Bibliai ellentmondások/1/?
Főleg hívőket kérek arra, hogy válaszoljanak, hisz nekik kell ezekre magyarázatot találniuk.
Mielőtt belekezdenék, elmondanám, hogy nem pocskondiázni akarom a vallásotokat, csupán érdekel, ti miképp értelmezitek ezeket a dolgokat :)
A Biblia szerint Isten szeretetteljes és megbocsátó, ehhez képest, én bár jóformán az egész Bibliát végigolvastam, de csupán egy rosszindulatú, gyűlölettel teli és bosszúszomjas istenképet találtam benne.
1."Nem volt senki más olyan, aki annyira ráadta volna magát annak a cselekvésére, amit rossznak lát az Úr, mint Akháb, mert félrevezette a felesége, Jézabel."
Akhábot és családját Jéhu gyilkoltatja le, ahogy a Baál-imádókat is. Utána ezt mondja azt Isten Jéhunak:
"És monda az Úr Jéhunak: A miért szorgalmatosan megcselekedted azt, a mi nékem tetszett, és az én szívem kívánsága szerint cselekedtél az Akháb házával.."
Tehát Isten szívének öröme telt abban, hogy embereket ölnek meg? A Tízparancsolatban kijelenti, hogy bűn, ezzel szemben ő maga biztat erre másokat?
2. Mózesék új hazája
Mózes IV: könyvében az Úr elküldi Mózest és a népet, hogy álljon bosszút a midianitákon Izraelért. Ők megölik a férfiakat, nőket és ártatlan gyermekeket is (hiszen mi bűne lehet egy csecsemőnek?), aztán az Úr megparancsolja neki, hogy osszák fel maguk között a zsákmányt és a földet.
Miért áll Isten egyik ember oldalán a másikéval szemben? A midianiták talán nem ugyanolyan gyermekei neki, mint az izraeliták? Azokat nem ő teremtette, nem ő adott nekik lelket? Miért gyilkoltat le valakiket ok nélkül, csak mert neki így tetszik?
Továbbiak:
"És lőn, mikor uralkodni kezdett, levágá Jeroboámnak egész háznépét; egy lelket sem hagyott Jeroboám háznépéből, mígnem mind elveszté őket az Úrnak beszéde szerint, a melyet megmondott volt az ő szolgája, a Silóbeli Ahija által" /Királyok I. könyve/
"És megérkezett Samariába, és levágta mindazokat, a kik az Akháb nemzetségéből megmaradtak volt Samariában, míg ki nem veszté azt az Úr beszéde szerint, a melyet szólott Illésnek." /Királyok II. könyve/
" Eljövének pedig a Siriabeliek Damaskusból, hogy megsegítsék Hadadézert, Czóbának királyát; és levága Dávid a Siriabeliek közül huszonkétezer férfit." /Sámuel könyve/
De ez csak néhány a sok közül. Isten egyfolytában különbséget tesz az emberek között: akiknek nem hisznek benne (és tök mindegy, hogy volt-e egyáltalán alkalmuk megismerni őt) azok mind válogatás nélkül rosszak. Rengeteget gyilkolnak a Bibliában az Úr jóváhagyásával: hol gyakorolja háta szeretet és megbocsátást? Az embereknek még arra sem hagy időt, hogy megismerjék őt és esetleg megtérjenek;ez hol igazságos? Kiválaszt valakit, és onnantól kezdve mindenki más le van tojva.
Igaz, én csak ember vagyok, és a szeretőképességem bizonyára nem érhet fel semmilyen istenségével, de ha a gyerekem meg is tagadna engem, én soha nem tagadnám meg őt. Gyűlölhetne, akarhatna rosszat nekem, ellenem támadhatna, de én akkor is megbocsátanék neki, és igyekeznék a jó útra terelni, hisz én akartam, hogy éljen, nem ő. Pont azért, mert szeretem, ahogy elvileg az Istennek kellene szeretnie a saját gyermekeit...
20:27
Ezeket már elolvastam, de azért köszönöm:)
"Én úgy vettem észre, hogy a vallás soha semmit nem adott a világnak. Keresztes hadjáratok, szekták, pedofil papok stb. elég ezekre gondolni."
Ezt nem a vallás csinálja, hanem az emberek. Ha jobban belegondolsz, a legtöbb háborúnak nem a vallás a háttere, és nem minden pedofil űz papi foglalkozást. Ezzel persze eszem ágában sincs a pedofil papokat védeni és egyetérteni a keresztes háborúkkal, csak azt szerettem volna leírni, hogy arra is lehetne gondolni, hogy ezeket a dolgokat a sátán is művelheti, pont azért, hogy a legtöbb ember elforduljon Istentől. És lássuk be "ügyesen és szorgalmasan" dolgozik.
Sokan mocskolódnak így, hogy: "A katolikus papok vizet prédikálnak és bort isznak. A legtöbb pap maga sem tartja meg, amit prédikál."
Tegyük fel egy pillanatra, hogy ez így van. Akkor is mi következik ebből? Legföljebb az, hogy tehát a papok is elkárhozhatnak. De sehogy sem következik, hogy most már az Isten szava, amelyet a papok Krisztus parancsolata szerint hirdetnek, nem igaz és nem kell azt komolyan venni. Tegyük fel, hogy az orvosok jókora része dohányzik s alkoholt fogyaszt, holott elméletben minden komoly orvos méregnek tartja az alkoholt is, a nikotint is. Mi következik ebből? Hogy most már ne törődjünk az egész orvostudománnyal és egészségüggyel?
Mindenki a maga lelkéért felelős; a pap is! Ha a pap nem tartja meg, amit prédikál, az az ő nagy baja lesz; ha én nem tartom meg, az nekem fog nagy bajt okozni. Okos ember nem a szerint igazodik, hogy más okosan cselekszik-e, hanem a szerint, mi a helyes és mi a kötelessége.
Dehát igaz-e, hogy a papok maguk sem hiszik vagy gyakorolják, amit hirdetnek? A papok közt csakugyan vannak téveteg, vétkes emberek. De csak nem lehet komolyan azt mondani, hogy a papok nagy része egyáltalán nem él a vallás parancsai szerint? Talán hibáz ebben vagy abban a pontban, de olyan papot nem igen találni, aki nem meggyőződésből hirdetné Krisztus igazságait. Sőt a papság túlnyomó többsége magasan az erkölcsi átlagszínvonal felett áll. A legderekabb hazafiak, leghívebb polgárok, legjótékonyabb, legistenfélőbb emberek mégis csak a katolikus papok köréből kerülnek ki. Még a legnehezebb papi kötelesség, a nőtlenség és tisztaság terén is, ha akadnak hibák és helyenkint néha nagyobb bűnök is, a túlnyomó többség mégis csodálatos hősiességgel tartja meg az Egyház felséges, de szinte emberfölötti önfegyelmezést igénylő követelményét s élete végéig híven megőrzi tisztasági fogadalmát. Aki ellenkezőt állít, az vagy tudatosan rágalmaz s egyes sajnálatos eseteket általánosít, vagy nem tudja, mit beszél s a legmagasabb erkölcsi színvonalon álló embercsoportot könnyelműen és igaztalanul vádolja.
Igazad van. Én hívő vagyok és erre próbálom nevelni a gyermekeimet is de bennem is sok kérdés felmerült az ószövetséggel kapcsolatban. Az az igazság, hogy míg az evangéliumok tanításai tiszták számomra, az ószövetséggel nem tudok mit kezdeni, egyszerűen nem értem.
7 éves lányomnak van egy gyerekbibliája amiből minden este olvasok neki. Egy este ezt kérdezte: " Anya, ha a jó Isten szereti az embereket, akkor miért van tele a biblia gyilkosságokkal, miért segített megölni ilyen sok embert?"
Tudna nekem erre valaki adni egy jó választ? Szégyellem de nekem nem ment.
Mert amelyek régen megirattak, a mi tanulságunkra irattak meg: hogy békességes tűrés által és az írásoknak vígasztalása által reménységünk legyen. - Róma 15:4
Jézuson kívül többen is idéztek az Ószövetségből, ami azon kívül, hogy tele van gyilkolással rengeteg tanácsot ad az embereknek. Isten sosem ölt ok nélkül a Bibliában, az emberek maguk okozták a halálukat azzal, hogy nem engedelmeskedtek annak aki miatt élhettek. :)
És az Úr elvonula ő előtte és kiálta: Az Úr, az Úr, irgalmas és kegyelmes Isten, késedelmes a haragra, nagy irgalmasságú és igazságú.
Aki irgalmas marad ezeríziglen; megbocsát hamisságot, vétket és bűnt: de nem hagyja a bűnöst büntetlenül, megbünteti az atyák álnokságát a fiakban, és a fiak fiaiban harmad és negyedíziglen. - 2Móz 34:6-7
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!