Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Honnan tudhatjuk, hogy valaki...

Honnan tudhatjuk, hogy valaki igaz, vagy hamis próféta?

Figyelt kérdés

Van valami egzakt módszer körülhatárolni akár az igaz,akár a hamis próféta jellemzőit,vagy csupán szubjektív vélemény elegendő,a meghatározásra?

Esetleg,valami nagy tekintélyű személy,szervezet véleménye a mérvadó?

2017. szept. 13. 18:37
1 2 3 4 5
 21/48 anonim ***** válasza:

Na jó még a szombat/Isten pecsétje:

[link]

A vegán dolgot nem találom, nem tudom, hol olvastam

2017. szept. 14. 16:16
 22/48 A kérdező kommentje:

Egy figyelemre méltó összeállítás szerint a "hamis próféta"három jellemző tulajdonsága,melyek közül ,ha bármelyik illik rá,hamisnak mondható:

1.Kinek vallja Krisztust?(Ha nem Péterrel együtt ezt:„Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia”)

2.Ha üdvösség kérdésében mást hirdet,mint A Biblia.( „…Ha valaki nektek más evangéliumot hirdet, azonkívül, amelyet elfogadtatok, átkozott legyen!” )

3.Valamilyen személyes haszonért teszi a prófétálást.(Anyagi haszon,hatalom megszerzése,pl simónia)

2017. szept. 14. 16:23
 23/48 A kérdező kommentje:

21.Hsz!

A"vegán oldalt" hiába keresed,mert nincs,viszont olyan nyilatkozata van,hogy a vegetariánus életmód "NEM ÜDVÖSSÉG KERDÉSE".

Kifejtenéd,hogy mi a Biblia szerinti"fenevad bélyege",és az "Isten pecsétje"?

2017. szept. 14. 16:29
 24/48 A kérdező kommentje:

16.Hsz!

Finoman testvér!

Én pedig náluk szereztem diplomát.

Ami rágalom,az rágalom.

A népi elgondolás nem egyenlő a tanítással!

2017. szept. 14. 16:32
 25/48 A kérdező kommentje:

19.Hsz!

"Finoman testvér! A rágalmazás és a hazugság is bűn."

2017. szept. 14. 16:35
 26/48 Ozmium42 ***** válasza:
55%

Ironikus módon, bár sok keresztény elveti az evolúciót, de az algoritmus, ami az igaz prófétákat kitermeli, maga is evolúciós. Nézzük csak mit ír a Biblia (5 Mózes 18, 20-22) a próféták ellenőrzéséről:

"20. De az a próféta, a ki olyat mer szólani az én nevemben, a mit én nem parancsoltam néki szólani, és a ki idegen istenek nevében szól: haljon meg az a próféta.

21. Ha pedig azt mondod a te szívedben: miképpen ismerhetjük meg az igét, a melyet nem mondott az Úr?

22. Ha a próféta az Úr nevében szól, és nem lesz meg, és nem teljesedik be a dolog: ez az a szó, a melyet nem az Úr szólott; elbizakodottságból mondotta azt a próféta; ne félj attól!"

Kényelmes dolog Istennek lenni: ha téves információt közölne a prófétával, akkor a prófétát ölnék meg, mert hamis próféta.

Viszont mi ebben az evolúció:

I. Diverzitás:

A próféciák rendre megbízhatatlan, megismételhetetlen forrásból származnak: álmok, látomások, "hangok", amiket csak egy-egy adott személy hall. Mindenki, aki indul prófétának, a saját hmmm... megtapasztalását hozza. Megbízhatatlan, megismételhetetlen forrás, tehát az üzenet sokfélesége biztosítva van.

II. Szaporodás, öröklődés:

Tévképzeteket tapasztaló emberek minden generációban akadnak. Azonban a tévképzetek tartalmát a kulturális közeg is befolyásolja. A kulturális közeg itt maga a próféta vallása, ami hogy, hogy nem, a korábbi prófétáktól ered. Továbbá a korábbi kinyilatkoztatás megszorító jellegű a későbbire nézve, mivel alapvető elvárás az ellentmondás mentesség. A próféta tehát ismeri a korábbi próféciákat, és a prófétálásnál ezt figyelembe veszi, továbbá a saját hite befolyásolja, milyen képzetei vannak (a világ összes vallására jellemző).

III. Szelekció:

Ahogy fentebb is láttuk, a prófétákat válogatják is, hiszen megkülönböztetnek igazat és hamisat. A szelektáló környezet tehát az adott vallás korábbi kinyilatkoztatásain alapszik, tehát az új prófécia elvileg azokkal nem lehetne ellentmondásban. Továbbá a jövőre vonatkozó próféciák ellenőrizhetők azáltal, hogy beteljesülnek-e. (Okos próféta olyan korról prófétál, amit ő maga már biztosan nem él meg, és kellően homályosan fogalmaz, hogy növelje a belemagyarázhatóság esélyét.) A végső szó azé, aki a válogatást végzi, aki kanonizál, vagyis tulajdonképpen a papság.

Ezzel megérkeztünk. A zsidó és keresztény vallás tudtán kívül evolúciós algoritmussal építkezett, miközben még fel sem fedezték azt hivatalosan, manapság pedig még tagadják is páran.

2017. szept. 14. 17:19
 27/48 anonim ***** válasza:
88%

E. White, a hamis próféta írásaiból idézek, melyeket a 19. század közepén vetett papírra, melyekről azt állította, hogy Isten mutatta látomásokban jutott tudtára, magát pedig egyenesen Isten hirnökéne nevezte.

"Ifjú éveimben többször megkérdezték: Próféta vagy? Mindig azt válaszoltam, hogy az Úr hírnöke vagyok."

"Munkám sokkal többet foglal magában, mint amit e név jelöl." "Küldetésem magában foglalja a prófétai munkát, de meghaladja azt."

Igaz, nem próféta, magát annál sokkal nagyobbnak tartja.

A Szentírás szerint a legfőbb bűn a Szentlélek káromlása, a hamis próféta talált nagyobbat is:

"Nem az eszközt vetitek meg, nem őt bántjátok, hanem Istent, aki ezeken a figyelmeztetéseken és feddéseken át hozzátok szól... Az ember aligha sértheti meg borzalmasabban az Istent, minthogy lenézi és elveti azokat az eszközöket, melyeket a vezetésükre rendelt."

"El fognak ítélni titeket, mert elvetettétek a mennyből küldött fényt."

Ha magát a hamis prófétát veti meg valaki. E. White szerint én most a legsúlyosabb gyalázatot követem el.

Mivel erről írni merek, már sokszorosan kárhozatra vagyok ítélve:

"Senkihez nem méltó, hogy a kétkedés szavait vesse el itt-ott, hogy azok méregként hatoljanak mások elméjébe, s így meggyengítsék az Isten üzeneteibe vetett bizalmukat"

1848 dec. 16-án az alábbi sorokat mondja a hamis próféta:

"Láttam, hogy a föld erősségei most rendülnek meg, s az események egymást követik. Háború, háborús hírek, fegyver, éhség és ragályok rendítik meg a föld hatalmasságait, majd Isten szava megrázza a napot, holdat, csillagokat, sőt magát a földet is."

Láthatóan nem lett belőle semmi. Se a nap nem rázódott meg, se a hold, se a föld. Szóval az adott napon nem rendült meg semmi.

1850-es években:

"Az elpecsételés ideje rövid, s csakhamar bevégződik. Most, amíg a négy angyal tartja a négy szelet, itt az ideje, hogy megerősítsük és biztosítsuk elhivatottságunkat és kiválasztottságunkat."

Úgy tűnt, hogy nem elég rövid, ebben is tévedett a hamis próféta.

1850 jún. 27.

"De az idő már-már lejár, és amit mi azelőtt éveken át tanulhattunk, arra nekik csak néhány hónapjuk lesz."

A hamis próféta újfent felsült. Hónapokról beszélt, de több, mint másfél évszázaddal utána írom e sorokat.

Egy viszonylag kései, 1901-es prófécia:

"Mindenki most dönti el örök sorsát. Rá kell ébresztenünk őket az idők komolyságára, a próbaidő végének közelségére. Eltökélt igyekezettel kell feltűnően az emberek elé tárnunk korunk üzenetét. A harmadik angyalnak nagy hatalommal kell előretörnie. Senki se fordítson hátat e munkának, senki se tekintse jelentéktelennek."

Vicces, már akkor eldőlt a sorsom, amikor még meg sem voltam. Csak 116 év telt el azóta.

Szóval idézhetnék többet is a hamis próféta szavaiból, most legyen ennyi elég. Ha kell, persze írok többet. Ezek után két dolog lehetséges. Ezeket mindet, mint ember maga találta ki, hogy kis szektáját jobban összefogja (ez jellemző volt azon időkre), vagy valóban kapott látomásokat, ebben az esetben a hazugság atyjának hirnöke volt. Válassza mindenki azt, amelyik szimpatikusabb neki. Egyszerű csaló, vagy hamis próféta.

Az alábbi oldalon megtalálhatóak írásai magyar nyelven:

[link]

Olvasását nem ajánlom. A Biblia azt írja, hogy tartsuk magunk távol a sátán csalárdságától.

2017. szept. 14. 18:33
 28/48 A kérdező kommentje:

Kedves 27.Hsz!

Írásod hemzseg hazugságaidtól,csúsztatásaidtól.

Néhány példa ezek közül:

1.Krisztus minden követője Isten megváltási terve "hírnöke",többek közt EG White is.

2.Mirjámot a Biblia prófétának nevezi.Prófétálása a zenés imádságban merült ki.Krisztus követőjének emellett sokkal több felelőssége van,s így EG Whitenak is.

3.Ez már hazugság:

"Igaz, nem próféta, magát annál sokkal nagyobbnak tartja."

4.A "mennyei fény"(pl.a Krisztus által hozott megváltási terv) üzenet megvetése valóban ítélet alá esik.

5.Ez igaz.Valóban kárhozatra vagy ítélve,de Krisztus kegyelme erősebb Sátán minden kárhoztatásánál.

6.Az események teljesedésének folyamatában vagyunk.EG White,nem határozta meg azok beteljesedésének idejét.

"az események egymást követik. Háború, háborús hírek, fegyver, éhség és ragályok rendítik meg a föld hatalmasságait, majd Isten szava megrázza a napot, holdat, csillagokat, sőt magát a földet is."

A"Háború, háborús hírek, fegyver, éhség és ragályok"felfokozódó ránk szakadása mindennapossá vált.

Vak vagy,ha ezt nem látod,vagy hazug.

7.EG White nem írt időpontott,hogy mikor engedik el az angyalok a 4 szelet.Politikai elemzők egyetértenek abban,hogy a 3.világháború bármikor kitörhet.

(Ebben a témában is hazudtál.)

8.EG White ezt írta:

"De az idő már-már lejár, és amit mi azelőtt éveken át tanulhattunk, arra nekik csak néhány hónapjuk lesz."

Kik azok a "nekik"?Te,és,gyermekeink,unokáink?Ezt nem határozta meg.

Ez is egy rágalmad volt.

9.Ez szövegértési gondjaid miatti rágalmad:

""Mindenki most dönti el örök sorsát. Rá kell ébresztenünk őket az idők komolyságára, a próbaidő végének közelségére. Eltökélt igyekezettel kell feltűnően az emberek elé tárnunk korunk üzenetét. A harmadik angyalnak nagy hatalommal kell előretörnie. Senki se fordítson hátat e munkának, senki se tekintse jelentéktelennek."

Vicces, már akkor eldőlt a sorsom, amikor még meg sem voltam. Csak 116 év telt el azóta. "

Itt nincs odaírva,hogy "az ezután születendőket is beleértve".

Ez is rágalmad volt.

10.Nyilvánvaló,hogy hazugságaiddal,rágalmaiddal a"hazugság atyjának hirnöke"vagy,hogy tudatosan,vagy egyik megtévesztettjeként,azt mindenki maga döntse el.

11.Egy kis bónusz:

"Az alábbi oldalon megtalálhatóak írásai magyar nyelven:

[link]

Olvasását nem ajánlom. A Biblia azt írja, hogy tartsuk magunk távol a sátán csalárdságától."

Ha nem ajánlod,miért tetted közkinccsé?

Ebben egyetértek:"...tartsuk magunk távol a sátán csalárdságától."Például olyanoktól,akik megtagadták azt,amit korábban hittek,és Isten,és egy közösség előtt esküdtek.Mint te tőled is.

2017. szept. 14. 20:24
 29/48 A kérdező kommentje:

Kedves 27.Hsz!

Szakdolgozatomat olyanok élete vizsgálatából,és elemzéséből készítettem,mint te.

Az általam megismert esetek 100%-ban,a hitehagyás,egy-egy súlyos sértődésből(rendszerint alapos sertődésből,és nem félreértésből)indult ki.

100%-ban meg vagyok győződve,hogy téged is súlyosan megsértettek akarva,vagy meggondolatlanságból.

Kérlek oszd meg sértődésed okát itt,vagy magánban,hogy kutatásaimhoz újabb adalékkal szolgálj!

Érvelésedből,féktelen dühödből arra gyanakszom,hogy a HN Adventista Egyház ultra konzervatív "reform adventisták",vagy a "KERAK"szektájához tartoztál.(A HN Adventista Egyházból korábban kiszakadt szektái,mára elhaltak.)

2017. szept. 14. 20:36
 30/48 anonim ***** válasza:
91%

Ha kérhetlek, ne analizálj engem. Soha életemben nem tartoztam egy hozzátok hasonló szektához sem (messzire kerülöm az összes millerita mozgalmat és abból létrejött minden szektát), eztán sem fogok.

Pontos dátumokat nem adott meg, de a "ma", "hónapokon belül" eléggé pontosak számomra, hogy ne évszázadokra gondoljak, ha ezeket olvasom.

Az pedig, hogy Isten több fázisban ítéli meg az embereket, egyszer 1901-ben, majd később is, teljesen ellentétes a Szentírás szavával. Ha nem, bizonyísd a Szentírásból, ne a hamis prófétátok szavaiból.

"Itt nincs odaírva,hogy "az ezután születendőket is beleértve"."

Persze, hogy nincs. Hiszen írta, hogy hónapok vannak hátra, a próbaidőnek mindjárt vége.

"Például olyanoktól,akik megtagadták azt,amit korábban hittek,és Isten,és egy közösség előtt esküdtek.Mint te tőled is."

Nem tagadtam meg amit hittem, felekezetet sem váltottam sosem, nem is értem, hogy ezt miből vontad le.

"Ha nem ajánlod,miért tetted közkinccsé?"

Azért tettem közkinccsé, hogy bárki megnézhesse, nem magam találom ki amit írtam, hanem E. White-ot idéztem.

"Szakdolgozatomat olyanok élete vizsgálatából,és elemzéséből készítettem,mint te."

Szerintem végezz el valami normális egyetemet akkor.

Na mindegy, nem reagálok mindenre részletesen, aki akarja olvashatja a hamis próféciákat #27-es hozzászólásomba és maga döntheti el kinek van igaza.

2017. szept. 14. 21:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!