ragyog az arca és némelyik szomorú történetnél könnybe lábad a szeme, de természetesen azokról szólnak a legtöbb mesék, akiket ismertünk, akikre személy szerint is emlékezünk.

Ritka az olyan esztendő, amikor nincs erre módunk és mindenki nagyon sajnálja, de előfordult már sajnos, ilyenkor csak maga eleveníti fel a régi dolgokat mindenki, legalább is én így vagyok vele, gondolom más is.

Valószínű, hogy tovább is tart majd ez a hagyomány, mert a lányom is, meg az unokáim is szeretik, de hogy rólam mit fognak majd mesélni, arról sejtelmem sincs.

2018. márc. 21. 21:22
 12/18 anonim ***** válasza:
Semmi köze egymáshoz
2018. márc. 21. 22:46
 13/18 anonim válasza:
100%

A legjobb ateista sírfelirat szerintem:

"Jártam már itt ezelőtt, de mikor és hogyan nem tudom. Ismerem a füvet az ajtón túl, az édes friss illatot, a sóhajok hangját, a fényeket a parton. És te az enyém voltál ezelőtt, hogy milyen régen talán nem tudom. Megtörtént ez már így ezelőtt? És az idő kavargó röpte nem lesz-e képes életünkkel visszaadni a szerelmünket a halál ellenére. Éjjel és nappal egy kis örömöt adni. Még egyszer." - Thomas Mallory, Sliders

2018. márc. 21. 22:49
 14/18 anonim ***** válasza:
Az embert érdekli, hogy mi történik a közösségével: oda-vissza. Tehát számít, hogy te hogyan őrzöd meg a másik emlékét, és az is, hogy a te emléked hogyan őrzik meg.
2018. márc. 21. 23:26
 15/18 anonim ***** válasza:

Nem érdekel mi lesz a felirat.Valami jópofa talán.Pl.:

-Csillagból lettem porrá leszek,

-Az igazság odaát van,

-Goldwyn Mayer oroszlános logó The End felirattal stb...

De a legjobb a hamvasztás és a szétszórás,hogy az utókornak ne jelentsen nyűgöt a temetőbe mászkálás,sír kapálás.Éljék tovább az életet.Egyszer nekik is végük lesz.:)

2018. márc. 22. 07:28
 16/18 anonim ***** válasza:

Annyiban érdekel csak, hogy remélem jól írják a nevemet, meg a dátumokat alá, nem cseszi el a véső.

Más nemigen lesz rajta.

2018. márc. 22. 07:54
 17/18 anonim ***** válasza:

A sírfelirat, továbbá hogy miként emlékeznek az emberre (emlékeznek-e egyáltalán) egyáltalán nem függ össze a vallással, vagy annak tagadásával. Az kizárólag az adott ember egyéniségével függ össze.

Más kérdés, mi a szöveg.

2018. márc. 22. 13:30
 18/18 A kérdező kommentje:
Nem kimondottan a vallásos része miatt gondoltam az összefüggést, hanem hogy az ateistákról nem feltételezném, hogy hisznek a halál utáni életben. Ha a halállal megszűnnék létezni teljesen, akkor nekem már nem számítana mi a legfontosabb amit szeretnék tudatni magamról a világnak. Mint mondjuk Hawking-nál. Ő sem vallásos szöveget kért a sírjára, hanem valamit, amit élete legnagyobb felfedezésének tartott. Szóval neki ez elég fontos lehetett, hogy később így azonosítsák be. Mintha azt akarná mondani, itt nyugszik az ember, aki megalkotta a Hawking-sugárzás egyenletét. Ez le van írva könyvekben, meg szinte bárhol ahol a tudományos munkássága szóba kerül, ott van. Ő mégis a sírjára íratta. Biztos csak nekem furcsa. Mert mit akart ezzel?
2018. márc. 22. 14:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!