Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ki a kedvenc ateista gondolkod...

Ki a kedvenc ateista gondolkodótok?

Figyelt kérdés

2016. jún. 4. 22:35
1 2 3 4 5
 41/47 Papi Gonzales ***** válasza:
én
2016. jún. 6. 13:34
 42/47 Flogeir ***** válasza:

Buddha: lehet, hogy ateista volt, lehet, hogy nem. A buddhisták úgy tartják, hogy 16 kérdés volt, amelyre BUddha nem adott választ, mert azokra oktalan a válasz keresés, és amelyekről úgy gondolta, hogy mivel nem képes rájuk hitelt érdemlő választ adni, ezért inkább nem válaszol rájuk. Ezek a kérdések olyan csoportokba oszthatóak, mely szerint Hogy jött létre a világ és az ember? Örökké való-e a világ? Végtelen-e a világ? Az "én" azonos-e a testtel? Mi történik a halál után? A tény az, hogy ezekre a kérdésekre nem adott választ, ha ilyen jellegű kérdéseket tettek fel neki a tanítványai (vagy mások), hallgatott.

Ami RIchard Harris-t illeti, nagyon jópofa az igyekezete, hogy mindent a génekkel magyarázzon. A legnagyobbat azon az okfejtésén mosolyogtam, amikor arról értekezett nagy nyilvánosság előtt, hogy az emberelőd férfiaknak még csont volt a hímvesszőjében (sok más emlős hímjéhez hasonlóan), és ez szerinte azért tűnt el a modern emberből, hogy a nők szabadabban érezhessék a hímtag véráramlását, amiből aztán következtethetnek arra, hogy mennyire egészséges az, akit kiszemeltek a gyermeknemzésre. Nos én ezen nagyon jól szórakozom, mivel én azt gondolom, hogy mire érzékeli a nő, hogy elég egészséges-e az a véráramlás, amivel összehozta a sors, addigra már nem biztos, hogy sok esélye van közbeszólni, hogy bocs, de nem vagy elég egészséges apának... De persze lehet ez is egy magyarázat arra, ha nőknek aktus közben fájdul meg a feje, és ezért letolják magukról a férfit? :) Nem tudom, hogy ezzel a megfigyelésére azért jött-e rá, mert háromszor házasodott, de csak egy lánya született. A jelek szerint nála az Önző Gének nem sokra mentek és nem tudták rávenni, hogy ha már ennyi asszonyhoz hozzákötötte az életét, akkor utódokat is szép számmal nemzen, hogy örökítse saját önző génjeit. Vagy éppen azért nem, mert úgy gondolja, hogy az ő génjeinek jobb, ha nem örökítik tovább? Nem tudom, mindenesetre az előadásain szépen levezette, hogy az ember akkor cselekszik genetikailag helyesen, ha csalja a párját, és minél több utódot nemz minél több partnerrel, mert így biztosítja saját génjeinek legbiztosabb "túlélését". Tehát erről szól az emberi genom, eh?

2016. jún. 6. 15:19
 43/47 A kérdező kommentje:

Richard Dawkins és Sam Harris, nem fuzionáltak :D

" mindenesetre az előadásain szépen levezette, hogy az ember akkor cselekszik genetikailag helyesen, ha csalja a párját, és minél több utódot nemz minél több partnerrel, mert így biztosítja saját génjeinek legbiztosabb "túlélését"."

Nem érted az önző gén elméletét. Attól, hogy a gének önző módon működnek és a céljuk, hogy minél tovább fennmaradjanak és nekik csak "túlélőgépek" vagyunk az nem azt jelenti, hogy nem lehetünk erkölcsösek. De ezt Dawkins is leírta számtalanszor, szerintem a legtöbb kritika, amit kap az ilyen szándékos félreértés. Nem azt mondja, hogy ha az elmélet igaz akkor gyilkoljon meg kúrjon mindenki össze-vissza. Ennél azért komolyabb tartalom van mögötte.

2016. jún. 6. 15:27
 44/47 Flogeir ***** válasza:

Tudom, olvastam az ezzel kapcsolatos véleményét, de ezzel együtt röhejesnek tartom, hogy miközben az előadásain maga fogalmazott úgy, ahogy leírtam, nyilván azért, mert ott jópofán hangzott és nem rossz ha az ember népszerű, utóbb visszakozik, hogy ezt csak az érti félre, aki szándékosan félre akarja érteni. Én pont azért kritizálom ezt az állítását, mert szerintem ez a vélemény, hogy a "csaló" gén túl él, a hűséges gén meg kihal, semmivel sincs alátámasztva. Ha így lenne, akkor már nem léteznének hűséges emberek. Eleve nem tudom, van-e bizonyítva, hogy egyáltalán ezt a fajta viselkedést gén irányítja.

Nekem ez a fajta sztorija a gének működéséről, vagy a fentebb említett hogy tünt el a modern ember férfi péniszéből a csont, két nevetséges ötletelés. Ezek a dumák egy stand-upostól jól hangzanának.

2016. jún. 6. 15:47
 45/47 A kérdező kommentje:

A következő rész A hódító génből van, véleményem szerint egyértelmű, hogy gondolta Dawkins ezt a párkapcsolati dolgot:

"Az igazság viszont az, hogy könyvem „házasságszédelgő

hímekről” szóló passzusa nem is az embert vette célba.

Valamilyen, közelebbről meg nem határozott állathoz kötött

egyszerű matematikai modell volt csupán (és mit sem

számít, hogy történetesen egy madárral kapcsolatban

gondoltam végig). Maga a modell nem is kifejezetten a

génekre vonatkozott (l. alább), és még ha rájuk vonatkozott

volna is, azok nem nemhez kötött, hanem ivarilag

korlátozott gének lettek volna! A „stratégiák” egyfajta

modelljéről volt szó, mégpedig a Maynard Smith-i (253)

értelemben. A „házasságszédelgés” stratégiája sem mint a

hímek tényleges magatartásformája, hanem mint a „hűség”

stratégiája mellett létező másik elméleti lehetőség

szerepelt. Ezzel a valójában igen egyszerű modellel azokat

a körülményeket igyekeztem szemléltetni, amelyek között a

természetes szelekció egyrészt a házasságszédelgést,

másrészt a hűséget előnyben részesítheti. Nem tételeztem

föl, hogy a hímek körében a házasságszédelgés gyakoribb

lenne, mint a hűség. Sőt, végeredményben arra a

következtetésre jutottam, hogy a hímek ebben a tekintetben

kevert populációt alkotnak, amelyben a hűség némileg

gyakoribb (83, de l. 316)"

2016. jún. 7. 14:26
 46/47 anonim válasza:
Richard dawkins ;))
2017. ápr. 20. 17:18
 47/47 anonim ***** válasza:

Cristopher Hitchens. Nem sokat gurigázott, nevén nevezte amit kellett. A maga idejében különösen nagy hatással volt a hallgatóságára. Feledhetetlen vitái voltak.

Az élők közt Sam Harris nyugodt, higgadt szavai, Bart Erhman széleskörű tudása, Dan Barker különleges stílusa és Matt Dillahunty erős karaktere is magával ragadt. Nehéz lenne választanom közülük.

2022. aug. 19. 01:36
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!