Isten neve Jehova?

Figyelt kérdés
2016. febr. 9. 23:53
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/73 Pietrosol ***** válasza:
0%

Roland G.!

Nyilván így van, hozzátéve, hogy más nyelven. Itt pedig Isten neve Isten.

Egyébként nem értem, hogy akkor az imáid alkalmával miért nem az általad említett módon szólítod!

2016. febr. 10. 16:44
 32/73 Roland G. ***** válasza:

Előtte leírtam én is és az előttem író is.

Apámat sem a nevén szólítom,hanem apámnak.Jézus is azt tanította,hogy amikor imádkozunk,akkor Isten Atyának szólítsuk meg,mivel apa-fiú kapcsolat van a hívők és Isten között.

Pl:"Mert nem kaptatok szolgaság lelkét ismét a félelemre, hanem a fiúságnak Lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: Abbá, Atyám!Ez a Lélek bizonyságot tesz a mi lelkünkkel együtt, hogy Isten gyermekei vagyunk."Róma 8:15-16

2016. febr. 10. 16:49
 33/73 Pietrosol ***** válasza:

Roland G.!

Értem!

Akkor mikor szólítod El izének?

Illetve egyáltalán ezt miért írtad?

2016. febr. 10. 16:57
 34/73 Roland G. ***** válasza:
A kérdező kedvéért!
2016. febr. 10. 17:08
 35/73 Pietrosol ***** válasza:

Roland G.!

Azt nem értem, hogy miért tettél egy olyan felsorolást, amit magad sem használsz, hiszen bevallásod szerint Istenről, Atyáról beszélsz.

2016. febr. 10. 17:11
 36/73 anonim ***** válasza:
0%

Szia Kérdező

Valahol az elején írod:

Egy katolikus vagy egy reformatus embertol, még nem hallotam ,hogy Isten nek a nevét mondták volna. Ki

Bocsi, de a 228. számú református ének így kezdődik:

"1. Jehova, csak néked éneklek, ki volna más tehozzád fogható? Dícséretet csak néked zengek, csak téged áldlak, ó Mindenható!"

És ha jól emlékszem a katolikus képes biblia a Jahve alakot használja.

Sőt a

"XVI. BENEDEK PÁPA

DEUS CARITAS EST

KEZDETÛ ENCIKLIKÁJA

A PÜSPÖKÖKNEK,

A PAPOKNAK ÉS DIAKÓNUSOKNAK,

AZ ISTENNEK SZENTELT SZEMÉLYEKNEK

ÉS MINDEN KRISZTUSHÍVÔNEK

A KERESZTÉNY SZERETETRÔL"

Ebben is ez az alakja fordul elő: Jahve

Mindkét vallásban van neve az Istennek, csak a hívek kevésbé ismerik ezért egyes tudatlanok nyugodtan ócsárolják.

2016. febr. 10. 17:51
 37/73 anonim ***** válasza:
16%

Mindenekelõtt ezúttal majdnem egyetértek Pietrosollal, úgy fogalmaznám, I-tennek NINCS KÜLÖN NEVE.

A pogány, többistenhívõ vallásokban minden istennek volt külön neve, de a zsidó - keresztény - muszlim valláskörben EGYETLEN I-ten van, így elég annyi, hogy I-ten.

Ennek ellenére, ha valamiért említjük, hozzátesszük: áldott a Neve, de ez is változó, máskor csak úgy, hogy áldott Õ ( héberül elõbbi: boruch Ha sém, utóbbi boruch Hu ).

Gyakori az is: A Szent, áldott Õ ( HaQudajs, boruch Hu )

De mégegyszer: ezek nem nevek.

A tetragrammaton sem név, legelfogadottabb vélemény szerint a volt, van, lesz, ( haya, hove, yihye ) szavak összevonása. Ezért mondunk magyarul Örökkévalót ott ahol a tetragrammaton van a héber szövegben.

Arról, hogy "sehova", a lényeg, hogy a középkori fordítók tévedése, félreértett átírás, részletek alább.

ma 00:48 , ma 00:58 , ma 01:01 válasz meglehetõsen jó, csak némi kiegészítés ( akárhogy igyexem, nem megy rövidebben )

Mint már többen írták, az, hogy "sehova" a 15. században keletkezett, fordítási félreértés következtében.

A félreértés eredete: ahol a tetragrammaton van a Bibliában, helyette azt mondjuk héberül: Adonáj ( aminek jelentése olyasmi, hogy Urunk ).

Olylan héber írott szövegben, ahol már a magánhangzókat jelölik a ( mássalhangzót jelentõ ) betû alá írt pontokkal, vonalakkal, a tetragrammaton pontozása valójában nem ahhoz a szóhoz tartozik, hanem amit helyette mondunk, Adonáj. ( Voltak közösségek, ahol azt mondták: Elajchim = I-ten, ott ennek a pontozása szerepel ).

A középkori fordítók ezt nem tudták, azt hitték, a popntozás magának a tetragrammatonnak a popntozása. Ha az igaz lett volna, csakugyan úgy kellene mondani, ahogy a kérdésben írtad. De, mint mondtam, tévedés.

Ezt részletesebben találod szemléltetéssel (ábrával ) a wikiben: [link]

++++

Amitõl óvva intett és alappal, azt olvashatod ma 06:29 -ban. Legfeljebb abban van igaza, hogy vannak még náluk is veszélyesebbek. ( ahogy pl a cián veszélyesebb, mint az arzén )

2016. febr. 10. 21:36
 38/73 anonim ***** válasza:

Kérdező, neked ki adta a neved? A szüleid. Istennek is a szülei adták a nevét? Nem hinném. Az emberek adtak neki nevet. Ahogy a gyermeked is ad az apjának nevet. Apa, apu, atyám, papa stb. neveket adnak a gyermekek az apjuknak. Ha hivatalos helyen bemutatkozol, nyilván nem azt mondod, hogy apu vagyok.

Hol érhető tetten a Bibliában, hogy Isten neve elhangzott? Az égő csipkebokor sztoriban. Azt mondta ott Isten, hogy Jehova vagyok, vagy Jahve vagyok, vagy Y-H-W-H vagyok? Egyes magyar fordítások szerint Isten válasza ez volt a nevét firtató kérdésre: VAGYOK, AKI VAGYOK

"

- Ha kérdezik, hogy mi a neved, mit mondjak nékik?

- VAGYOK, AKI VAGYOK – ezt mondd nékik! A VAGYOK küldött engem tihozzátok.”

"

(II.Móz. 3:7-14)

Más forrás szerint Isten válasza ez volt:

AZ ÉN VAGYOK VAGYOK. A VAGYOK küldött engem tihozzátok.

Most válaszold meg magadnak: lehet isten neve Jehova?

2016. febr. 10. 22:04
 39/73 anonim ***** válasza:
0%
Nem lehet a neve jehova, mert amikor ez a kérdés elhangzott, a jehova szó még nem létezett.
2016. febr. 11. 05:02
 40/73 anonim ***** válasza:
48%
Eredetileg: JAHVE a Jehova elnevezés csak a JEHOVA TANUI "költötték" mert könyebb kiejteni,de ők ügye a mindent átirók! :-)
2016. febr. 11. 09:49
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!