Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha Isten teremtette a Földet,...

Ha Isten teremtette a Földet, akkor Istent ki teremtette?

Figyelt kérdés

2016. febr. 14. 14:20
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
21%
Senki. Isten nem teremtmény, hanem ő a Teremtő.
2016. febr. 14. 14:21
 2/27 A kérdező kommentje:
Akkor ő hogyan alakult ki?
2016. febr. 14. 14:25
 3/27 Ozmium42 ***** válasza:
80%
Ha elhiszed, hogy Isten teremtette a Földet, akkor elhiheted a többi dolgot is, amit róla állítanak.
2016. febr. 14. 14:28
 4/27 anonim ***** válasza:
26%
Isten nem "kialakult", hanem önmagától fogva öröktől létezik. Isten az időtlenségben létezik, az időt is ő teremtette, és Isten kívül áll az időn. Tudom, ezt nehéz elképzelni, de ezt tanítja a keresztény teológia.
2016. febr. 14. 14:35
 5/27 anonim ***** válasza:
48%

Nehéz kérdés...

A kabbala/zsidó misztika szerint I-ten léte felfoghatatlan.

Nem tudnánk felfogni.

Üdv!

2016. febr. 14. 14:42
 6/27 Clark Kent.. ***** válasza:
100%

Amint leírták Isten léte felfoghatatlan, hiszen örökkévaló (még belegondolni sem egyszerű.)

A tudomány csak az anyagi világot vizsgálja, így erre a kérdésre nem fogsz konkrét választ kapni.

2016. febr. 14. 14:44
 7/27 Roland G. ***** válasza:
40%

Istent nem teremtette senki,mert Ő öröktől fogva és mindörökké létezik.Ő egy időn kívüli lény,az örökkévalóság pedig nem végtelen hosszú idő,hanem egy olyan létezési forma,ahol nincs sem múlt,sem jele sem jövő.Ahol Isten létezik,ott nincs sem idő,sem tér.Mi emberek pedig térben és időben tudunk gondolkodni,ezért az ilyen jellegű témák felfoghatatlanok és mindenképpen ellentmondásba ütközik az elménk.

Istennek az a neve,hogy VAGYOK.

"És monda Isten Mózesnek: VAGYOK AKI VAGYOK. És monda: Így szólj az Izráel fiaihoz: A VAGYOK küldött engem ti hozzátok." 2.Mózes 3:14

A héber szó ilyesmit fejez ki:voltam is,vagyok is,leszek is.Aquinói Tamás ezt mondta:"Isten az önmagában alapozódó lét"Olyan létező Isten,akinek nincs arra szüksége,hogy őt valaki teremtse,vagy valahonnan származzon,mert ő maga a létezés.Emiatt a kérdésed teljességgel értelmetlen.

Szeretném idézni Dr.Ruff Tibort (Teológus,filozófus és a zsidó vallástudományok doktora)ezzel kapcsolatban:"Mózes 2. könyvében Isten Mózesnek így nyilatkoztatja ki önmagát és nevét: „Vagyok, aki vagyok (Ehje áser ehje). Ezt mondd Izrael fiainak: a Vagyok (Ehje) küldött engem hozzátok (…) Jahve (Leszek-voltam)… küldött engem hozzátok. Ez az én nevem örökké, és ez az én emlékezetem nemzedékről nemzedékre.” (3:14–15) Nyelvtanilag a Jahve istennév egy lefordíthatatlan szójáték a héber létigével, amely annak egyszerre jövő, múlt és jelen idejét is kifejezi, ezért szokták Örökkévalónak is fordítani, s ezt adja vissza a Jelenések könyve így: „aki volt, aki van, s aki eljövendő”. Az Ehje (Vagyok) ugyanennek a létigének a folyamatos egyes szám első személyű alakja. A Biblia Istenének

Aquinói Tamás. A bibliai kinyilatkoztatást összegyúrta az arisztotelészi filozófiával.

fogalmába tehát lényegileg beletartozik a létezése. Ha olyan istenről beszélünk, amelyről gondolható az, hogy nincs, az nem a Biblia Istene, hanem valami más isten vagy istenfogalom. A Biblia Istenével kapcsolatban azt állítani, hogy nincs, fogalmi önellentmondás, hiszen Ő – hogy úgy mondjuk – maga a létezés, a Van. Róla azt mondani, hogy nem létezik, éppen olyan képtelenség, mint ha azt mondanánk, hogy a létezés nem létezik. Aki ilyet állít Istenről, annak a saját istenfogalma ellentmondásos, vagyis hibásan gondolkodik Istenről, nem a valódi Istenről beszél, hanem csak a fejében lévő irreális fantomkép ellen hadakozik. Azaz balgatag."

2016. febr. 14. 14:50
 8/27 Roland G. ***** válasza:

"Aquinói Tamás. A bibliai kinyilatkoztatást összegyúrta az arisztotelészi filozófiával."

Ez a rész nincs benne az idézetben.Elnézést kérek!

2016. febr. 14. 14:54
 9/27 anonim ***** válasza:
"vótmá"
2016. febr. 14. 15:01
 10/27 anonim ***** válasza:
48%
Nem teremthette ő az időt, mivel ahol nincs idő, ott nincs semmi, tehát így ha nem ő teremtette az időt, akkor nem ő a teremtő!
2016. febr. 14. 17:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!