Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A keresztények hagyományból...

A keresztények hagyományból vagy vallásosságból csinálnak olyanokat, hogy körmenet, kekszevés meg böjt?

Figyelt kérdés
2016. febr. 4. 18:14
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:

17-esnek:

[link]

2016. febr. 10. 11:13
 22/30 anonim ***** válasza:

Ehhez kapcsolódó tanítómesét hallottam:

Kislány nézi anyukáját főzés közben és látja hogy a karaj végét levágja mielőtt a tepsibe rakja. Megkérdezi tőle miért?

"Tudod kislányom, anyukám is így csinálta ezért én is"

Legközelebb amikor a nagyinál jártak megkérdezte: "Nagyi! Te miért vágtad le mindig a karaj végét sütés előtt?"

"Hát kisunokám, így láttam anyámtól és ezért."

A kislánynak szerencsére még élt a dédije, ezért amikor meglátogatták megkérdezte tőle: "Dédi! Miért vágtad le mindig a karaj végét mindig sütés előtt?"

"Hát tudod, csak kicsi tepsim volt."

Valahogy így vannak a vallási hagyományok is. Csak csinálják mert mindenki csinálja, meg már ezer éve csinálják de a lényege már rég kiveszett.

Ezek mind szimbolikus jelentésű és emlékeztető cselekedetek, csak sajnos nagyon kevés ember tudja hogy mit szimbolizálnak és mire emlékeztetnek. Így meg értelme nem sok van.

Pláne úgy hogy nem vizsgálják felül ezeket a hagyományokat és szokásokat. Ami 2000 éve érvényes és hasznos volt, az ma már erőltetett, haszontalan, rosszabb esetben félreérthető és káros.

A Bibliának is úgy lenne értelme ha időnként frissített változatot adnának ki, mint ahogy teszik a helyesírási szabályzattal.

2016. febr. 10. 11:28
 23/30 anonim ***** válasza:
A keresztények hitből böjtölnek.
2016. febr. 11. 11:16
 24/30 anonim ***** válasza:

A hitmélyülést sose fogod megérteni? Talán,mert nem próbáltad ki sosem. Van értelme a "vallásgyakorlás" szavunknak. Minden dolgot akkor ismerhetünk és főleg érthetünk meg,amikor gyakoroljuk, "belülről" is megnézzük - vagyis átéljük többször is.

Érdekesnek és elgondolkodtatónak találtam azt,amit írtál,h az életben a tanulás, fejlődés az izgalmas,s hogy ez a mennyben vajon...? Nem tudjuk,h ott pontosan mi és hogyan lesz. De biztos vagyok benne,h nem fogunk unatkozni, mert hiszem,tudom, h Isten nem unalomra hívott el minket, nem lehet az örökélet sem az. (És ugyebár a hit a "nem látott dolgokról való meggyőződés") Inkább azon agyalok,ami előbbre visz jelenleg.

Számomra a menny titok: mmeglepetés, Isten jelenlétében való lét, csak jó lehet.

2016. febr. 11. 19:53
 25/30 A kérdező kommentje:
Szóval a hitmélyülés az, hogy többet megtudok Istenről? Ezt nem tudtam, de akkor miért nem mondjuk információszerzésnek hívják?
2016. febr. 13. 02:15
 26/30 anonim ***** válasza:

Mert 1. Ez személyes belső megtapasztalások összessége, nem pedig puszta információ

2. Nem csak Istenről tudunk meg többet általa,hanem önmagunkról és a világról is (ezt már nehezebb elhinni - de valóság és hangsúlyozom: nem információkat tudok meg,hanem megértem mi miért van - mélyül bennem a dolgok megértése - bölcsebb lehetek ezáltal, mert több a rálátásom a dolgokra.

3. Ezáltal nyugodtabb is lehetek.

Mindez pedig akkor valóság,ha 4. ez engem nem büszkeséggel tölt el önmagammal kapcsolatban,hanem alázattal Isten felé, önmagam felé és másokkal szemben is.

a másik szó erre: lelkigyakorlat. :) Vagyis ez mind a lelkem megerősödését szolgálja a "lelki edzőteremben" : a "belső szobámban", a belsőmben, kapcsolódva a teremtőmhöz.

2016. febr. 14. 08:25
 27/30 anonim ***** válasza:

Mert 1. Ez személyes belső megtapasztalások összessége, nem pedig puszta információ

2. Nem csak Istenről tudunk meg többet általa,hanem önmagunkról és a világról is (ezt már nehezebb elhinni - de valóság és hangsúlyozom: nem információkat tudok meg,hanem megértem mi miért van - mélyül bennem a dolgok megértése - bölcsebb lehetek ezáltal, mert több a rálátásom a dolgokra.

3. Ezáltal nyugodtabb is lehetek.

Mindez pedig akkor valóság,ha 4. ez engem nem büszkeséggel tölt el önmagammal kapcsolatban,hanem alázattal Isten felé, önmagam felé és másokkal szemben is.

a másik szó erre: lelkigyakorlat. :) Vagyis ez mind a lelkem megerősödését szolgálja a "lelki edzőteremben" : a "belső szobámban", a belsőmben, kapcsolódva a Teremtőmhöz.

Ezek a kérdések sok dologban elgondolkodtatnak, köszönöm!

2016. febr. 14. 08:27
 28/30 anonim ***** válasza:
Kétszer küldtem el valahogy, bocsánat!
2016. febr. 14. 08:29
 29/30 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!
2016. febr. 18. 00:26
 30/30 anonim ***** válasza:
Szívesen! :)
2016. febr. 18. 16:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!