A szótárak, a fordítók és a tolmácsok lázadnak Isten akarata ellen?
Isten összekeverte a nyelveket, hogy a nemzetek ne értsék meg egymást. Az emberek mégis megtanulják egymás nyelvét, és idegen nyelvű szövegeket manapság egyre kisebb erőfeszítéssel lefordíthat szinte bárki. Ennek megfelelően pont olyan nemzetközi együttműködések válnak lehetővé, mint amit Bábel tornyánál meghiúsított az Úr. Könnyebb-e átjutni a tevének a tű fokán, mint hogy egy fordító, tolmács vagy nyelvész bejusson Isten országába?
Más: hogy kéne értenünk a Bibliát akkor, ha mindenki csak az anyanyelvén tud, és az pont nem héber/arámi/görög?
A nyelvek változnak, de szerintem nem kellene mindent ráhúzni az evolúcióra. Bár szerintem ahogyan az élőlények is folyamatosan degenerálódnak, azaz egyre nagyobb az emberben is megfigyelhető genetikai teher, úgy degenerálódnak a nyelvek is. Egyre egyszerűbbek, kevesebb szót használunk, szlengesedés. Ha elkülönülnek, akkor más lesz a szóhasználatuk. De ez mindig is így volt, lsd. vidék/pest közti kifejezésbeli különbségek. De attól még mind a közös magyar nyelv. És ebből sem lehet bizonyítani a törzsfejlődést.
Új nyelveket nem találok, csak max pár mesterséges nyelvet
Bábel
„Büszke lett az emberiség,
S öndicsfényű tornyot épít,
Nem nagyot, csupán egy kis ég-
-ig érőt. De miért épp itt?
Miért síkon s nem egy hegyen?”
„Cígöljünk a csúcsra téglát,
S egyenruhánk izzadt legyen?!
Ily ostobát, mint te, rég lát-
-tunk már! Mondjad, honnan jöttél?!”
„Végeztem az egyetemet,
Így telt öt ősz, öt nyár, öt tél,
Öt tavasz, és bőgve temet-
-hetem bölcsész diplomámat:
Egész földnek egy a nyelve!
Nyelvtanárként esz a bánat,
Tornyozzak itt cementelve?!
Add Uram, hogy felejtse el
Közös nyelvét minden humán,
Másként szóljon japán s cseh jel,
S keressek én minden dumán
Szaktolmácsként lot of money-t!
Hadd legyek én - s ne vedd zokon
Kérésem! - ki népet tanít
Anyanyelviskolás fokon!”
„A te hited szerint legyen!”
Így szól az Úr, s földre kornya-
-dozgat téglasorvéglegyen-
-gülésében Bábel tornya.
Emberiség szétcsatangol,
Szanaszét lóg anyanyelve,
S mérnökökkel vannak angol-
-tanfolyam-padsorok telve…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!