Bibliai ellentmondások/1/?
Főleg hívőket kérek arra, hogy válaszoljanak, hisz nekik kell ezekre magyarázatot találniuk.
Mielőtt belekezdenék, elmondanám, hogy nem pocskondiázni akarom a vallásotokat, csupán érdekel, ti miképp értelmezitek ezeket a dolgokat :)
A Biblia szerint Isten szeretetteljes és megbocsátó, ehhez képest, én bár jóformán az egész Bibliát végigolvastam, de csupán egy rosszindulatú, gyűlölettel teli és bosszúszomjas istenképet találtam benne.
1."Nem volt senki más olyan, aki annyira ráadta volna magát annak a cselekvésére, amit rossznak lát az Úr, mint Akháb, mert félrevezette a felesége, Jézabel."
Akhábot és családját Jéhu gyilkoltatja le, ahogy a Baál-imádókat is. Utána ezt mondja azt Isten Jéhunak:
"És monda az Úr Jéhunak: A miért szorgalmatosan megcselekedted azt, a mi nékem tetszett, és az én szívem kívánsága szerint cselekedtél az Akháb házával.."
Tehát Isten szívének öröme telt abban, hogy embereket ölnek meg? A Tízparancsolatban kijelenti, hogy bűn, ezzel szemben ő maga biztat erre másokat?
2. Mózesék új hazája
Mózes IV: könyvében az Úr elküldi Mózest és a népet, hogy álljon bosszút a midianitákon Izraelért. Ők megölik a férfiakat, nőket és ártatlan gyermekeket is (hiszen mi bűne lehet egy csecsemőnek?), aztán az Úr megparancsolja neki, hogy osszák fel maguk között a zsákmányt és a földet.
Miért áll Isten egyik ember oldalán a másikéval szemben? A midianiták talán nem ugyanolyan gyermekei neki, mint az izraeliták? Azokat nem ő teremtette, nem ő adott nekik lelket? Miért gyilkoltat le valakiket ok nélkül, csak mert neki így tetszik?
Továbbiak:
"És lőn, mikor uralkodni kezdett, levágá Jeroboámnak egész háznépét; egy lelket sem hagyott Jeroboám háznépéből, mígnem mind elveszté őket az Úrnak beszéde szerint, a melyet megmondott volt az ő szolgája, a Silóbeli Ahija által" /Királyok I. könyve/
"És megérkezett Samariába, és levágta mindazokat, a kik az Akháb nemzetségéből megmaradtak volt Samariában, míg ki nem veszté azt az Úr beszéde szerint, a melyet szólott Illésnek." /Királyok II. könyve/
" Eljövének pedig a Siriabeliek Damaskusból, hogy megsegítsék Hadadézert, Czóbának királyát; és levága Dávid a Siriabeliek közül huszonkétezer férfit." /Sámuel könyve/
De ez csak néhány a sok közül. Isten egyfolytában különbséget tesz az emberek között: akiknek nem hisznek benne (és tök mindegy, hogy volt-e egyáltalán alkalmuk megismerni őt) azok mind válogatás nélkül rosszak. Rengeteget gyilkolnak a Bibliában az Úr jóváhagyásával: hol gyakorolja háta szeretet és megbocsátást? Az embereknek még arra sem hagy időt, hogy megismerjék őt és esetleg megtérjenek;ez hol igazságos? Kiválaszt valakit, és onnantól kezdve mindenki más le van tojva.
Igaz, én csak ember vagyok, és a szeretőképességem bizonyára nem érhet fel semmilyen istenségével, de ha a gyerekem meg is tagadna engem, én soha nem tagadnám meg őt. Gyűlölhetne, akarhatna rosszat nekem, ellenem támadhatna, de én akkor is megbocsátanék neki, és igyekeznék a jó útra terelni, hisz én akartam, hogy éljen, nem ő. Pont azért, mert szeretem, ahogy elvileg az Istennek kellene szeretnie a saját gyermekeit...
Először is válaszd szét az Ószövetséget az Újszövetségtől. Az újszövetség azért új, mert átértelmez egy csomó mindent. (mondjuk és az Ószövetséget úgy ahogy van kiszedném a Bibliából, nem sok köze van a hitemhez,a próféciák nélkül is nyugodtan ellennék)
Tehát a"keresztény erkölcs", a morál alapja az Újszövetség és nem az Ó.
Igen, nekem az a gondom a kereszténységgel, hogy egy könyvön alapul az egész.
"Hisz az Isten szava" mondják - és hagyjuk a kanonizációt, ahol tudjuk jól, hogy emberek rakták össze a Bibliát (és amit kihagytak, az talán nem Isten kinyilatkoztatása volt?), de ezt sosem hajlandóak elfogadni.
A lényeg, hogy nem értem, hogy lehet egy olyan könyv alapján hinni valamiben, ami tele van ellentmondásokkal és egy gyűlölködő, átkozódó istenséggel. Az ő szemüket nem szúrja ki ez a rengeteg butaság?
A kereszténység (dogmatikailag) úgy tekint az ószövetségre mint egy szép olvasókönyvre. A tízparancsolaton kívül dogma szinten semmit nem vesz belőle.
Az Újszövetségben pedig nem találok ellentmondást.
A Bibliát is ember írta. Ide tartozik az is,hogy Istennek pártatlannak kéne lennie, de nem. Hisz az örök mondás: "Isten velünk van" ,csatába ha a két fél mondja ezt akkor egy kicsit már komikus.
A lényeg, én sem gyűlölöm a keresztény vallást.....de szerintem ők sem tudják már, hogy miben hisznek.
Az Ószövetség Ábrahámmal kezdődött fontos része a Bibliának....a keresztények meg nem kedvelik..ellentmondás.
Tele van ellentmondással az egész vallás.
Azért azt ne felejtsük el, hogy van különbség vallás és hit között is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!