Isten minek teremtette meg a fát amin a tiltott gyümölcs volt, ha nem ehetnek belőle?
"És a saját képére teremtette az embert"
Visszatèrtünk az elejére. Miért olyannak teremtette az embert Isten, amilyen ő, vagyis miért adott neki szabad akaratot?
Mellesleg érdekes, hogy ti mindig csak akkor hozzátok fel ezt, amikor magatokat akarjátok igazolni. De akkor én is felhozhatom, ugye? Ha Isten a saját képére teremtette az embert, akkor miért nem tökéletes az ember?
Ezt az egész szabad akarat dolgot nem értem egyébként. Az akaratunk a vágyainkból erednek, akaratunknak a vágy a táptalaja. Azt akarjuk, amire vágyunk, tehát alapvetően a vágy határozza meg az akaratunkat. Ha nincs vágy, akkor nincs akarat sem, hiszen aki nem vágyakozik semmire, az nem is akar semmit, mert minden úgy van jól számára, ahogy éppen van.
Ez alapján Isten plántálta belénk a vágyódást is, hogy tudjunk akarni, hiszen másként nem lenne akaratunk. De a vágy meg bűnös dolog a Biblia szerint. Tehát miért is kaptunk vágyat Istentől, ha az bűnös dolog? Vagy ha már megkaptuk a vágyat, hogy tudjunk akarni, akkor meg miért is baj az, ha szabadon használjuk az Istentől kapott szabad akaratunkat, hogy elérjük a vágyainkat?
Tehát ha jól értem az ember tökéletes és ez sehogy se mond ellent annak, hogy bűnbeesett.
De még mindig ott a másik kérdés. Miért a saját képére teremtette?
Bocs,félreértettél,nem akarok semmit igazolni, higgyél amit akarsz. Én örülök, hogy szabad vagyok.
"Ha Isten a saját képére teremtette az embert, akkor miért nem tökéletes az ember?"
Mert akkor nem lenne szabad. Nem dönthetne, hogy hexameterben, vagy szabad-versben írja a versét. Nem dönthetne, hogy franciául tanul, vagy japánul. Nem dönthetne, hogy égetett sienát tegyen a festménye egy helyére, vagy umbrát. Nem tudna alkotni. Nem tudna sok mindent - persze a keretek közt!-, de döntenie, választania kell a napjai minden percében.
Az ásványok, a növények, az állatok tökéletesek! A hernyó tökéletes. A keretek közt - fajspecifikusan - "tudja" mit kell tennie, hogy lepke legyen. (nem választhat,- áá, nem gubózom, inkább mást teszek, inkább verset írok) Nekem ez nem adott, mert szabad vagyok, és döntenem kell, mit mondok, teszek, és ebből erednek a nehézségeim, a hibáim, a gyarlóságaim is. Mégis. Örülök, hogy ember vagyok, isteni képmás. Ha nagyon nehéz, felsóhajtok, miként Radnóti:
"Szellőtől fényes csúcsra röpít fel a vágy
s lenn vár a gőzt lehelő iszap.
A hallgatag növények szerelme emberibb.
A madár tudja tán , hogy mi a szabadság
mikor fölszáll a szél alá
és ring az ég hullámain.
A hegyek tudják hogy mi a méltóság,
hajnalban, alkonyatkor is,
a lomhán elheverő hegyek...
Hegy lettem volna, vagy növény , madár...
vigasztaló, pillangó gondolat,
tűnő istenkedés. Ma már
az alkotás is rám szakad."
*
"Azèrt mert minden ami lètezik Isten megnyilvánulása. Ő maga. Az èrtelme a miènk, tudunk"
Akkor a bűn is Isten megnyilvánulása? A bűn Isten maga?
""Ha Isten a saját képére teremtette az embert, akkor miért nem tökéletes az ember?"
Mert akkor nem lenne szabad."
Huhh, várjál, nem találom az összefüggést. Egy lény miért ne lehetne szabad attól, hogy tökéletes? Miért zárja ki a tökéletesség a szabad akaratot? Miért ne tehetne szabadon akármit, ami az eszébe jut, attól, hogy tökéletes?
Valamint akkor ez alapján Isten sem szabad? Hiszen ő aztán tényleg igazán tökéletes, a fáma szerint.
"Az ásványok, a növények, az állatok tökéletesek! A hernyó tökéletes. A keretek közt - fajspecifikusan - "tudja" mit kell tennie, hogy lepke legyen. (nem választhat,- áá, nem gubózom, inkább mást teszek, inkább verset írok)"
Te sem tudod azt megtenni, hogy "áá, nem pubertálok, inkább verset írok", mert a pubertálás (mint a lepkénél a begubózás) egy biológiai változás, ami nem a te akaratodon múlik. Szóval ez a lepkegubózás nem igazán helytálló példa.
Amúgy meg akarathoz, vágyhoz idegrendszer kell, amivel sem a növények, sem az ásványok nem rendelkeznek, szóval ezek a példák is sántítanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!