Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztény vallásúak, nektek...

Keresztény vallásúak, nektek most mi is a fontos valójában, a Biblia vagy a szeretet?

Figyelt kérdés
2010. jún. 9. 17:02
1 2 3
 11/21 ceri ***** válasza:
65%

" A kérdező kommentje:

arra gondoltam konkrétan,hogy a szeretet a fontosabb,vagy az a fontosabb,hogy különbbek legyetek másoknál,jobbnak,szentebbnek tartsátok magatokat,mindenáron nektek legyen igazatok vallási kérdésekben és büszkélkedjetek,hogy kívülről fújjátok a Bibliát?"

Engem is vallásosnak neveltek kicsiként, de elárulom, csak nyűg volt számomra az egész. Amikor az ember tudata nyiladozik elkezd gondolkodni a világról, és kialakul a saját világnézete. Persze nem mindenkire jellemző, hogy mélyebben belegondoljon a dolgokba,... hogy tovább gondolja a dolgokat. Ilyen emberek mindkét oldalon vannak. Vannak akik felszinesen vallásosak, és akik ugyanilyen slendriánul, átgondolatlanul ateisták.

Az emberi ego egyik jellemző vonása az, hogy saját magát helyezi a középpontba. Mindent saját magunkhoz képest értékelünk. Az az igaz amit az egónk annak gondol, az ellenkezője pedig hamis, téves, hazug, stb. Így működik az egónk, akár vallásosak vagyunk, akár ateisták. Mese nincs, mindenki így van ezzel, legfeljebb a mértékben vannak különbségek az egyes embereknél.

Manapság egyáltalán nem divat vallásosnak lenni. A primitívebb, felszines gondolkodású ateisták (és messzemenően ők vannak többségben) kimondottan sötét tudatlan bugrisnak gondolják, és minősítik a hívőket. Tehát, ha az álltalános elfogadottságot nézzük, a vallásos ember nem, hogy különbnek, hanem inkább szegény tudatlan hülyének számít. Hogy úgy mondjam abszolút nem érdemes felvállalni a vallásosságot. Gondolj csak bele, hányan nézik a TV2-t, vagy az RTL Clubot, és hányan a PAX TV-t? Ugye az sem kérdés, hogy ezek közűl melyik a vallásos és melyik nem? Még a magukat vallásosnak mondók közül is sokan az említett népszerű adók elött ücsörögnek esténként. Számomra nem vitás, hogy az ő vallásosságuk semmi más csak felszines látszat. (távolról sem az a szándékom, hogy ezt a 2 adót reklámozzam, vagy pellengérre állítsam, csak arra akartam rámutatni, hogy mindkét oldalon jelen van a felszinesség) Az igazán elmélyült gondolkodású ember (legyen hívő vagy ateista) nem jelentheti ki, hogy csak az lehet igaz amiben ő hisz. A hit mindenkinek a magánügye. Mivel bizonyíték nincs, mindkét oldalnak egyformán létjogosultsága van.

Egy dologba azért gondolj bele. Vajon lehet-e egyenlőségjelet tenni ebben a vitában hívők és ateisták közé - mkor a másikat győzködik? Egyforma dolog-e az, ha valakinek le akarjuk rombolni a hitét, a világnézetét (ezek az ateisták) azzal, ha megpróbálunk valakit meggyőzni a mi általunk helyesnek tartott dolgokról (ezek a hívők)? Az ateista csak rombol, elveszi a hívő hitét (tudom ez sokakban nem tudatosan rossz szándék), míg a hívő ad valamit cserébe azért amit "lerombol" a másikban - feltéve persze, ha a meggyőzése sekerrel jár.

És, hogy még védjem a hívőket. Mert védenem kell őket, hisz ők a megtámadottak. Mért mondom, hogy ők a megtámadottak? Pl. azért, mert ezen az oldalon is van ilyen témakör "valláskritika", de "ateistakritika" nincs. Ez pedig azt bizonyítja, hogy egyrészt a médiában is (amennyiben az internetet is ide soroljuk) az ateisták előnyben vannak, legalábbis agressívebben nyomulnak, másrészt a hit legalább mond valamit, ellentétben az ateizmussal, amely csak ezt a valamit akarja rombolni, és ezért destruktív. Rombolni a világ legkönnyebb dolga, nem nagy dicsősség. Ha teljesen semlegesen gondolkodnék, akkor sem állnék be ebbe a sorba. Szent ugyan nem vagyok, de legalább megvetni sem kell magamat ezért.

2010. jún. 10. 10:51
 12/21 A kérdező kommentje:
Kedves Shalom! a Biblia eleve tele van összegyeztethetetlen ellentmondásokkal,sok nem keresztény vallású vagy ateista pont ezért kritizálja,mert a keresztények válltig állítják,hogy a Biblia az egyetlen megcáfolhatatlan igazság,holott saját magának is ellentmondd,ez az mit mások felismernek(és sokszor a keresztények is,csak nem akarják elismerni)amugy nem minden keresztény egyforma ez igaz és nem lenne helyes mindegyiket ilyen negatív szinben látni,mert én is találkoztam pozitiv példákkal,akiknek a szeretet volt a fontosabb nem az,hogy megtérítsenek,és ez nagyon jól esett! köszönöm a további válaszokat is okos dolgokat írtatok,úgy érzem hasznosak voltak.
2010. jún. 10. 20:32
 13/21 ceri ***** válasza:

"a Biblia eleve tele van összegyeztethetetlen ellentmondásokkal"

Emberek írták, másolgatták, fordítgatták, ebből is adódik egy csomó félreértés, -értelmezés. Különösen igaz ez, ha valaki azzal a céllal ragad ki dolgokat, mert eleve bele akar kötni. Mi az, amibe nem lehet belekötni, ha akarunk? Gondolj csak bele, egy-egy törvényi rendelkezést szakemberek fogalmaznak (néha hetekig, hónapokig, többször nekifutva) olyan bonyolultan, hogy egyszerű halandó szinte alig érti, és egyesek mégis megtalálják a módját (kiskapukat), hogy pont ellenkezőleg értelmezzék, magyarázzák, mint ami erdetileg a törvényhozók szándéka volt.

A bibliából leszűrhető a lényeg, és ezt még az ateisták is érzik, tudják. Akibe egy csöpp intelligencia szorult az tudja, hogy mi az egésznek az esszenciája, mondanivalója. Nem a 6 nap alatt teremtés (mit érthetünk ezen, mikor még nap sem volt?) meg az ehez hasonló szimbolikus dolgokkal kéne kötözködni. Ha valaki ilyen alapon kérdőjelezi meg isten törvényeit azt tényleg nem lehet intelligensnek nevezni. Vagy csak megjátszátok a hülyét (ateisták), hogy nem értitek? Persze igaz ez az olyan szekták híveire is akik monjuk nem adnak vért, mert Isten azt tanította, hogy....., és kiragadnak egy erre utaló részletet. Vagy a ne ölj parancsát úgy értelmezik, hogy a rablógyilkossal szemben sem védheted meg magad és a caaládodat.

A valóság, az igazság szavakkal csak megközelítőleg írható le. Pl. mit jelent az a kijelentés, hogy boldog vagyok? Mikor ezt mondom, te is ugyanazt érted alatta? A fenét. Én sem ugyanúgy vagyok boldog mikor beköltözök az új lakásomba, vagy amikor szeretkezem a feleségemmel. Ég és föld a két dolog, és van rá egy szó ami tartalmazza ugyan a lényeget, de ha egész életemben magyaráznám, akkor sem tudnám veled megértetni, hogy hogyan is éltem meg a boldogságot egyik vagy másik esetben. Bármilyen igyekezet, őszinteség is lenne köztünk, bármilyen igaz is a közlésem, mégis csak felszinesen értenél meg. Így vagyunk mi istennel. Mármint a hívők. Az ateista aki nem hisz, aki eleve cáfolni akar, persze, hogy talál dolgokat amibe bele lehet kötni.

2010. jún. 11. 10:12
 14/21 anonim ***** válasza:

Légy szíves kezd el sorolni az ellentmondásokat a bibliában:)

Tudsz ilyenről, vagy csak hallottad, hogy egyesek szerint tele van ellentmondással?

Én speciel ismerem valamennyire a bibliát, és vannak benne olyan részek, amiket nem értek, de ellentmondást még nem sokat találtam.

Épp ezért olvassuk, mert bár sok szerző írta különböző korokban, látszik mögötte az igazi szerző egysége, üzenete.

2010. jún. 16. 08:37
 15/21 A kérdező kommentje:

Például:a hazugságról

2 Móz. 20,16 "Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot."

Péld. 12,21 "Útálatosok az Úrnál a csalárd beszédek"

1 Kir. 22,23 "Ímé az Úr a hazugságnak lelkét adta mindezeknek a te prófétáidnak szájába; és az Úr szólott veszedelmes dolgot ellened."

2 Thess. 2,11 "És azért bocsátja reájok Isten a tévelygés erejét, hogy higyjenek a hazugságnak" Továbbá: vesd össze Józs. 2,4-6-ot Jak. 2,25-tel.

bálványimádás:

2 Móz. 20,4 "Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak."

3 Móz. 26,1 "Ne csináljatok magatoknak bálványokat, se faragott képet, se oszlopot ne emeljetek magatoknak, se kőszobrokat ne állítsatok"

5 Móz. 27,15 "Átkozott az ember, a ki faragott és öntött képet csinál"

2 Móz. 25,18 [Az Úr mondja:] "Csinálj két Kérubot is aranyból, vert aranyból csináld azokat"

1 Kir. 7,15-16.23-25 "És formála két réz oszlopot ... két gömböt érczből öntve ... és csinála egy öntött tengert ... tizenkét ökrön állott [s így tovább]"

Isten szaváról:

Mal. 3,6 "Mert én, az Úr, meg nem változom"

4 Móz. 23,19 "Nem ember az Isten, hogy hazudjék és nem embernek fia, hogy megváltozzék. Mond-é ő valamit, hogy meg ne tenné? Igér-é valamit, hogy azt ne teljesítené?"

Ezék. 24,14 "Én, az Úr szólottam; jőni fog és megcselekszem, el nem engedem s nem kedvezek és nem könyörülök"

Jak. 1,17 "a világosságok Atyjától száll alá, a kinél nincs változás, vagy változásnak árnyéka.

2 Móz. 32,14 "És abba hagyá az Úr azt a veszedelmet, melyet akart vala bocsátani az ő népére."

1 Móz. 6,6.7 "Megbáná azért az Úr, hogy teremtette az embert a földön, ... És monda az úr: Eltörlöm az embert, a kit teremtettem, a földnek színéről; ... mert bánom hogy azokat teremtettem."

Jón. 3,10 "... és megbáná az Isten azt a gonoszt, a melyről mondá, hogy végrehajtja rajtok, és nem hajtá végre."

az Isten jó:

Zsolt. 145,9 "Jó az Úr mindenki iránt"

5 Móz. 32,4 "Hűséges Isten és nem csalárd; igaz és egyenes ő!"

Ésa. 45,7 "békességet szerzek és gonoszt teremtek; én vagyok az Úr, a ki mindezt cselekszem!"

Sir. 3,38 "A Magasságosnak szájából nem jő ki a gonosz és a jó." [Az eredetiben itt kérdőjel áll, költői kérdés.]

Jer. 18,11 "Ezt mondja az Úr: ímé, én veszedelmet készítek ellenetek és tervet tervezek ellenetek!"

Ezék. 20,25-26 "És én is adtam nékik nem jó parancsolatokat, s törvényeket, a melyek által ne éljenek. S megfertéztetém őket ajándékaikkal, mikor tűzön vittek át minden elsőszülöttet, hogy elpusztítsam őket, hogy megtudják, hogy én vagyok az Úr."

Jézusról szaváról:

Ján. 14,27 "Békességet hagyok néktek; az én békességemet adom néktek"

Csel. 10,36 "Azt az igét, melyet [Isten] elkülde az Izráel fiainak, hirdetvén békességet a Jézus Krisztus által"

Luk. 2,14 "... és e földön békesség, és az emberekhez jó akarat!"

Mát. 10,34 "Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet bocsássak e földre; nem azért jöttem, hogy békességet bocsássak, hanem hogy fegyvert. Mert azért jöttem, hogy meghasonlást támaszszak az ember és az ő atyja, a leány és az ő anyja, a meny és az ő napa közt; És hogy az embernek ellensége legyen az ő házanépe."

Luk. 22,36 "Monda azért nékik: ... és a kinek nincs, adja el felső ruháját és vegyen szablyát."

elég lesz?

2010. jún. 16. 10:13
 16/21 anonim ***** válasza:

Wow, igen, ezek tök jók, sose láttam még ilyen értelmesen egybegyűjtve kételyeket megfogalmazni, a legtöbben csak hőbörögni szoktak. Ezért elismerésem. Viszont egyetérteni nem fogok, szerintem mindegyik ellentmondásnak van feloldása, nem tudom mennyire érdemes belemennünk, mert szétoffoljuk itt a topikot.

Mondjuk az utolsóra válaszolok, mert az elég egyértelműnek tűnik: " hirdetvén békességet a Jézus Krisztus által" - ez egy kulcsmondat,a a békesség Jézus Krisztus által van, ő az, akit máshol Békesség királyának nevez a biblia, ha jól emlékszem. Aki őt elfogadja, annak ad békességet, de sokan nem fogadják el őt. És ez háborúsághoz vezet a követői és az elutasítói között.

A szablyás dolgot mondjuk nem egészen értem. De ha látod a szablya ugyanabban a részben használatra is kerül.

" Látván pedig azok, a kik ő körülötte valának, a mi következik, mondának néki: Uram, vágjuk-é őket fegyverrel?

50

És közülök valaki megvágá a főpap szolgáját, és levágá annak jobb fülét.

51

Felelvén pedig Jézus, monda: Elég eddig. És illetvén annak fülét, meggyógyítá azt."

Vagyis engedi, hogy megvédjék az őt elfogók ellen a szablyákkal, de aztán mégis leállítja őket, azt mondja elég, és meggyógyítja a megsebzett embert. Erről nekem 2 dolog jut eszembe, egyrészt így jelzi, hogy önként adja meg magát, nem akarata ellenére fogják el, és történik vele mindaz, ami ezután jön. Másrészt most nem néztem utána, de gyanítom, hogy esetleg egy próféciát tölt be ezzel, hogy fegyverrel rátörve fogják el. Mindenesetre ezt én se teljesen értem, de nem látom olyan feloldhatatlan ellentmondásnak, ami cáfolná Jézus vagy a Biblia hitelességét. Szerintem utánaolvasva, kellő szövegkörnyezetbe helyezve, más ugyanarra vonatkozó igékkel összevetve feloldhatóak az ilyen ellentmondások.

Viszont ezt elmulasztva, csak azt keresve, hogy bárhol találunk -e 2 ellentétesnek tűnő verset szerte a bibliában, nos ez nyilván lehetséges. Valami fórumon akár részletesen is szívesen belemennék ezeknek a taglalásába, ha ez érdekes valakinek.

2010. jún. 17. 08:19
 17/21 A kérdező kommentje:
Na igen,szóval ilyesmikre gondoltam.persze nem kell vele egyetértened,úgy látod ahogy látod.amugy a Jézusos szöveget sztem ugy is lehet értelmezni,hogy ő saját maga a békesség,békét sugároz kifelé,de ez nem azt jelenti,hogy mások is ugyanigy fognak őhozzá viszonyulni,lesznek akiket irritálni fog a viselkedése,ezért viszály fog kialakulni közte és bizonyos emberek között.
2010. jún. 17. 09:46
 18/21 anonim ***** válasza:

Épp ma olvastam az Ésaiás 48-at, ez is ír a békességről:

"17

Így szól az Úr, Megváltód, Izráelnek Szentje: Én vagyok az Úr, Istened, ki tanítlak hasznosra, és vezetlek oly úton, a melyen járnod kell.

18

Vajha figyelmeztél volna parancsolataimra! olyan volna békességed, mint a folyóvíz, és igazságod, mint a tenger habjai;

19

És olyan volna magod, mint a tengernek fövénye, és méhednek gyümölcsei, mint annak kövecskéi; nem vágatnék ki és nem pusztulna el neve orczám elől.

20

Menjetek ki Bábelből, fussatok el Káldeából ujjongásnak szavával! jelentsétek meg, tudassátok ezt, terjesszétek a föld végső határáig; mondjátok: Megváltotta az Úr szolgáját, Jákóbot.

21

Nem szomjaznak, bárha pusztaságon vezeti is őket: kősziklából vizet fakaszt nékik, és meghasítja a sziklát és víz ömöl belőle.

22

Nincs békesség, így szól az Úr, az istenteleneknek!"

2010. jún. 19. 13:13
 19/21 anonim válasza:

a bibliát is csak úgy írták mint a többi könyvet. Idézetek vannak benne miket emberek szájából hallottak.

Isten van és elég komolyan el lehet vele beszélgetni. Nem kell hogy imádkozz csak beszélj hozzá akár magadban. Ő hallani fogja azt. Isten is laza ember mint mi. Ígérjetek neki olyat mit be is tartotok és teljesíti kéréseiteket. persze nem kérhetsz olyat hogy holnapra legyen egy porsche a garázsba. se pénzt! kérhettek egésséget, boldogságot és esélyt. nekem sokszor segített már.

2010. jún. 25. 23:22
 20/21 anonim válasza:
Nem csak ez lehet fontos!!Szerintem!
2010. jún. 29. 22:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!