Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha "senki sem jó, csak egyedül...

Ozmium42 kérdése:

Ha "senki sem jó, csak egyedül az Isten", akkor miért mondják, hogy Isten csak jó dolgokat alkotott?

Figyelt kérdés
2017. szept. 25. 15:53
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/80 anonim ***** válasza:
0%
Vannak itt olyanok,akik az istentelen elképzelésüket életük árán is védik,minden észérv,tény,tapasztalat ellenére.
2017. szept. 27. 20:26
 62/80 Darkmoon80 ***** válasza:
51%

Ismét(sokadszorra) felhívom a figyelmedet az ISTENTELEN szó pejoratív értelmére, és ismét kérlek, hogy az ateistákra, ateizmusra ne ezt a szót használd! Istenben nem hívő, ateista éppoly jól kifejezi a mondanivalót sértő felhang nélkül.

Az egyéni szóértelmezésed egyáltalán nem érdekel, mivel az nem egyezik meg az általánosan elfogadottal.

Természetesen minden alkalommal automatikusan jelzem a moderátoroknak is sértő viselkedésedet.

2017. szept. 27. 22:29
 63/80 anonim ***** válasza:

Kedves 62.Hsz!

Végtelenül sajnálom,hogy magadra vetted az ominózus kifejezést,pedig,én erre semmi utalást nem tettem.

Rendben van!

Ha te úgy gondolod,hogy ezt rád vonatkozva írtam,-mivel téged nem ismerlek-kénytelen vagyok hinni neked!

Annyit azért szeretnék javasolni neked,hogy inkább élj krisztusi módon,s ezzel boldogabb,békésebb,eredményesebb lesz az életed,és megismerheted Isten csodáit életedben,és az örökéletben.

2017. szept. 27. 22:46
 64/80 Darkmoon80 ***** válasza:

Kedves 61-es válaszoló!

Nem vettem magamra, bár olyan formában valóban ragaszkodom a véleményemhez, hogy amíg meg nem győznek annak tarthatatlanságáról tények és logikus következtetések alapján, addig kitartok mellette.

Jelen esetben magának a szónak az újra és újra felbukkanása ellen emeltem fel a szavam. Nem kívánom ismét bizonyítani (már megtettem elégszer), hogy a szó sértő, pejoratív jelentéstartalmat kapott az idők során (nézz utána értelmező szótárban, ha nem hiszed), így használata -kivéve, ha valóban azért írod le- nem indokolt. Vannak más olyan szinonimák, melyek használata nem sértő, mégis kifejezik az általad kívánt jelentéstartalmat. Például az ateista/ateizmus.

Az általad leírt mondatban "az ... elképzelésüket" nyugodtan helyettesíthetted volna az "az ateista elképzelésüket" formával, jelentéstartalmában megegyező, ám nem sértő senkire nézve.

2017. szept. 28. 06:12
 65/80 Darkmoon80 ***** válasza:

Mindazon által a hozzászólásod tartalmi részéhez kapcsolódva ("az istentelen elképzelésüket életük árán is védik,minden észérv,tény,tapasztalat ellenére." érdekelne,

konkrétan milyen észérvet, tényt illetve tapasztalatot tudsz felsorolni, ami valamilyen isten létezését igazolja!

2017. szept. 28. 06:20
 66/80 anonim ***** válasza:
41%
#64 Én többször is válaszoltam neked, de most, hogy olvasom ezt az írásod sajnos arra kellett rájönnöm, hogy téged egyáltalán nem érdekel az Ozmium által feltett kérdésre a válasz, hanem csakis az, hogy az intellektuális tudásodat mutogatva, megpróbálj cáfolni, és hibát találni minden keresztény ember írásában. Ezt több dolog is bizonyítja. Logikus magyarázatot akarsz a kérdéseidre, de már számtalanszor le lett írva, hogy Isten nem ugyanazokon az utakon jár, mint az emberek, ezért nem lehet emberi erkölccsel, törvényekkel, logikával megérteni, mert akkor paradoxonok keletkeznek. A következő dolog, a rendkívüli sértettség, amit tanúsítasz. Ahhoz képest, hogy a szavaidból árad az arrogancia, kikérsz magadnak olyan dolgot, mint, hogy istentelennek ír valaki. Pedig az vagy, ha tetszik ha nem. Írhatta volna a válaszoló, hogy ateista, de a kettő egy és ugyanaz. Az, hogy te megsértődsz, egy ilyen apró dolgon, miközben tisztában vagy vele, hogy nyers formájában ez pontosan igaz rád, arra mutat, hogy lelkileg egy eléggé instabil személy vagy, akinek lehet nem ártana beszélgetni egy szakemberrel. Én már beszélgettem rengeteg ateistával, nálad sokkal okosabbal, egyik sem sértődött meg, amikor az istentelenségéről szó volt, nyilván nem sértődhettek meg, mert pontosan tudták, hogy igaz, érdekes módon egyiküket sem érdekelték az érveim, mivel a lelki egyensúlyukat nem veszélyeztette az, amit én mondtam nekik, ellenben veled, aki egy szón leírt egy féloldalas magyarázatot arra, miért sértő ez a szó számára. Én azt javasolnám, hogy ne pazarold az idődet olyan dologra, amiben nem hiszel. Ha úgy gondolod Isten nem létezik, a te dolgod, senki nem fog könyörögni neked, hogy kezdj el hinni, és nyilván valóan ha már a logikáról beszéltél, akkor tedd meg magadnak azt a logikus szívességet, hogy ne beszéljél hívő emberekkel, hiszen, miért is tennéd? Te nem hiszel, az aki meg kötekedni akar az ateisták között is ugyanolyan elvetendő, mint a keresztények között. Foglald el magad valamivel, felejtsd el a vallásokat, felejtsd el Isten létét, éld az ateista életedet boldogan.
2017. szept. 28. 12:33
 67/80 Darkmoon80 ***** válasza:

Kedves 65%-os!

Érdekes hozzáállás!

1, 61-es, általam sérelmezett hozzászólásnak az égvilágon semmi köze az Ozmium42 által feltett kérdéshez ("Vannak itt olyanok,akik az istentelen elképzelésüket életük árán is védik,minden észérv,tény,tapasztalat ellenére."),

egyértelmű trollkodás, láthatóan nincs más célja, csak hogy újra sértő módon beszólj az istenben nem hívőknek!

Ezek után olyat leírnod, hogy "sajnos arra kellett rájönnöm, hogy téged egyáltalán nem érdekel az Ozmium által feltett kérdésre a válasz" igen érdekes olvasata a helyzetnek. A 61-es hozzászólással kapcsolatban kellett volna először ezt megjegyezned.

2, A feltett kérdéssel illetve az arra érkezett véleményekkel szervesen összefüggő válaszaim a 23-as, 33-as, 35-ös, 38-as, 46-os, 57-es bejegyzésszámú hozzászólások. Ennek fényében erős csúsztatás, hogy nem foglalkozok a feltett kérdéssel. (Lehet, hogy nincs igazam a válaszaimban, de azok nem off topic hozzászólások.)

3, "megpróbálj cáfolni, és hibát találni minden keresztény ember írásában"

Véleményed szerint az nem helyénvaló, ha a hibákra rámutatok? Szerinted szó nélkül el kellene fogadni bármit, anélkül, hogy felhívnám a figyelmet a az általam észlelt hibákra? Kellemes lenne tudom az íróknak, de sajnos nem fogom megtenni, hogy a logikátlan, tényalapot nélkülöző állításokkal kapcsolatban ne fogalmazzam meg ellenérveimet.

(Amik még az is lehet, hogy nem helytállóak, de ez esetben köszönettel fogadom a helyreigazítást!)

4, "megpróbálj cáfolni, és hibát találni minden keresztény ember írásában."

Valóban? 38-as válaszomból idézek, amit egy keresztén hozzászólónak írtam (szerintem a % alapján talán pont neked):

"Tisztelem önmérsékletedet, és józan gondolkodásodat. Látszik nem először gondolod át az érveidet.

Nem véletlen a zöld kezecske, még akkor is, ha nem egészen értek veled egyet. "

Nyilvánvalóan TELJES egyetértés soha nem lesz, hiszen ahhoz nekem is hívőnek kellene lennem, de kulturáltan is lehet érvelni, érdekes módon annak a hozzászólásnak a stílusára nem is panaszkodtam.

5, "Ahhoz képest, hogy a szavaidból árad az arrogancia, kikérsz magadnak olyan dolgot, mint, hogy istentelennek ír valaki. Pedig az vagy, ha tetszik ha nem. Írhatta volna a válaszoló, hogy ateista, de a kettő egy és ugyanaz."

NEM ugyanaz!

"1. istentelen (melléknév)

Vallástalan (személy, közösség, dolog), aki/ami nem hisz istenben, illetve vallásos hit nélküli. (Főleg vallásos emberek szóhasználatában.) ... Átvitt értelemben: Kínosan kellemetlen (személy, tett, jelenség, dolog), ami kínt, fájdalmat okoz.

istentelen (főnév)

1. Vallástalan ember, aki nem hisz istenben, illetve nem tartozik egy vallási közösséghez sem. ...

2. Gyalázatos ember, aljas, becstelen személy."

[link]

"ateista, hitetlen, istentagadó, vallástalan, pogány, szörnyű, bűnös" [link]

"(is-ten-telen) mn. tt. istentelen-t, tb. ~ek. Ki oly feslett és botrányos életet él, mintha Istent sem hinne, vagy mint mondani szokás: kinek se Istene, se lelke. Istentelen pogány ember. Istentelen szokás. Szorosb ért. Istentagadó, Istent nem hivő. [link]

"A korai ógörög nyelvben az atheos (άθεος) melléknév (ami a theos, isten szóból jött létre az a- fosztóképzővel) istennélküliséget vagy istenekben való hit nélküliséget jelentett. A latin nyelvbe a szót Cicero római államférfi, szónok és filozófus (i. e. 106-43) vitte át. A kifejezés az i. e. 5. század körül újabb jelentést kapott: istentagadó, istentelen. Ez a változat a korai keresztények és pogányok vitái során terjedt el, akik egymást kölcsönösen ateizmussal vádolták." [link]

6, Végül: "Az, hogy te megsértődsz, egy ilyen apró dolgon,"

Tudod alapvetően igazad van. HA nem szándékos, újra és újra megismételt, kifejezetten sértő szándékkal megírt megnyilvánulásról lenne szó, nem is akadtam volna fenn rajta (vannak akik csak a közvetlen jelentését ismerik/használják a szónak - úgy látom te is közéjük tartozol), de 46%-os nem közéjük tartozik! Vele egy másik kérdésben már hosszasan (nem csak én, hanem többen mások is) folytattunk erről eszmecserét, kérve, hogy a magyar nyelvben meghonosodott más, nem pejoratív értelmű szinonimát használjon a kérdéses szó helyett. A dolog odáig fajult, hogy néhány hozzászólását a moderátorok törölték, mivel nem volt hajlandó a változtatásra. Ezek után, nála, tőle ez a megfogalmazás egyértelmű, szándékos sértés, amit előszeretettel használ minden kérés ellenére.

2017. szept. 29. 07:06
 68/80 anonim ***** válasza:

64.Hsz!

Nem minden ateista vélekedik,él "istentelenül",s így a szó nem fejezte volna ki a mondanivalómat.

2017. szept. 29. 08:24
 69/80 anonim ***** válasza:

65.Hsz!

Olvass vissza,s megtalálod.

Most nincs időm kigyűjteni.

2017. szept. 29. 08:26
 70/80 anonim ***** válasza:

67.Hsz!

Míly meglepő!A wikipédia,az "ateista"szót "istentelennek" fordította többek között.

Tudom,hiába érvelek tényekkel,egy fanatikus isten nélküli elméje,azt képtelen befogadni!

2017. szept. 29. 08:36
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!