Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateista barátaim, szerintetek...

Ateista barátaim, szerintetek mi joggal kritizáljuk a vallást, ill. a hívőket?

Figyelt kérdés
2017. jún. 6. 16:41
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
94%

Kérdező, majdnem hitelesen tudtad eljátszani az ateistát :D

És SEMMI nem áll kritikán felül, pláne nem egy olyan ideológia, ami egészen konkrétan képes beleivódni az emberi élet minden zugába.

2017. jún. 6. 19:11
 12/36 anonim ***** válasza:
46%

Nem. A vallást értelmezni kell, nem kritizálni. A tanításának egy részét, mint az emberiség természetes szükségletét elfogadjuk, más részét pedig nem. De nem is tiltjuk oktalanul senkinek. A hívőket kritizálni meglehetősen nagy tudatlanságra vall. A hívő okkal hisz, mi közöd hozzá mindaddig, míg az nem hátrányos számodra. ha pedig hátrányos, a konkrét hátrányt kritizáld, ne a hívőt úgy általában.

Aki a vallást és a hívőket úgy általában kritizálja, nem ateista, hanem mindenekelőtt tudatlan.Fogalma sincs a hit okairól általában és konkrétan az egyes embernél. Ő csak elvakultan egyet lát: egy számára felfoghatatlan dolgot, nincs isten. De hogy miképpen "van", és miképpen "szükséges", arról semmit sem tud.

Mondja mindezt egy meggyőződéses ateista (nem agnosztikus, hogy világos legyen).

2017. jún. 7. 12:04
 13/36 anonim ***** válasza:
71%

12

Szerintem másokat fikázni az alapján, hogy mit kritizálnak, és mit nem, na az vall hatalmas tudatlanságra. Bármit lehet kritizálni, ezért van a szólásszabadság.

Amúgy ha már vallásosként ateistának adod ki magad, jobb lenne ha először utánanéznél az agnosztikus és az ateista fogalmaknak. ;)

2017. jún. 7. 13:05
 14/36 anonim ***** válasza:
84%

#12 "A hívő okkal hisz, mi közöd hozzá mindaddig, míg az nem hátrányos számodra."

Személy szerint nekem semmi hátrányom nem származik abból, hogy a vallás nevében létezik még gyerekházasság, a vallás nevében átkozzák a pokolra az olyan nőket, akik abortuszra mennek, és a vallás nevében éreztetik a melegekkel, hogy ők torz emberi lények. Nekem ezek miatt a dolgok miatt nem kell hogy fájjon a fejem, de az rohadtul biztos, hogy fog fájni. Behunyni a szemünket ha azt látjuk, hogy egy ideológia miatt okádék módjára bánnak az embertársainkkal gusztustalan dolog. Persze nyilván léteznek normális hívők, de ez sz@rt se számít, ha az igéiket hirdető könyvekben kerek perec ki van nekik betűzve, hogy az általam például hozott néhány embertípus, meg még sok-sok-sok más is elítélendő, és kevesebbet ér, mint ők.

Meg aztán elég nehéz ám megmondani, hogy miből származik hátrányom, és miből nem... Mi lenne, ha mondjuk születne egy meleg fiam, akit az iskolában egy olyan bigott hívő gyereke csúfolná a mássága miatt, aki nekem életem során semmit nem ártott?

A valláskritika nem csak arról szól, hogy "húúúú te hiszel valami láthatatlan varázsbácsiban dehülyevaaagy" mint ahogy a vallásosság sem pusztán arról szól, hogy a hívek hisznek egy természet feletti lényben. Ha csak erről szólna, akkor nem létezhetne egyház, és hinni istenben nem lenne sokkal másabb, mint hinni mondjuk az ufokban vagy az érmelléki kuglófemberben.

Az istenhit egy életmód, és gondolkodásmód is, ami egyre kevésbé fér meg a modern életszemlélettel, szóval ha sok ember vallásos, akkor lehetetlen, hogy ne érintene engem is a dolog, szóval jogom van kritizálni is őket.

2017. jún. 7. 15:36
 15/36 anonim ***** válasza:
91%

"PencroftTivald, na akkor tegyük helyre a dolgokat. :) "

Nem a megszólított vagyok, de azért válaszolok: ha nem esett volna le, PencroftTivald nem egy konkrét vallásból ragadott ki hülyeséget, hanem többől. Halvány lila segédfogalmunk sincs egyébként, hogy milyen vallás vagy egyház nevében tettél itt most nyilatkozatot, de jobb ha tudod, hogy akármelyik híve is vagy, akkor is csak egy kisebbség vagy 7 milliárd emberből és attól mert a ti dogmáitok a leírtak alapján nagyjából rendben vannak, még maradt bőven (szó szerint) bolondok gyülekezete.

2017. jún. 7. 19:33
 16/36 anonim ***** válasza:
100%
Úgy gondolom, hogy a világon mindent jogom van kritizálni, ahogy másoknak is. Visszaélésekhez vezethet egy-egy tabu téma.
2017. jún. 7. 19:51
 17/36 anonim ***** válasza:
#15, tudom, ott volt még valami a jehovákkal, meg a muszlimokkal kapcsolatban is, arra nem is reagáltam, csak arra, amiről úgy éreztem, engem érint. :) Nem kötelező egyetérteni vele, de gondoltam megosztom a másik fél álláspontját is. :)
2017. jún. 7. 20:09
 18/36 anonim ***** válasza:
100%

"#15, tudom, ott volt még valami a jehovákkal, meg a muszlimokkal kapcsolatban is, arra nem is reagáltam, csak arra, amiről úgy éreztem, engem érint. :) Nem kötelező egyetérteni vele, de gondoltam megosztom a másik fél álláspontját is. :)"

Hallottad már azt a mondást, hogy akinek nem inge, ne vegye magára?

2017. jún. 7. 20:38
 19/36 anonim ***** válasza:
attól függ melyik hívőket és miért, pl katolikus és katolikus között is óriási a különbség, ha pedig álltalában mindenfajta vallásos hitet hirdetünk rossznak, és hangoztatjuk hogy ha mindenki ateista lesz akkor eljön a szép új világ az egyrészt tipikusan az amiért kritizálni szoktuk a hívőket másrészt meg a nettó fasiszta "mindenki gondolkozzon úgy mint én" csak most nem a zsidókat vagy a gazdagokat vagy a fene tudja még mit hanem a vallásos hitet tesszük meg minden rossz okozójának
2017. jún. 7. 23:26
 20/36 anonim ***** válasza:

Attól függ, kritika alatt mit értesz. Normális, kulturált kritikát vagy bäsztatást. (sokan nem tesznek különbséget a kettő között.)

Utóbbinak nincs értelme.

Előbbinél az a kérdés, mi vele a célod. Ha az, hogy áttérítsd a hívőket ateistának, megint nincs értelme. Ellenben ha pl. politikai kérdésbe avatkoznak bele a vallásukra hivatkozva, akkor el kell fogadniuk, hogy szabad préda lettek viták terén, innentől nem húzódhatnak a vallási érzékenységük mögé.

2017. jún. 8. 23:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!