A kivégzettek számáról nincsenek pontos adatok. A megmaradt feljegyzések (jegyzőkönyvek) szerint az áldozatok száma összességében legfeljebb néhány ezerre tehető. Az egyházellenes áramlatok tetszés szerint felfelé “becsült” adatokra hivatkoznak (olykor néhány tízezer-, rosszabb esetben, pl. a szabadkőműves írások, százezer kivégzettről beszélnek).
Igen. De az évek folyamán - és itt a gyakorin, egyéb fórumokon, ahogy csavarogva tejrendek az információk-, mindig hozzátesznek egy 0 -t a végére... Már milliókról hörögnek itt. Az utóbbi évszázad alatt egyre erősödő módon egy tömeghisztéria lett kiépítve a katolikusok ellen(mert az a legerősebb) - ez szépen levezethető a bűnbakképzés mechanizmusa szerint. (Lásd René Girard Bűnbak c. könyvét) Jellemző módon ez a bolsevik terror alatt erősödött meg, amikor a vallásellenes ateista-materialista ideológia mindössze 100 (!) év alatt 100 millió halálos áldozatot produkált- és ezek csak a halálos áldozatok, a zombivá tett áldozatok itt hörögnek a vallások ellen tömeghisztérikusan.
Arra a kérdésre, hogy mennyi lehetett az inkvizíció áldozatainak a száma, megközelítő, sok százezres nagyságrendekben lehet válaszolni.
2016. febr. 9. 08:53
3/32 szp72 válasza:
Én nem vagyok történész, de az biztos, hogy az inkvizíció tevékenységét és áldozatainak számát a reformációnak majd a felvilágosodás szabadkőműveseinek érdekében állt eltúlozni és kinagyítani.
Sokan pedig minden vallás nevében történő visszaélést inkvizíciónak neveznek beleértve minden háborút, az államhatalom erőszakos tevékenységeit.
2016. febr. 9. 09:17
4/32 anonim válasza:
Számoljunk. Az inkvizíció több száz évig működött, vegyünk csak százat. Az 36500 nap. Tehát egész Európában (a többi földrészt nem nézve) 10 naponta egy ember volt az áldozat. Mondjuk január elsején Itáliában, 11-én Németországban, 21-én Spanyolországban, stb. Valóban, csak néhány ezer lehetett. Vagy Tompa Ferenc hazudik. De vajon mi oka van rá?
2016. febr. 9. 09:53
5/32 anonim válasza:
A néhány ezer a helytálló adat, a sok százezer az erősen túlzó.
Nem is volt akkora még a népsűrűség, hogy ez elképzelhető legyen.
2016. febr. 9. 09:58
6/32 anonim válasza:
Ááááá....csak egy-pár ezer...pfff
2016. febr. 9. 10:00
7/32 anonim válasza:
Nobel-dijas tudosbol kevesebb van, mint 10 naponta 1. Szerintem ha igy nezzuk sok a parezer is, foleg hogy sok tudos inkabb visszavonta az eredmenyeit, konyveit.
2016. febr. 9. 10:02
8/32 anonim válasza:
Én csak nagyon finoman utánaszámolva, ha a 13. század előtti ezer éven keresztül csupán évi egy, a 13-18. század között negyedévente egy áldozatot számolok egyházmegyénként (ennyi kötve hiszem hogy ne lett volna), az cirka minimum 25 egyházmegyével számolva (ennyi legalább volt összesen Róma (Olaszország), Spanyolország, Franciaország és Portugália területén), akkor a 13. sz. előtt 25ezer, a 13.-18. századig 50ezer áldozatot jelent, tehát összesen 75ezer áldozat. És szerintem erősen alulbecsültem mind az évi egy, mind a negyedévente egy áldozatot a szervezetlen korai, ill. a már sokkal szervezettebb, sőt, Spanyolországban már intézményesített inkvizícióval kapcsolatban. A számok nem hazudnak. Azt meg nehezen tudom elképzelni, hogy miért lett volna szükség egy olyan szervezet intézményesítésére, amelynek évente összesen néhány emberről kell eldöntenie, hogy az bűnös-e vagy sem, és megsüssék-e vagy sem. Ha ilyen kevés ember felett kellett volna döntést hozni, akkor simán a pápa vagy érsek hozott volna közvetlenül döntést, nem lett volna szükség intézményesíteni és fenntartani egy egész rendszert erre a célra, főleg nem évszázadokon keresztül.
2016. febr. 9. 10:03
9/32 anonim válasza:
#1, te pedig ne mosd össze az ateizmust a kommunizmussal. Az a 100millió áldozat a kommunizmus ideológiájának nem elfogadása miatt történt (akár valós, akár koholt vádak alapján), nem az ateizmus ideológiájának elfogadása miatt. Ennyi erővel akkor én meg mondhatnám, hogy mivel Hitler nacionalista rendszere részben keresztény is volt, ezért a 2. VH hatvanmillió áldozatát is nyugodtan varrhatjuk a keresztény vallás számlájára. Egyik sem fair megállapítás, egyik sem valós.
2016. febr. 9. 10:06
10/32 Sunshinedoll válasza:
Nah, innen elvesznek pár nullát és hozzáadják a kommunizmushoz vagy az iszlám terrorizmushoz :D Úgy szokták :D
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!