Azok a keresztények, akik nem fogadják el a világ teremtését úgy, ahogy az le van írva, elfogadják ezeket a Bibliából?
https://www.youtube.com/playlist?list=PLB5FcDIKMbjjCQHzctTon..
Bibliai csapások sorozat?
Nem kreós videók, például a Nílus vérré változott vizére lehet magyarázat egy bizonyos vörös alga tevékenysége is az első videó szerint. És eme esemény jobban kiszínezve kerülhetett bele a Bibliába.
"nem a tudomány, hanem egyszerű bűvészek"
Ebből a szempontból mindegy, mert ez tudományos magyarázat.
Amúgy meg a hívők nem szoktak túl sokat gondolkodni, és nem túl logikusak. Vagy elhisznek egy adott csodát - vagy nem. Érzés alapján.
Elismerem offoltam, ezért elnézést kérek, én csak a 20. kommentedre reagáltam. Mert ott egyszerűen nincs igazad.
Eddig csak 2 választ írtam egyébként.
Az 1. és a 9. számú válaszoló vagyok. És most egy elég őszinte válasz fog jönni, akkor is, ha tudom, hogy sokaknak nem fog tetszeni egyik oldalról sem.
Én ezzel úgy vagyok, hogy szeretem Jézust. Elhiszem, hogy Isten Fia, hogy szenvedett, hogy megváltsa az emberiséget, meg minden egyéb. Sokat imádkozom Hozzá, mindig meghallgat. A legnagyobb bizonyság számomra pedig az, hogy számtalan embert ismerek, akik életébe pozitív változást hozott, hogy elfogadták Őt. Erről a részéről ennyit.
Az Ószövetséget viszont nem tudom hova tenni, és sok év vívódása után úgy döntöttem, hogy ezt a kérdést - átmenetileg legalábbis - félreteszem. A 6 napos teremtést felettébb valószínűtlennek tartom, a beszélő szamár meg a kettévált Vörös-tenger pedig egészen egyszerűen nem érdekel. Biztos meg tudta Isten csinálni, ha akarta, különben is, Ő felül áll a fizikán, de nem szeretnék ezzel foglalkozni. Mert CSAK.
Vannak ennél sokkal aktuálisabb kérdések is manapság, amik próbára teszik az ember hitét és annak a gyakorlati alkalmazását.
"hogy erős szél kettéválaszt egy nagy tömegű vizet"
Apályról, dagályról hallottál már? Gyors is létezik néhány helyen, ahol a partvonal formája erősít.
"vagy az, hogy a szamár beszél"
Az bizony bűvésztrükk, nem is túl nehéz.
Vagy tényleg csoda.
"vagy az, hogy sok ezer ember előtt tűzoszlop vezeti a népet este"
Égi jelenségek léteznek, igen. Ki is lehet színezni.
"nappal meg felhő"
Ja, persze. Olyan szinte soha nem szokott lenni az égen. Tényleg elég ritka jelenség. Én is talán csak egyszer láttam ilyet életemben.
"vagy az, hogy egy csillag mozog, miközben megáll egy ház felett"
Úgy tudom, azt is megtalálták már, hogy melyik csillag volt. De lehetett valamilyen ismeretlen üstökös is.
Nézd: ezeknek a csodáknak NAGY RÉSZÉT már megmagyarázták, hogy mi lehetett.
Persze, lehetett akár csoda is. Tudod: ha isten úgy akarja, a kapanyél is elsül. Mindenesetre buta dolog ragaszkodni hozzá, hogy "DE, MINDENKÉPPEN CSODA VOLT!"
Ez a butaság.
Igazából a csoda annak csoda, aki átéli. Mindenki más TELJES JOGGAL tekint rá szkeptikusan. Főleg akkor, ha még magyarázható is...
#26!
Kisregényt lehetne írni arról, hogy mekkora marhaságokat hordtál össze, de nem megyek ebbe bele, mert a kérdésem, ahogy már említettem érintőlegesen sem erről szól.
#25!
Köszönöm a válaszod, nincs mit tennem, el kell fogadnom az azért, mert csak érvedet. Nem logikus és nem következetes, de erre nincs mit beszélgetni.
Én is írtam már a #22-ben, hogy a hívők NEM a logika alapján döntik el, hogy elhisznek-e egy csodát, csak valahogy átsiklottál fölötte.
De nézzünk részletesen egy csodát - mondjuk a Nap megállítását egy órára.
Lehetséges ez?
Istennek igen.
Még egy igen nagy hatalmú embernek is... TALÁN. Ehhez olyan szintű tudás és hatalom kell, amiről nekünk még csak elképzelésünk van - de már van.
MEGTÖRTÉNT EZ VALÓJÁBAN?
NEM!
Ugyanis ez a Föld nagy részéről látható lett volna, és biztosak lehetünk benne, hogy akkor kb. minden nép mondájában benne lenne. Különösen feltűnő lett volna ott, ahol pl. napkelte vagy napnyugta környékén lett volna.
TEHÁT ez NEM történt meg!
Akkor mégis, miért került bele ez a zsidók mondáiba - és CSAK az ő mondáikba? Elképzelhető, hogy ott és akkor a csata környékén történt valami, amit ők így éreztek?
Persze: egy csatában bármi lehet. Perceket is lehet óráknak érezni.
Csakhogy ez NEM CSODA, hanem természetes jelenség.
De történhetett ott tényleg valamiféle csoda, ami miatt percek alatt órákat élt meg egyszerre mindenki?
Hogyne, persze. Isten erre is képes. Felturbózhatta az emberek agyát 5 percre, és ők ezt egy órának érezték.
Csakhogy ez már nem csoda, hanem bűvészmutatvány.
Méltó ez ehhez az istenhez?
Hát nem.
Arról nem is beszélve, hogy ehhez az ellenséget is fel kellett turbóznia, különben a zsidók észrevették volna, hogy szinte befagytak. Ezt meg mégis miért tette volna, ha győzelemre akart segíteni?
Szóval, ennyit a csodákról.
Tényleg el lehet fogadni azt, hogy az a csoda, amit TE éltél meg. Minden más az csak monda - aztán, ha hívő vagy, akkor ezekből elhiszel annyit, amennyit gondolsz.
A "tenger" kettéválásáról készült egy elég jó dokumentumfilm, ami egy lehetséges magyarázattal szolgál.
Az egyiptomi csapásokat Dr. Hédervári már évtizedekkel ezelőtt a Szantorin ún. Minószi kitörésének hatásaival magyarázta.
A Nap "megállásával" többen is foglalkoztakn magyarul Teres Ágoston és Ponori Thewrewk Aurél könyveit ajánlomn két nézőpontbóln de ugyanarra a következtetésre jutottak.
A Jézus születését jelző "csillagot" már Kepler is azonosította, jelenleg a tudósok nagy része elfogadja azt. Szintén részletesen le van írva az említett szerzőknél. Egy másik elméletről Kidger írt könyvetn ami szintén nem mond ellent az evangélium leírásának.
Ezekben az eseményekben a csoda nem a megtörténtük volt, hiszen az ismert fizikai törvényekkel teljesen összhangban levőn természeres ám ritka jelenségek voltak.
A csoda azt jelentin hogy pontosan ottn akkor és úgy mentek végbe ahol, amikor és ahogy szükség volt rájuk.
A másik kategória: halottak feltámadása, kenyérszaporítás, gyógyítások, &c. másik kategória. Ezek megtörténte tényleg csoda és közvetlen isteni beavatkozást igényel. Ezeket tényleg el lehetne vetni a jelen ismeretek alapján, ha nem lennének ezekre elég jól dokumentált példák a közelmúltból is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!